kujak
kujak
Witam .
W pochmurny czwartek przejechałem się do szkółki i kupiłem kujacego jałowca (podejżewam że jakaś odmiana J.posp. ) , grubość u podstawy około 3cm , wys. docelowa około 40 cm .
Mimo troche nieciekawego pnia ,zdecydowałem sie na moyogi . Wydaje mi się jednak że trzeba by było zrównoważyć linię pnia , i stwożyc wierzchołek pochylający się w prawo . Niestety ogołociłem z góry wierzchołek (bo wyżej były grubsze gałęzie) ,ale wypuszcza sporo pędów z pnia , więc chyba nie powinno być w przyszłości problemu z "dosztukowaniem gałęzi" .
Co o tym myślicie ? Czy forma do jakiej zmierzam jest odpowiednia ?
POzdr[/img]
W pochmurny czwartek przejechałem się do szkółki i kupiłem kujacego jałowca (podejżewam że jakaś odmiana J.posp. ) , grubość u podstawy około 3cm , wys. docelowa około 40 cm .
Mimo troche nieciekawego pnia ,zdecydowałem sie na moyogi . Wydaje mi się jednak że trzeba by było zrównoważyć linię pnia , i stwożyc wierzchołek pochylający się w prawo . Niestety ogołociłem z góry wierzchołek (bo wyżej były grubsze gałęzie) ,ale wypuszcza sporo pędów z pnia , więc chyba nie powinno być w przyszłości problemu z "dosztukowaniem gałęzi" .
Co o tym myślicie ? Czy forma do jakiej zmierzam jest odpowiednia ?
POzdr[/img]
- Załączniki
-
- material_przed.jpg (98.05 KiB) Przejrzano 5378 razy
-
- po_ze_sloncem.jpg (77.42 KiB) Przejrzano 5378 razy
-
- front.jpg (91.83 KiB) Przejrzano 5378 razy
-
- Z tych pĂŞdĂłw zamierzam "odtwoÂżyĂŚ" brakujÂące piĂŞtra.
- gdzie_popuscic.jpg (61.47 KiB) Przejrzano 5378 razy
-
- No i wÂłasnie forma ... jak siĂŞ wam widzi ?
- wirt.jpg (73.45 KiB) Przejrzano 5378 razy
Wiedziałem że ktoś zwróci na to uwagę :-P .Oczywiście moje drutowanie pozostawia jeszcze wiele do życzenia ,na dodatek nie miałem grubszego drutu i musiałem powyżej gałęzi torchę pokręcic (są tam 3 druty + odciąg) . Nie wygląda to starannie ,ale druty się nie krzyżują (co nie zmienia faktu że poćwiczyć mi nie zaszkodzi ) .moja rada poćwicz drutowanie
Widzę że jak na razie łuk nie bardzo się podoba ,ale oczywiście wszystko jest jeszcze do zrobienia . Nawiązując do wypowiedzi Kamila i Adka robie jeszcze jednego wirta ... może teraz lepiej ??
POzdr .
P.S. aha i dla jasności 2 gałąĽ od lewej (ciemniejsza) rośnie bardziej z tyłu
- Załączniki
-
- polprodukt2.jpg (37.76 KiB) Przejrzano 5339 razy
:Dczy ty to rysowales w paintcie?
Paint jest prostym ,czasami przydatnym programem ,ale troche przedpotopowym . Można nim ładnie rysowac (szczególnie wyraĽne kontury itp ,ale cudów nie zdziałasz (brakuje miękkości pędzla , czy chociaż kilku prostych filtrów ) . To było robione w Photoshop'ie ,ale ciekawych programów jest mnóstwo .
to tyle na offtopie ,a wracając do tematu :
czyli najnowsza koncepcja OK ?bo bardzo mi sie podoba
Czesc.Nie napisze mioego zdania,ale napisze co ja bym zrobil.
Cale drzewo zbudowal bym z pierwszej galezi. Rosline tak bym ustawil jak na zdjeciu 2 ale obr.o180stopni pierwsza galaz staje sie pniem z reszty pnia robie jina ale krodkiego i zeby wygladal jak jin a nie naostrzony olowek :-)wykorzystalbyn jakies boczne odrosty
Calosc kompozycji byla by wysĂśka jak w tej chwili obcieta galaz.Drzewo by syskalo na wygladzie grobosc pnia do wysokosci dawala by wrazenie starego drzewa,jin idacy w bok dodawal by dramaturgi.a galezi na tej pierwstej miales moim zdaniem wystarczajaco. Takie jest moje zdanie .Pomysl na przyszlosc ,no i zdrowych i wesolych Ciao Roman
Cale drzewo zbudowal bym z pierwszej galezi. Rosline tak bym ustawil jak na zdjeciu 2 ale obr.o180stopni pierwsza galaz staje sie pniem z reszty pnia robie jina ale krodkiego i zeby wygladal jak jin a nie naostrzony olowek :-)wykorzystalbyn jakies boczne odrosty
Calosc kompozycji byla by wysĂśka jak w tej chwili obcieta galaz.Drzewo by syskalo na wygladzie grobosc pnia do wysokosci dawala by wrazenie starego drzewa,jin idacy w bok dodawal by dramaturgi.a galezi na tej pierwstej miales moim zdaniem wystarczajaco. Takie jest moje zdanie .Pomysl na przyszlosc ,no i zdrowych i wesolych Ciao Roman