Podocarpus i ostrokrzew
Podocarpus i ostrokrzew
Witam wszystkich forumowiczów. Od niedawna (trzy tygodnie) jestem posiadaczem dwóch drzewek (kupione w obi - wiem, powinno się kupować w szkółkach lub w specjalistycznych sklepach, jednak gdy je zobaczyłem, musiałem je kupić): podocarpusa i ostrokrzewu (przynajmniej tak ustaliłem na podstawie zdjęć). Nie wiem czemu na tabliczkach w obu drzewkach była nazwa "podocarpus ilex". Ale nie z tym problemem tu piszę Otóż od pewnego czasu ostrokrzew gubi listki. Żółknął aż w końcu brązowieją i odpadają.
Wyczytałem, że należy dać drzewku trochę czasu na aklimatyzację. Ile czasu taka aklimatyzacja może trwać? Drzewko stoi około 1m od okna zachodniego. Niestety okna w domu mam od strony południowej i zachodniej. Od południa mogę jedynie postawić doniczkę na parapecie, a to chyba by było zbyt palące w samo południe przy pełnym słońcu. Więc wydaje mi się, że wybrałem mniejsze zło - mniej światła, ale za to nie spalę drzewek słońcem. Poza tym ziemia jest jakaś zbita. Przy podlewaniu po prostu spływa na boki doniczki. Przesadzać teraz, z tego co wiem, nie można. Tydzień temu położyłem dwie grudki nawozu biogold. Myślałem, że może to pomoże...
Co należałoby zrobić z drzewkiem, aby poprawić jego kondycję?
Natomiast podocarpus część igieł ma ładnego, jasno-zielonego koloru, a część ciemniejszego. Poza tym, te ciemniejsze zaczynają brązowieć. Połowy igiełki nie ma, a końcówka jest sucha. Ziemia jest luźna. Korzenie chyba były przycinane. Są wręcz prawie na wierzchu. Tam również położyłem granulki biogold. Bardzo proszę o . i rady, aby drzewka mogły mi odżyć.
Załączam zdjęcia obu drzewek. Niestety nie mam w aparacie trybu makro więc za jakość przepraszam.
Wyczytałem, że należy dać drzewku trochę czasu na aklimatyzację. Ile czasu taka aklimatyzacja może trwać? Drzewko stoi około 1m od okna zachodniego. Niestety okna w domu mam od strony południowej i zachodniej. Od południa mogę jedynie postawić doniczkę na parapecie, a to chyba by było zbyt palące w samo południe przy pełnym słońcu. Więc wydaje mi się, że wybrałem mniejsze zło - mniej światła, ale za to nie spalę drzewek słońcem. Poza tym ziemia jest jakaś zbita. Przy podlewaniu po prostu spływa na boki doniczki. Przesadzać teraz, z tego co wiem, nie można. Tydzień temu położyłem dwie grudki nawozu biogold. Myślałem, że może to pomoże...
Co należałoby zrobić z drzewkiem, aby poprawić jego kondycję?
Natomiast podocarpus część igieł ma ładnego, jasno-zielonego koloru, a część ciemniejszego. Poza tym, te ciemniejsze zaczynają brązowieć. Połowy igiełki nie ma, a końcówka jest sucha. Ziemia jest luźna. Korzenie chyba były przycinane. Są wręcz prawie na wierzchu. Tam również położyłem granulki biogold. Bardzo proszę o . i rady, aby drzewka mogły mi odżyć.
Załączam zdjęcia obu drzewek. Niestety nie mam w aparacie trybu makro więc za jakość przepraszam.
