Karmona drobnolistna !!

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Awatar użytkownika
mruffa
Answers: 0
17

Karmona drobnolistna !!

Post autor: mruffa »

Witam! Jestem początkującym pasjonatem bonsai. Moja Karmone mam od 2 miesiecy. Stoi na oknie, podlewana (nie przelewana) jest 1 dzienne (wieczorem), odstaną woda z odzywka dla bonsai do codziennego podlewania. I wszystko bylo ladnie, pieknie, wypuscila duzo pakow kwiatow itp. ale przedwczoraj zauwazylem ze zaczely jej zolknac listki. Nie mam pojecia czemu. przejzalem posty, w wiekszosci piszecie ze to przez podlewanie. Powinienem ograniczyc podlewanie i zobaczyc jak zareaguje ?? A moze zresygnowac z tej odzywki i nawozic tylko co jakis czas ?? Jeszcze dolacze zdjecia korzeni bo nie wiem czy powinienem ja przesadzac wczesna wiosna. PORADZCIE MI!! o tym drzewku myslalem juz od dawna, a w koncu dostalem w prezencie i tym bardziej nie chce zeby sie zmarnowalo !!

Z gory dzieki !! :wink:
Załączniki
P1000161.JPG
P1000161.JPG (16.67 KiB) Przejrzano 12912 razy
P1000159.JPG
P1000159.JPG (19.29 KiB) Przejrzano 12915 razy
P1000377.JPG
P1000377.JPG (13.97 KiB) Przejrzano 12911 razy
P1000376.JPG
P1000376.JPG (14.46 KiB) Przejrzano 12911 razy
P1000375.JPG
P1000375.JPG (16.46 KiB) Przejrzano 12910 razy
P1000374.JPG
P1000374.JPG (14.71 KiB) Przejrzano 12910 razy
P1000345.JPG
P1000345.JPG (17.57 KiB) Przejrzano 12908 razy
Ostatnio zmieniony 11 lut 2007, 21:02 przez mruffa, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ben
17

Post autor: Ben »

mruffa pisze:podlewana (nie przelewana) jest 1 dzienne (wieczorem), odstaną woda z odzywka dla bonsai do codziennego podlewania.
Tu leży przyczyna :? Nie należy pdlewac codzinie, ale wowczas jak to jest potrzebne. Prawidłowa podlewanie powinno nastąpić dopiero wtedy gdy wierzchnia warstwa jest wyrażnie sucha. Nalezy podlać rośline obficie tak żeby woda przesączyła całą bryłe korzenną, objawem jest wyciek wody z otworów drenażowych. Nastepne podlewanie powinno dopiero nastapić wówczas jak znowu wierzchnia warstwa wyrażnie przeschnie. Co do nawozu hmm ... w okeresie spoczynku (mamy go obecnie) należy znacznie ograniczyć nawożenie, tym bardziej nie powinno sie tego robić codzienie - nawet jeżeli to jest nawóz do dawkowania codziennego. Moja rada - zmień podlewanie w/g w/w zasad, a z nawożenien wstrzymaj sie aż do wyraĽnego "obudzenia się" rośliny. Na fotkach widać że roślinka stoi na tacce ze żwirem - uważaj żeby woda nie siegała dna doniczki, korzonki musza oddychać :wink: inacze sie "uduszą".
Ostatnio zmieniony 09 lut 2007, 12:36 przez Ben, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Benon
Awatar użytkownika
mruffa
17

do tacki wstawilem tylko tymczasowo jak stalo na biurku, ale zastanawiam sie nad postawieniem doniczki na wilgotnym keramzycie.
Podlewanie ogranicze, odzywke juz odstawilem, a co ze zraszaniem ?? 1-2 razy dzienne czy narazie tez ograniczyc dopoki nie odzyje ??
Awatar użytkownika
Ben
17

