Wyczytałem, że należy dać drzewku trochę czasu na aklimatyzację. Ile czasu taka aklimatyzacja może trwać? Drzewko stoi około 1m od okna zachodniego. Niestety okna w domu mam od strony południowej i zachodniej. Od południa mogę jedynie postawić doniczkę na parapecie, a to chyba by było zbyt palące w samo południe przy pełnym słońcu. Więc wydaje mi się, że wybrałem mniejsze zło - mniej światła, ale za to nie spalę drzewek słońcem. Poza tym ziemia jest jakaś zbita. Przy podlewaniu po prostu spływa na boki doniczki. Przesadzać teraz, z tego co wiem, nie można. Tydzień temu położyłem dwie grudki nawozu biogold. Myślałem, że może to pomoże...
Co należałoby zrobić z drzewkiem, aby poprawić jego kondycję?
Natomiast podocarpus część igieł ma ładnego, jasno-zielonego koloru, a część ciemniejszego. Poza tym, te ciemniejsze zaczynają brązowieć. Połowy igiełki nie ma, a końcówka jest sucha. Ziemia jest luźna. Korzenie chyba były przycinane. Są wręcz prawie na wierzchu. Tam również położyłem granulki biogold. Bardzo proszę o . i rady, aby drzewka mogły mi odżyć.
Załączam zdjęcia obu drzewek. Niestety nie mam w aparacie trybu makro więc za jakość przepraszam.