Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Dziękuję za przyjęcie mnie na forum.
Od dłuższego czasu studiuję internet, książki oraz nagrania na YT dotyczące sztuki Bonsai. Posiadam aktualnie dwa Fikusy, ale o nich innym razem...
Prześledziłem również wątki na forum, a zwłaszcza: viewtopic.php?f=21&t=5246&p=43243&hilit=grubosz#p43243
Wszedłem właśnie w posiadanie starego Grubosza, który stał w pracy na szafie, przyjmował kurz, nieregularne podlewanie oraz małe ilości słońca

Poniżej kilka zdjęć. Jeśli będą potrzebne zdjęcia w innych ujęciach, nie ma problemu - wykonam.
Taką formę przyjmuje aktualnie.

Oderwałem już kilka, suchych zniszczonych odnóg.

Stał na szafie, zwrócony jedną stroną w kierunku słońca co widać na zdjęciu.

Jedna roślina obumarła, pozostał po niej suchy "pień".

Kilka pytań:
1. Czy możecie rozwiać moje wątpliwości co do gatunku tego Grubosza? Czy jest to Grubosz Jajowaty?
2. Czy na tę chwilę podcięlibyście go w któryś miejscach, na tzw. dzień dobry? Niżej o formie jaką chciałbym osiągnąć.
Forma jaką chciałbym uzyskać:

1. Myślicie, że jest to możliwe?
Chciałbym zakupić doniczkę podobną do tej na zdjęciu. Pytanie tylko jaka powinna być głębokość? Czytałem gdzieś, że powinna odpowiadać dwukrotnie grubości pnia. Nie wiem na ile jest to wiarygodna informacja i czy dotyczy również Grubosza.
Po dwóch skrajnych brzegach (może niedosłownie) i w środku posadziłbym dorosłe odnogi, a pomiędzy nimi młode (uzyskane z rośliny).
2. Najpierw przesadzić czy podciąć i pozostawić go w aktualnej doniczce (wystawiając na światło)? Jeśli pozostawić w aktualnej to czy mogę go zasilić? Jeśli tak to czym najlepiej?
3. Jeśli myślimy o podcinaniu to czy mogę zacząć od góry, aby uzyskać efekt zagęszczania korony?
4. Co do samej doniczki... największa jaką znalazłem jest pod tym linkiem http://bonsai.otwarte24.pl/2321,GRANATO ... -25-X-9-CM, aczkolwiek będę szukał dalej bo wolałbym aby była w kształcie podłużnym...

Spotkaliście się może gdzieś z taką doniczką? W jakimś sklepie, możecie polecić?
http://bonsai-ogrody.com.pl/owalne-cennik.html Owal3 - to jest ideał, który krąży mi w głowie, ale nie wiem co z głębokością no i na tę chwilę cena niestety nie dla mnie

Będę wdzięczny za wszelkie Wasze wskazówki. Z góry dziękuję za poświęcony czas i rady

Pozdrawiam!