Możez śmiało dać keramzyt do tacki i napełnic tackę woda - tak aby lustro wody było wewnątrz. Jak roślina bedzie stała na "wigotnym podłozu" zraszać wystarczy raz dziennie.
pozdrawiam
Benon
Awatar użytkownika
mruffa
17

dzieki wielki za rade!! a co, patrzac na korzenie, z przesadzeniem na wiosne?? konieczne?? jak drzewko odzyje to zamieszcze zdjecia i odezwe sie w sprawie przycinania :)

Na razie dziekuje,
Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
mruffa
17

a jeszcze tak na przyszlosc co do przesadzania, jaka ziemie zastosowac ?? jakas standardowa mieszanke dostepna gotowa w sklepie, czy moze sama akadame, bo czytalem ze tez tak sie robi ??
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
18

Post autor: PiotrMochocki »

Ja do indoorów stosuje piach ziemia uniwersalna akadama 1:1:1
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
Awatar użytkownika
Ben
17

Patrząc na bryłę korzenną na fotkach, przesadzać w tym roku nie potrzeba. Widać wyraĽnie że ziemia jest z domieszka piasku i jest nie przerośnięta. Watro by było dodać drenaż w doniczce pewnie go tam nie ma :? czyli siateczka na otwór, warstwa żwirku o granulacji ok. 3-4mm na to cienka warstwa nowej ziemi uniwersalnej z domieszką grubego piasku 1:1. Z bryły korzennej usunąć trochę ziemi od spodu, e/w delikatnie skrócić korzonki gdyby całość się nie mieściła w doniczce i posadzić lekko ubić i pozostawić tak do następnej wiosny :ok:

Na upartego oczywście można przesadzić - wówczas proponuję zastosować jedną ze sprawdzonych miesznek, nie zapominając o drenażu.
pozdrawiam
Benon
Awatar użytkownika
mruffa
17

Drzewko stoi juz na podstawce z keramzytem, zwierciadlo wody oczywiscie nie dostaje do doniczki tylko jest tak w polowie warstwy keramzytu. I pytanie, czy utrzymywac stojaca wode na podstawce czy czekac az wsiaknie, wyparuje i dopiero dolac ?? Na parapecie jest 18-19*C Dzisiaj sprawdzalem ziemie, byla sucha z wierzchu wiec troche podlalem. Ile moze potrwac az drzewko wroci do zdrowia ?? zauwazylem ze nie ktore zolte listki zaczely brazowiec, co z nimi?? usunac je?? i kilka nastepnych zaczyna zolknac :/ ale mam nadzieje ze bedzie dobrze.
Załączniki
P1000387.JPG
P1000387.JPG (62.14 KiB) Przejrzano 12797 razy
P1000385.JPG
P1000385.JPG (84.79 KiB) Przejrzano 12805 razy
Awatar użytkownika
AnnaDorota
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
20

Post autor: AnnaDorota »

Woda MA TAM CAŁY CZAS BYĆ na tacce. To, czy będziesz czekał aż wyparuje i dolejesz, czy będziesz dolewał codziennie, to trochę... naiwne pytanie, nie sądzisz? Jaka to różnica?
Anna Dorota
Awatar użytkownika
mruffa
17

Oj tam odrazu..... naiwne :-P . No dobra, tak serio to masz racje, troche glupie pytanie :-)
Awatar użytkownika
mruffa
17

Witam!

Nie mam pojęcia co robie Ľle ale mojej Karmonie dalej żółkna liście :cry:
Podlewam ją jak ma wierzchnią warstwę suchą, czyli tak co drugi dzień, codziennie zraszam, na oknie ma 19*, stoi na keramzycie z woda. Co jest nie tak ?? Ma bardzo dużo pąków kwiatów ale bardzo wolno się rozwijają, a jak już sie jakiś zacznie otwierać to zaraz usycha. A podobno owoce mają byc z tych kwiatów. Nie wiem, może to przez tą pogode, bo teraz tak ciągle pochmurno, może za mało światła ma ??