- Załączniki
-
- podocarpus - ciemne igły z suchymi końcówkami
- DSC_3633(1).jpg (481.1 KiB) Przejrzano 9813 razy
-
- podocarpus - widok całości #1
- DSC_3634(1).jpg (749.26 KiB) Przejrzano 9813 razy
-
- podocarpus - widok całości #2
- DSC_3635(1).jpg (805.46 KiB) Przejrzano 9813 razy
-
- podocarpus - widok z góry - widać jaśniejsze i ciemniejsze igły
- DSC_3636(1).jpg (818.79 KiB) Przejrzano 9813 razy
-
- ostrokrzew - widok #1
- DSC_3637(1).jpg (667.71 KiB) Przejrzano 9813 razy
-
- ostrokrzew - widok #2
- DSC_3638(1).jpg (763.99 KiB) Przejrzano 9813 razy
-
- ostrokrzew - żółte listki z brązowymi plamkami
- DSC_3639(1).jpg (613.9 KiB) Przejrzano 9813 razy
-
- ostrokrzew - widok z góry
- DSC_3640(1).jpg (772.5 KiB) Przejrzano 9813 razy
-
- ostrokrzew - widok zbitej ziemi
- DSC_3641(1).jpg (807.31 KiB) Przejrzano 9813 razy
-
- podocarpus - widok korzeni
- DSC_3642(1).jpg (913.34 KiB) Przejrzano 9813 razy
- Aura
- 11
- Imie i nazwisko: Krzysztof
- Województwo: pomorskie
Przelozylbym bryly korzeniowe do wiekszych donic i dosypalbym mieszanki tyle zeby moznabylo bezproblemowo podlewac. Tak przygotowane rosliny wystawilbym na dwor w cien i obserwowal. Wiecej info o gatunku i odmianie znajdziesz pod haslem - Ilex crenata Ostrokrzew karbowany oraz Podocarpus macrophyllus (chinensis) Podokarp wielkolistny.
Dziękuję za odpowiedz. Przesadzanie w tym miesiącu im nie zaszkodzi? I na ile wystawic je na zawnątrz?
Pozdrawiam
Kamil D.
Pozdrawiam
Kamil D.
OK, trochę źle zrozumiałem z tym przekładaniem - przepraszam.
Chodziło mi, na jaki okres czasu wystawić je na zewnątrz. Czy po prostu jak zauważę poprawę, to przenieść je z powrotem do domu?
Pozdrawiam
Kamil D.
Chodziło mi, na jaki okres czasu wystawić je na zewnątrz. Czy po prostu jak zauważę poprawę, to przenieść je z powrotem do domu?
Pozdrawiam
Kamil D.
- Aura
- 11
- Imie i nazwisko: Krzysztof
- Województwo: pomorskie
Obie rosliny nalezy chronic przed mrozem, na sezon powegetacyjny trzeba roslinom zapewnic temp. + 5 'C unikac przeciagow i podlewac gdy przeschnie podloze. Ale teraz skup sie na utrzymaniu roslin przy zyciu i ich dobremu rozwojowi.
Ostatnie pytanie. Po przełożeniu bryły korzeniowej do większej doniczki, jaką ziemią uzupełnić braki?
Zrobiłem jak powiedziałeś. Przeniosłem drzewka do większych doniczek i wystawiłem na zewnątrz. Ostrokrzew ma się całkiem dobrze. Usunąłem wszystkie żółte liście i nie pojawiają się nowe. Liczę, że tak pozostanie Podocarpus natomiast ciągle ma brązowe końce igieł - wręcz połowy poszczególnych igieł już nie ma tylko te brązowe, stwardniałe końce Trudno mi jest stwierdzić dokładnie, ale wydaje mi się, że jest ich coraz więcej. Podlewane są jak tyko zobaczę suchotę w doniczkach. Nawożone rozpuszczonym nawozem biogold co dwa tygodnie. Dodatkowo zraszam je rano i wieczorem. Bardzo proszę o ., jak zaradzić brązowieniu igeł [-o<
Pozdrawiam
Kamil D.
Pozdrawiam
Kamil D.
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
W podokarpie sprawdź pH gleby dodatkowo ta roślina rośnie jak opętana gdy ma bardzo wilgotne i ciepłe powietrze a nie podłoże.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk