ligustr, formowanie??

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
stefan

ligustr, formowanie??

Post autor: stefan »

Witam na forum!
Ponad rok temu dostałem drzewko, ligustra chińskiego. Jest to moje pierwsze drzewko. Domyślam się, że było kupione w jakimś markecie ze względu na cięcia. Przez rok tylko je pielęgnowałem, jednak niedługo, może na jesień :-) chciałbym zacząć je formować (a może reformować :) ). Dodaje orientacyjny obrazek (niestety nie mam cyfrówki). Czarnymi kreskami zaznaczyłem te cięcia. Obwód pnia tuż nad ziemią wynosi 10 cm, a wysokość całego drzewka wynosi ok. 20 cm. Korona jest dosyć bujna (na obrazku gałęzie zaznaczyłem schematycznie, bo jest ich bardzo dużo), a korzenie bardzo rozwinięte. I tutaj moje pytanie, bo w ogóle nie mam pomysłu jak je formować, oraz w jakim stylu początkowo było formowane. Jaki macie pomysł na styl??

Pozdrawiam
Załączniki
niestety tylko obrazek
niestety tylko obrazek
ligustr.JPG (27.63 KiB) Przejrzano 1982 razy
kliksiu
Answers: 0
18

Post autor: kliksiu »

cięcia sugerują że było to duze drzewko któremu radykalnie przycięto gałęzie, wnioskuję więc że niebyło ono fomowane w żadnym stylu ...
a to co możesz z tego zrobić to miotełka. można by też próbować inne style ale jak to będzie wyglądało ? nieiwe nikt :P :)
witam wszystkich jestem nowy :))
KrOpCiAaaa

Post autor: KrOpCiAaaa »

Chyba najlepszy styl na uformowanie drzewka to tzw. "miotełka". Ważne w tym stylu jest pilnowanie aby , zaden najmniejszy pęd nie urósł zbyt długi...Bo może on zakłócić całą harmonie ukształtowanego drzewka...ja też mam ligustra chińskiego....i wkrótce będe musiala pomyśleć nad jego dalszym formowaniem:)))
ODPOWIEDZ