Z góry dzięki za . !!
Awatar użytkownika
Ben
17

Naprawde trudno powiedzieć jaka jest przyczyna, być może roślina została "podtruta" tym nawozem. Co możesz zrobić to kilkukrotnie przelać rosline czysta odstana woda w odstępach kilkudniowych i czekać. Moża też ja przsadzić do swieżej mieszanki i również czekać. Byż może nadal jest żle podlewana, piszesz że podlewasz TROCHĘ, przypomnę - musisz podlać tak żeby woda delikatnie wyciekła przez otwory drenażowe. Piszesz również że podlewasz co dwa dni :? wydaje mi sie że troche za często. Swoje rosliny te które stoją na parapecie gdzie grzejnik grzeje non stop podlewam co 4 dni a w pokoju który jest obecnie prawie cały czas zamkniety i nie ogrzewany (zakręcony grzejnik) co 8-9dni. W obu przypadkach rośliny stoją na tackach z keramzytem lub żwirkiem a wskaĽnikiem jest wilgotność wierzchniej warstwy podłoża. Zraszane są identycznie, raz dziennie wieczorem.

Być może ktoś inny bedzie w stanie Ci podpowiedzieć więcej - ja podpowiedziałem co wiedziałem :roll:
Ostatnio zmieniony 16 lut 2007, 20:26 przez Ben, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Benon
Awatar użytkownika
mruffa
17

Możę masz racje, narazie spróbuje ograniczyć jeszcze podlewanie, jeśli nic się nie zmieni to przesadze.
A te Twoje drzewka to też karmony ??
Awatar użytkownika
mruffa
17

Może masz racje, narazie spróbuje ograniczyć jeszcze podlewanie, jeśli nic się nie zmieni to przesadze. A to "trochę" to tylko wtedy tak napisałem, póĽniej doczytałem że właśnie trzeba sporo podlać.
A te Twoje drzewka to też karmony ??

Nie wiem czemu ale zanim skończe pisać post on juz mi się wysyła :? musze miec coś nie tak w kompie.
Awatar użytkownika
Ben
17

Mam Wiąz drobnolostny który trafił do mnie przypadkowo w dość kiepskim stanie :
viewtopic.php?t=3302
Obecnie jest już w bardzo dobrej kondycii, niedługo zamieszcze aktualna fotkę.
Wiekszą sadzonke Sagareti, dwie małe sadzonki Ligustra chińskiego oraz kilka ficusów. Ot taka sobie "parapetowa hodowla" :wink:

Edit:
Dodałem nową fotkę Wiazu :-)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2007, 11:34 przez Ben, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Benon
Awatar użytkownika
fidelpatcha
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
18
Imie i nazwisko: Damian Skiba
Województwo: śląskie

Post autor: fidelpatcha »

mruffa pisze:Witam!
Ma bardzo dużo pąków kwiatów ale bardzo wolno się rozwijają, a jak już sie jakiś zacznie otwierać to zaraz usycha. A podobno owoce mają byc z tych kwiatów.
A przypadkiem te kwiaty nie muszą być zapylone żeby były owoce? Sama karmona chyba się nie zapyla.
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Awatar użytkownika
mruffa
17

Witam! Jakies dwa tygodnie temu postanowiłem przesadzić moje drzewko, pamietając oczywiści o drenarzu itd. i ....... po tygodniu opadło tak 1/4 listków i dalej opadają. Czy jest to normalne po przesadzeniu, że drzewko musi się powiedzmy zaaklimatyzować w nowym podłożu i reaguje na to zrzucając listki ?? Miałem pojawić się na spotkaniu Śląskiej Grupy Entuzjastów Bonsai które odbyło się w Sosnowcu, miedzy innymi w tej sprawie, żeby się poradzić ale niestety coś mi wypadło i nie mogłem pojechać. Mam nadzieję że to jednak kwestia czasu i wszystko wróci do normy, co Wy o tym sądzicie ?? to chyba jeszcze nie jest koniec mojego drzewka ?! :-(
ODPOWIEDZ