kujak
-
acer6
kujak
Witam .
W pochmurny czwartek przejechałem się do szkółki i kupiłem kujacego jałowca (podejżewam że jakaś odmiana J.posp. ) , grubość u podstawy około 3cm , wys. docelowa około 40 cm .
Mimo troche nieciekawego pnia ,zdecydowałem sie na moyogi . Wydaje mi się jednak że trzeba by było zrównoważyć linię pnia , i stwożyc wierzchołek pochylający się w prawo . Niestety ogołociłem z góry wierzchołek (bo wyżej były grubsze gałęzie) ,ale wypuszcza sporo pędów z pnia , więc chyba nie powinno być w przyszłości problemu z "dosztukowaniem gałęzi" .
Co o tym myślicie ? Czy forma do jakiej zmierzam jest odpowiednia ?
POzdr[/img]
W pochmurny czwartek przejechałem się do szkółki i kupiłem kujacego jałowca (podejżewam że jakaś odmiana J.posp. ) , grubość u podstawy około 3cm , wys. docelowa około 40 cm .
Mimo troche nieciekawego pnia ,zdecydowałem sie na moyogi . Wydaje mi się jednak że trzeba by było zrównoważyć linię pnia , i stwożyc wierzchołek pochylający się w prawo . Niestety ogołociłem z góry wierzchołek (bo wyżej były grubsze gałęzie) ,ale wypuszcza sporo pędów z pnia , więc chyba nie powinno być w przyszłości problemu z "dosztukowaniem gałęzi" .
Co o tym myślicie ? Czy forma do jakiej zmierzam jest odpowiednia ?
POzdr[/img]
- Załączniki
-
- material_przed.jpg (98.05 KiB) Przejrzano 6032 razy
-
- po_ze_sloncem.jpg (77.42 KiB) Przejrzano 6032 razy
-
- front.jpg (91.83 KiB) Przejrzano 6032 razy
-
- Z tych pĂŞdĂłw zamierzam "odtwoÂżyĂŚ" brakujÂące piĂŞtra.
- gdzie_popuscic.jpg (61.47 KiB) Przejrzano 6032 razy
-
- No i wÂłasnie forma ... jak siĂŞ wam widzi ?
- wirt.jpg (73.45 KiB) Przejrzano 6032 razy
-
Adek
-
acer6
Wiedziałem że ktoś zwróci na to uwagę :-P .Oczywiście moje drutowanie pozostawia jeszcze wiele do życzenia ,na dodatek nie miałem grubszego drutu i musiałem powyżej gałęzi torchę pokręcic (są tam 3 druty + odciąg) . Nie wygląda to starannie ,ale druty się nie krzyżują (co nie zmienia faktu że poćwiczyć mi nie zaszkodzimoja rada poćwicz drutowanie
Widzę że jak na razie łuk nie bardzo się podoba ,ale oczywiście wszystko jest jeszcze do zrobienia . Nawiązując do wypowiedzi Kamila i Adka robie jeszcze jednego wirta ... może teraz lepiej ??
POzdr .
P.S. aha i dla jasności 2 gałąĽ od lewej (ciemniejsza) rośnie bardziej z tyłu
- Załączniki
-
- polprodukt2.jpg (37.76 KiB) Przejrzano 5993 razy
-
acer6
:Dczy ty to rysowales w paintcie?
Paint jest prostym ,czasami przydatnym programem ,ale troche przedpotopowym
to tyle na offtopie ,a wracając do tematu :
czyli najnowsza koncepcja OK ?bo bardzo mi sie podoba
Czesc.Nie napisze mioego zdania,ale napisze co ja bym zrobil.
Cale drzewo zbudowal bym z pierwszej galezi. Rosline tak bym ustawil jak na zdjeciu 2 ale obr.o180stopni pierwsza galaz staje sie pniem z reszty pnia robie jina ale krodkiego i zeby wygladal jak jin a nie naostrzony olowek :-)wykorzystalbyn jakies boczne odrosty
Calosc kompozycji byla by wysĂśka jak w tej chwili obcieta galaz.Drzewo by syskalo na wygladzie grobosc pnia do wysokosci dawala by wrazenie starego drzewa,jin idacy w bok dodawal by dramaturgi.a galezi na tej pierwstej miales moim zdaniem wystarczajaco. Takie jest moje zdanie .Pomysl na przyszlosc ,no i zdrowych i wesolych Ciao Roman
Cale drzewo zbudowal bym z pierwszej galezi. Rosline tak bym ustawil jak na zdjeciu 2 ale obr.o180stopni pierwsza galaz staje sie pniem z reszty pnia robie jina ale krodkiego i zeby wygladal jak jin a nie naostrzony olowek :-)wykorzystalbyn jakies boczne odrosty
Calosc kompozycji byla by wysĂśka jak w tej chwili obcieta galaz.Drzewo by syskalo na wygladzie grobosc pnia do wysokosci dawala by wrazenie starego drzewa,jin idacy w bok dodawal by dramaturgi.a galezi na tej pierwstej miales moim zdaniem wystarczajaco. Takie jest moje zdanie .Pomysl na przyszlosc ,no i zdrowych i wesolych Ciao Roman
-
acer6