Ficus Retusa i Carmona drobnolistna
Ficus Retusa i Carmona drobnolistna
Witam, pisałam już post o moich drzewkach, wszyscy zgodnie kazaliście czekać mi do wiosny i też tak zrobiłam. Dzisiaj wrzucę tu kilka fotek, abyście zobaczyli jak wyglądają na dzień dzisiejszy. Potrzebuję jakiejś instrukcji co do ich ukształtowania. W szczególności ficus wygląda mało atrakcyjnie, ale też nie mam pomysłu jak go podrutować. Jakiś miesiąc temu ficus pod moją nieobecność stracił większość liści, ale na szczęście już wypuszcza nowe na całej długości gałązek. Tydzień temu zmieniłam ziemię w obydwu donicach. Podcięłam korzenie, płożyłam nową siatkę, zrobiłam drenaż i przysypałam akadamą. Na dzień dzisiejszy ficus lepiej przechodzi ten zabieg. Carmona nie najlepiej. Ona z kolei też gubi liście, martwi mnie to, nie wiem też czy nie za bardzo parzy ją słońce na moim parapecie, gdzieś od południa do wieczora słońce ciągle świeci mi w okna. Bardzo proszę o poradę co do ukształtowania moich drzewek.
- Załączniki
-
- Ficus - przĂłd.JPG (53.68 KiB) Przejrzano 3165 razy
-
- Ficus - tyÂł.JPG (56.44 KiB) Przejrzano 3166 razy
-
- Ficus - prawa strona.JPG (53.73 KiB) Przejrzano 3163 razy
-
- Ficus - lewa strona.JPG (52.69 KiB) Przejrzano 3165 razy
-
- Carmona - prawa strona.JPG (52.64 KiB) Przejrzano 3168 razy
-
- Carmona - lewa strona.JPG (52.27 KiB) Przejrzano 3163 razy
-
- Carmona - tyÂł.JPG (52.95 KiB) Przejrzano 3162 razy
-
- Carmona - przĂłd.JPG (55.23 KiB) Przejrzano 3161 razy
Witam,
Tego fikusa, którego posiadasz przyciąłbym bardziej drastycznie żeby pozbyć się tego brzydkiego kolanka, czyli tak jak na załączonym zdjęciu.
Z gałązki znajdującej sie na szczycie wyprowadziłbym wierzchołek a z pozostałe promieniście rozłożył. Po jakimś czasie fikus wypuści nowe gałązki z pnia, które będą potrzebne do zbudowania przyszłej korony drzewka.
Przed Toba długa droga do uzyskania czegoś ciekawego, ale pewnie masz czas skoro zdecydowałaś sie na zakup drzewek.
Ten temat może być dla Ciebie świetnym przykładem viewtopic.php?t=2236
Tego fikusa, którego posiadasz przyciąłbym bardziej drastycznie żeby pozbyć się tego brzydkiego kolanka, czyli tak jak na załączonym zdjęciu.
Z gałązki znajdującej sie na szczycie wyprowadziłbym wierzchołek a z pozostałe promieniście rozłożył. Po jakimś czasie fikus wypuści nowe gałązki z pnia, które będą potrzebne do zbudowania przyszłej korony drzewka.
Przed Toba długa droga do uzyskania czegoś ciekawego, ale pewnie masz czas skoro zdecydowałaś sie na zakup drzewek.
Ten temat może być dla Ciebie świetnym przykładem viewtopic.php?t=2236
- Załączniki
-
- ficus_-_ty__321.jpg (17.47 KiB) Przejrzano 2947 razy
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis