moje drzewko

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
DorotkaM

moje drzewko

Post autor: DorotkaM »

to irga mojej mamy. czy ona jest dobrze przycięta? i czy juz teraz można ją wsadzic do gruntu?
Załączniki
mamy irga.JPG
mamy irga.JPG (60.57 KiB) Przejrzano 3007 razy
DorotkaM

to moja tez prosiłabym o sprawdzenie :-)
Załączniki
moja irga.JPG
moja irga.JPG (53 KiB) Przejrzano 3006 razy
Awatar użytkownika
Tomek
Answers: 0
19
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Twoja jak i twojej mamy Irga powinny wylądować na kilka lub kilkanaście lat w gruncie. Tak ogólnie to można było napisać wszystko w jednym poście (pogrubienie pnia razem z fotkami z tego posta).
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
18

Post autor: PiotrMochocki »

Doroto koniecznie zdejmij te straszlwe odciągi :wink: ,strasznie sa nieestetyczne i nie bardzo odciagaja do dołu,jelsi chcialas taki efkt uzyskać...

Zebym sie nie rozpisywał,równiez proponuje to co radził kolega Tomasz,minimum 5 lat,nawet powiedział bym ze przez najblizsze 2 sezony jej nie podicnac,potem sama zobaczysz
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
DorotkaM

Dzięki zaraz je wsadzimy do gruntu no i oczywiście sciągne te druty. wiem ze są szpetne :wink:
Awatar użytkownika
fidelpatcha
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
18
Imie i nazwisko: Damian Skiba
Województwo: śląskie

Post autor: fidelpatcha »

*>Arke<* pisze:... powiedział bym ze przez najblizsze 2 sezony jej nie podicnac,potem sama zobaczysz
Rozumiem, że ta masa liśli i przyrostów, która powstanie ma pracować na grubość pnia, ale czy nie utrudni to potem formowania?
Mam irgę i rośnie jak szalona. Też mam dylemat, czy przycinać żeby nadto nie psuć formy, czy zostawić i patrzyć jak rośnie.
Mam małe krzywe drzewko, ale to chyba jeszcze nie bonsai...
Damian S.
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
18

Post autor: PiotrMochocki »

Tzn to jest moje zdanie,powykopaniu do gruntu przez 1 rok drzewko nie wiele urosnie,w 2 juz bedzie widac rezultaty,nie podcinajac nic drzewko sie bedzie zageszczalo co za tym idzie jesli drzewko ma wiecej masy zielonej,szybciej grubieje,a co do formy i na nia bedzie czas,narazie kolezanka powinna sie chybaskupic na pniu,i zieleniny by gyło z czego uformowac..,

Pozdrawiam
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
ODPOWIEDZ