Ficus Retusa i Carmona drobnolistna

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
Awatar użytkownika
noelle
Answers: 0
18

Ficus Retusa i Carmona drobnolistna

Post autor: noelle »

Witam, pisałam już post o moich drzewkach, wszyscy zgodnie kazaliście czekać mi do wiosny i też tak zrobiłam. Dzisiaj wrzucę tu kilka fotek, abyście zobaczyli jak wyglądają na dzień dzisiejszy. Potrzebuję jakiejś instrukcji co do ich ukształtowania. W szczególności ficus wygląda mało atrakcyjnie, ale też nie mam pomysłu jak go podrutować. Jakiś miesiąc temu ficus pod moją nieobecność stracił większość liści, ale na szczęście już wypuszcza nowe na całej długości gałązek. Tydzień temu zmieniłam ziemię w obydwu donicach. Podcięłam korzenie, płożyłam nową siatkę, zrobiłam drenaż i przysypałam akadamą. Na dzień dzisiejszy ficus lepiej przechodzi ten zabieg. Carmona nie najlepiej. Ona z kolei też gubi liście, martwi mnie to, nie wiem też czy nie za bardzo parzy ją słońce na moim parapecie, gdzieś od południa do wieczora słońce ciągle świeci mi w okna. Bardzo proszę o poradę co do ukształtowania moich drzewek.
Załączniki
Ficus - przĂłd.JPG
Ficus - przĂłd.JPG (53.68 KiB) Przejrzano 3166 razy
Ficus - tyÂł.JPG
Ficus - tyÂł.JPG (56.44 KiB) Przejrzano 3167 razy
Ficus - prawa strona.JPG
Ficus - prawa strona.JPG (53.73 KiB) Przejrzano 3164 razy
Ficus - lewa strona.JPG
Ficus - lewa strona.JPG (52.69 KiB) Przejrzano 3166 razy
Carmona - prawa strona.JPG
Carmona - prawa strona.JPG (52.64 KiB) Przejrzano 3169 razy
Carmona - lewa strona.JPG
Carmona - lewa strona.JPG (52.27 KiB) Przejrzano 3164 razy
Carmona - tyÂł.JPG
Carmona - tyÂł.JPG (52.95 KiB) Przejrzano 3163 razy
Carmona - przĂłd.JPG
Carmona - przĂłd.JPG (55.23 KiB) Przejrzano 3162 razy
Awatar użytkownika
Tomek
Answers: 0
19
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Witam,
Tego fikusa, którego posiadasz przyciąłbym bardziej drastycznie żeby pozbyć się tego brzydkiego kolanka, czyli tak jak na załączonym zdjęciu.
Z gałązki znajdującej sie na szczycie wyprowadziłbym wierzchołek a z pozostałe promieniście rozłożył. Po jakimś czasie fikus wypuści nowe gałązki z pnia, które będą potrzebne do zbudowania przyszłej korony drzewka.
Przed Toba długa droga do uzyskania czegoś ciekawego, ale pewnie masz czas skoro zdecydowałaś sie na zakup drzewek.
Ten temat może być dla Ciebie świetnym przykładem viewtopic.php?t=2236
Załączniki
ficus_-_ty__321.jpg
ficus_-_ty__321.jpg (17.47 KiB) Przejrzano 2948 razy
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
ODPOWIEDZ