Witam na forum!
Ponad rok temu dostałem drzewko, ligustra chińskiego. Jest to moje pierwsze drzewko. Domyślam się, że było kupione w jakimś markecie ze względu na cięcia. Przez rok tylko je pielęgnowałem, jednak niedługo, może na jesień chciałbym zacząć je formować (a może reformować ). Dodaje orientacyjny obrazek (niestety nie mam cyfrówki). Czarnymi kreskami zaznaczyłem te cięcia. Obwód pnia tuż nad ziemią wynosi 10 cm, a wysokość całego drzewka wynosi ok. 20 cm. Korona jest dosyć bujna (na obrazku gałęzie zaznaczyłem schematycznie, bo jest ich bardzo dużo), a korzenie bardzo rozwinięte. I tutaj moje pytanie, bo w ogóle nie mam pomysłu jak je formować, oraz w jakim stylu początkowo było formowane. Jaki macie pomysł na styl??
Pozdrawiam
ligustr, formowanie??
ligustr, formowanie??
- Załączniki
-
- niestety tylko obrazek
- ligustr.JPG (27.63 KiB) Przejrzano 1978 razy
Chyba najlepszy styl na uformowanie drzewka to tzw. "miotełka". Ważne w tym stylu jest pilnowanie aby , zaden najmniejszy pęd nie urósł zbyt długi...Bo może on zakłócić całą harmonie ukształtowanego drzewka...ja też mam ligustra chińskiego....i wkrótce będe musiala pomyśleć nad jego dalszym formowaniem:)))