Jałowiec expansa variegata
- nicrum
- 13
- Imie i nazwisko: Marcin Nowak
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Jałowiec expansa variegata
Witam
we wtorek kupiłem "pierwsze" dwa jałowce expansa z których myślę wyjdzie coś fajnego
oba kupione w szkółce i przesadzone w zeszłym roku do tych większych niż poprzednie doniczek
na to mam dwa pomysły, albo kaskada albo miotane wiatrem, ma dwa konary
inspiracja
a to drugie, którego przeznaczeniem jest tylko i wyłącznie kaskada
inspiracja
chcę dodać tylko że najpierw szukałem inspiracji a potem z czego wykonać te moje pomysły, a dla tego kaskada i miotany wiatrem, że przeszukując fora oglądając relację z warsztatów, wystaw i niezliczoną ilość zdjęć bonsai kształtowania drzewek w ten sposób jest dużo mniej niż klasycznych wyprostowanych, pochylonych czy dwu lub wielopiennych, no i podstawowy powód to bardzo mi się podobają tak ukształtowanei bonsai
pomysły mam i teraz trzeba się brać do pracy. myślę że najlepszym pomysłem będzie zostawić jałowce w tych doniczkach bo przesadzania jeszcze nie potrzebują i zająć się kształtowaniem górnych części roślinek ale tu jest problem, kiedy zacząć??
szukając w internecie i książkach opisane są tylko dwa trzy główne gatunki jałowców
na tym forum znalazłem dwie instrukcje odnośnie cięcia i drutowania itp. jałowców
viewtopic.php?f=30&t=3224 i viewtopic.php?f=30&t=2245
teraz nie wiem czy zaczynać teraz czy poczekać do pierwszych wzrostów z kształtowaniem (cięciem i drutowaniem) bo co opis to ciut inny i zamieszałem się, czy może traktować jak każdego pospolitego jałowca ogólnie ??
mój gatunek jest jeszcze inny bynajmniej z nazwy a wpisując w google nazwę Jałowiec expansa variegata wyskakuje chiński i pospolity np..... ale nie ten mój
i takie jeszcze pytanie, wszystkie "konary" posiadają prócz odrastających mniejszych gałązek igiełki, czy należy je usunąć wraz z usuwaniem (kształtowaniem przez cięcie) masy zielonej??
bardzo dziękuję za podpowiedzi i odpowiedzi
pozdrawiam
we wtorek kupiłem "pierwsze" dwa jałowce expansa z których myślę wyjdzie coś fajnego
oba kupione w szkółce i przesadzone w zeszłym roku do tych większych niż poprzednie doniczek
na to mam dwa pomysły, albo kaskada albo miotane wiatrem, ma dwa konary
inspiracja
a to drugie, którego przeznaczeniem jest tylko i wyłącznie kaskada
inspiracja
chcę dodać tylko że najpierw szukałem inspiracji a potem z czego wykonać te moje pomysły, a dla tego kaskada i miotany wiatrem, że przeszukując fora oglądając relację z warsztatów, wystaw i niezliczoną ilość zdjęć bonsai kształtowania drzewek w ten sposób jest dużo mniej niż klasycznych wyprostowanych, pochylonych czy dwu lub wielopiennych, no i podstawowy powód to bardzo mi się podobają tak ukształtowanei bonsai
pomysły mam i teraz trzeba się brać do pracy. myślę że najlepszym pomysłem będzie zostawić jałowce w tych doniczkach bo przesadzania jeszcze nie potrzebują i zająć się kształtowaniem górnych części roślinek ale tu jest problem, kiedy zacząć??
szukając w internecie i książkach opisane są tylko dwa trzy główne gatunki jałowców
na tym forum znalazłem dwie instrukcje odnośnie cięcia i drutowania itp. jałowców
viewtopic.php?f=30&t=3224 i viewtopic.php?f=30&t=2245
teraz nie wiem czy zaczynać teraz czy poczekać do pierwszych wzrostów z kształtowaniem (cięciem i drutowaniem) bo co opis to ciut inny i zamieszałem się, czy może traktować jak każdego pospolitego jałowca ogólnie ??
mój gatunek jest jeszcze inny bynajmniej z nazwy a wpisując w google nazwę Jałowiec expansa variegata wyskakuje chiński i pospolity np..... ale nie ten mój
i takie jeszcze pytanie, wszystkie "konary" posiadają prócz odrastających mniejszych gałązek igiełki, czy należy je usunąć wraz z usuwaniem (kształtowaniem przez cięcie) masy zielonej??
bardzo dziękuję za podpowiedzi i odpowiedzi
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, 22:45 przez nicrum, łącznie zmieniany 3 razy.
http://nbonsai-nicrum.blogspot.com/
Pozdrawiam Marcin N.
Pozdrawiam Marcin N.
- Dragonww
- 18
- Imie i nazwisko: Wojtek Winiarski
Zimuj je jeszcze cierpliwie. Myślę że jak tylko zima odpuści to się spotkamy i coś pomyślimy wspólnymi siłami.
-------------------------------------------------------
Wojtek
Bonsai - sztuka sÂłuchania natury...
Wojtek
Bonsai - sztuka sÂłuchania natury...
expansa variegata to odmiana a gatunkiem jest jałowiec chiński. Niezbyt dobry wybór ale na początek może być. Naucz się utrzymywać je przy życiu na początek i w jak najlepszej kondycji.
- nicrum
- 13
- Kontakt:
żadne przesłanki i bo chciałemBolas pisze:A masz jakiś pomysł na tą roślinę czy kupiłeś bo chciałeś? A może były jakieś inne przesłanki?
pojechałem specjalnie po jałowca bo bonsai w formie kaskady bardzo mi się podoba a po przeczytaniu na kilku forach i w artykułach w necie wyszło, że najlepiej wybrać jałowca bo już ma tendencje do tego typu formowania (jest samo z siebie opadające i rozłożyste) wybierałem w 10stopniowym mrozie i na wcale miłym wietrze, przejrzałem z 50 roślinek i po pogadaniu z Panią która opiekuje się ów szkółką doszedłem do wniosku że dobra roślinka no i jeśli ktoś jeszcze nie robił bonsai z jałowców może się na nich nauczyć bo roślinka dużoooo wybacza i ponoć nie da się tak łatwo zmarnować
wyżej napisałem że to dwie "roślinki" i co chciałbym z nich uzyskać
jak Dragonww napisał jeszcze trochę poczekać i może z pomocą śląskiego klubu będę się starał zrobic coś z czego będę dumny
a tu mam jeszcze takie cosik http://allegro.pl/hydroponika-granulat- ... 08389.html czy takie coś może być zamiast drenażu w bonsai albo poza drenażem wymieszane np. z akadamą ??
ps tak poza tematem to szkoda że dziś nockę mam bo był bym już w Żorach u kuzyna a jestem tam dość często. jak będę następnym razem się wybierał do Żor to dam znać, może się spikniemy na browarka popodziwiać bonsai
Pozdrawiam Marcin N.
Pozdrawiam Marcin N.
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Kontakt:
Już kiedyś pisałem na forum odnośnie kaskad i warunków które powinny spełniać. Śmiało stwierdzam że mało takich roślin w szkółkach które te warunki mogłyby spełnić.
Co do kermazytu który proponujesz. Jeżeli chcesz z tego zrobić drenaż to tak ale w przypadku zwykłej ziemi. Akadama jest najlepiej spisuje się dla bonsai w niskich donicach i wystarczy sama w sobie nie trzeba jej mieszać z niczym jedyne co to należy stosować odpowiednią granulację przy przesadzaniu ale o tym też już było pisane.
Co do kermazytu który proponujesz. Jeżeli chcesz z tego zrobić drenaż to tak ale w przypadku zwykłej ziemi. Akadama jest najlepiej spisuje się dla bonsai w niskich donicach i wystarczy sama w sobie nie trzeba jej mieszać z niczym jedyne co to należy stosować odpowiednią granulację przy przesadzaniu ale o tym też już było pisane.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- nicrum
- 13
- Kontakt:
czyli chcesz powiedzieć, że moje jałowce nie są zbyt na to co chcę uzyskać ??Bolas pisze:Już kiedyś pisałem na forum odnośnie kaskad i warunków które powinny spełniać. Śmiało stwierdzam że mało takich roślin w szkółkach które te warunki mogłyby spełnić.
myślę że mi z pierwszego wyjdzie miotany wiatrem bardziej, a z drugiego kaskada i do tego będę dążył a wieczorem wtyknę tu jeszcze fotki czy szkice co chcę osiągnąć (to tak Bolas do twojego pytania czy mam jakieś pomysły)
coś o keramzycieBolas pisze:Co do kermazytu który proponujesz. Jeżeli chcesz z tego zrobić drenaż to tak ale w przypadku zwykłej ziemi. Akadama jest najlepiej spisuje się dla bonsai w niskich donicach i wystarczy sama w sobie nie trzeba jej mieszać z niczym jedyne co to należy stosować odpowiednią granulację przy przesadzaniu ale o tym też już było pisane.
wyczytałem to na jakimś forum bonsai, koleś w poście napisał w formie zapytania czy to się nadaje i do czego (chyba zamiast lawy to miało być) ale teraz nie mogę znaleźć tego wątku i pytam tu
co do akadamy to się zgadam również, jest sprawdzona i to od dawna
a pytanie do Ciebie Bolas i innych na śląsku
gdzie kupujecie akadamę (przez neta drogo to wychodzi) bo ja mam kwiaciarnię w Czeladzi gdzie jest ale nie we wszyskich gradacjach i dodzwonić się tam to sukces a z umawianiem się jest jeszcze gorzej
kiedyś się umówiłem przez telefon na konkret godzinę a dwie jeszcze czekałem
Pozdrawiam Marcin N.
Pozdrawiam Marcin N.
- Bolas
- 20
- Kontakt:
Akadame przesiewam przez sita uzyskując chciana gradację - nie reklamuje nikogo każdy coś sprzedaje za ile to jego sprawa na pewno nie ma na tym kokosów chyba że miesza to z ziemią za 5zł/20L. Oczywiście można kupować różne ale podstawowy worek w zupełności wystarczy.
Ile roślina widuje się na wystawach w formie wiatrowej? Ja może ze 2 w całym 10letnim jeżdżeniu po wystawach i żadna raczej na mnie wrażenia nie zrobiła. Jak myślisz dlaczego? Bo jest tak zaj..iście trudnym stylem do osiągnięcia dobrego rezultatu - też było już na forum.
Ile roślina widuje się na wystawach w formie wiatrowej? Ja może ze 2 w całym 10letnim jeżdżeniu po wystawach i żadna raczej na mnie wrażenia nie zrobiła. Jak myślisz dlaczego? Bo jest tak zaj..iście trudnym stylem do osiągnięcia dobrego rezultatu - też było już na forum.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Marcinie, tutaj znajdziesz liste sklepow: sklepy.html
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- nicrum
- 13
- Kontakt:
podziękował Kamilu bardzo, byłem na tej stronie forum kilka razy i szukam też coś bliżej mojego miejsca zamieszkania
co do sklepu w Chorzowie to już go jakiś czas nie ma więc trzeba by zaktualizować, z tego co wiem to Katowice ul.Piotrowicka 40 albo Armii Krajowej 71 jutro ustalę dokładnie i dam dokładne namiary
może właściciel/e będą chcieli się przyreklamować na tym forum
zdjęcia tego co chcę osiągnąć z moich jałowców dodaję do pierwszych zdjęć żeby było wyraźnie widać i można było skonfrontować bezpośrednio mimo, że zdjęcia nie oddają potencjału i mojej inspiracji tego co chcę z nich uzyskać
co do sklepu w Chorzowie to już go jakiś czas nie ma więc trzeba by zaktualizować, z tego co wiem to Katowice ul.Piotrowicka 40 albo Armii Krajowej 71 jutro ustalę dokładnie i dam dokładne namiary
może właściciel/e będą chcieli się przyreklamować na tym forum
zdjęcia tego co chcę osiągnąć z moich jałowców dodaję do pierwszych zdjęć żeby było wyraźnie widać i można było skonfrontować bezpośrednio mimo, że zdjęcia nie oddają potencjału i mojej inspiracji tego co chcę z nich uzyskać
Pozdrawiam Marcin N.
Pozdrawiam Marcin N.
- Bolas
- 20
- Kontakt:
Ten przy AK ma sklep o nazwie BONSAI. Gość ma szkółkę obok mnie. Byłem kiedyś u niego w szkółce. Gość bardzo sympatyczny sam próbuje coś kręcić ale nic konkretnego.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- nicrum
- 13
- Kontakt:
a co sądzicie o moich inspiracjach?? nie mają to być klony jak to inni chcą robić tylko takie "wzory" w tych stylach mnie zaintrygowały
będę się starał zrobić coś na ich przykład, wzór ale nie do przesady
te szkice to jedynie moje wyobrażenie o takich bonsai
jałowce które zakupiłem nie do końca się muszą do tego nadawać ale to moje pierwsze bonsai i wkalkulowałem pewne ryzyko że coś nie wyjdzie a już przy następnych bonsai będę się starał dobrać do stylu bonsai odpowiedni gatunek drzewka
moim marzeniem jest stać się choć "tylko dobrym" w jednym stylu bonsai czyli kaskada ale od innych stylów też nie chcę stronić bo każdy styl jest inny i przy pracy w każdym stylu nie kształtujemy tylko drzewka ale też siebie, swoją wyobraźnię i charakter
będę się starał zrobić coś na ich przykład, wzór ale nie do przesady
te szkice to jedynie moje wyobrażenie o takich bonsai
jałowce które zakupiłem nie do końca się muszą do tego nadawać ale to moje pierwsze bonsai i wkalkulowałem pewne ryzyko że coś nie wyjdzie a już przy następnych bonsai będę się starał dobrać do stylu bonsai odpowiedni gatunek drzewka
moim marzeniem jest stać się choć "tylko dobrym" w jednym stylu bonsai czyli kaskada ale od innych stylów też nie chcę stronić bo każdy styl jest inny i przy pracy w każdym stylu nie kształtujemy tylko drzewka ale też siebie, swoją wyobraźnię i charakter
Pozdrawiam Marcin N.
Pozdrawiam Marcin N.
- nicrum
- 13
- Kontakt:
Witam po długiej przerwie
niestety czasu mało i praca i dzieci mnie pochłaniają ale w końcu nadszedł czas na zrobienie czegoś normalnego
niestety jak dla mnie jeden z moich jałowczyków trochę grypę dostał i doprowadzam go do zdrowia ale za to drugi ma się super i wczoraj postanowiłem że już dość czekania i zabrałem się do pracy nad moją inspiracją nr.2 czyli kaskadą
i wyszło mi coś co będę zbliżał do kaskady
to wiaderko pod doniczką to "klimatyzator" wypełniony bimsem, kyriu i drobną akadamą odpadową dla utrzymania lepszej wilgotności, a doniczkę "normalną" poszukam na jesień bo w tym terminie będę chciał przesadzać tego krzaczka i jeszcze trochę poprzycinam, poukładam gałązki a do tej pory niech rośnie i ładnie się zazielenia
Teraz nic jeszcze specjalnego nie widać ale to jest dopiero pierwsze cięcie i nie skończone drutowanie bo czasu ciutkę brakło ale już za kilka dni skończę drutować i dodam fotki z już ukształtowanymi "zarysami chmurek" i może jeszcze poprawię główny pęd bo w tej pozycji nie bardzo go jeszcze widzę,a wam jak to wszystko się widzi, może coś więcej da się poprawić i skorygować ???
w między czasie znalazłem takowego jałowca-- -- który bardzo mi wpadł w oko i tak na pierwsze spojrzenie to literat z niego może będzie po usunięciu dolnej grubszej gałęzi (patrząc to natura sama go już ukształtowała), ale literat "MAME" bo ma teraz raptem 17cm wysokości
niestety czasu mało i praca i dzieci mnie pochłaniają ale w końcu nadszedł czas na zrobienie czegoś normalnego
niestety jak dla mnie jeden z moich jałowczyków trochę grypę dostał i doprowadzam go do zdrowia ale za to drugi ma się super i wczoraj postanowiłem że już dość czekania i zabrałem się do pracy nad moją inspiracją nr.2 czyli kaskadą
i wyszło mi coś co będę zbliżał do kaskady
to wiaderko pod doniczką to "klimatyzator" wypełniony bimsem, kyriu i drobną akadamą odpadową dla utrzymania lepszej wilgotności, a doniczkę "normalną" poszukam na jesień bo w tym terminie będę chciał przesadzać tego krzaczka i jeszcze trochę poprzycinam, poukładam gałązki a do tej pory niech rośnie i ładnie się zazielenia
Teraz nic jeszcze specjalnego nie widać ale to jest dopiero pierwsze cięcie i nie skończone drutowanie bo czasu ciutkę brakło ale już za kilka dni skończę drutować i dodam fotki z już ukształtowanymi "zarysami chmurek" i może jeszcze poprawię główny pęd bo w tej pozycji nie bardzo go jeszcze widzę,a wam jak to wszystko się widzi, może coś więcej da się poprawić i skorygować ???
w między czasie znalazłem takowego jałowca-- -- który bardzo mi wpadł w oko i tak na pierwsze spojrzenie to literat z niego może będzie po usunięciu dolnej grubszej gałęzi (patrząc to natura sama go już ukształtowała), ale literat "MAME" bo ma teraz raptem 17cm wysokości
Pozdrawiam Marcin N.
Pozdrawiam Marcin N.
- nicrum
- 13
- Kontakt:
Cześć Kamilu
można powiększyć ale zrobię o jutro tz. już dzisiaj bo teraz już ledwo na gałki patrzę
przeglądam fora o Lpg do mondeo bo mi się popsutało a jutro prosto z pracy jadę do mojego gazownika paproka i muszę mu powiedzieć co ma sprawdzać
po ostatniej wizycie w sobotę u niego poradził mi żebym zdiął instalacje lpg którą sam instalował i myślałem że mu dokopię :D
co do fotek po prostu nie chcę zaśmiecać serwera :P
fajnie że się odezwałeś
pozdrawiam i do jutra (dzisiaj)
można powiększyć ale zrobię o jutro tz. już dzisiaj bo teraz już ledwo na gałki patrzę
przeglądam fora o Lpg do mondeo bo mi się popsutało a jutro prosto z pracy jadę do mojego gazownika paproka i muszę mu powiedzieć co ma sprawdzać
po ostatniej wizycie w sobotę u niego poradził mi żebym zdiął instalacje lpg którą sam instalował i myślałem że mu dokopię :D
co do fotek po prostu nie chcę zaśmiecać serwera :P
fajnie że się odezwałeś
pozdrawiam i do jutra (dzisiaj)
Pozdrawiam Marcin N.
Pozdrawiam Marcin N.
- nicrum
- 13
- Kontakt:
Cześć Kamilu
co do pierwszego jałowca to pomyślałem żeby następne formowanie "zrobienie chmurek" zrobić na jesień jak trochę odsapnie i może zieleń nabierze wigoru
co do drugiego, mniejszego jałowca to dzięki że podzielasz moje zdanie
natura już zrobiła dużo sama więc nie chciał bym jej poprawiać w tym przypadku a tylko trochę "zmodyfikować" zostaje tylko wybrać "wzór" na formę zielonego i do dzieła
a może ma ktoś pomysł jak uformować tego literata!! zawsze dobrze jest mieć kilka opcji
co do pierwszego jałowca to pomyślałem żeby następne formowanie "zrobienie chmurek" zrobić na jesień jak trochę odsapnie i może zieleń nabierze wigoru
co do drugiego, mniejszego jałowca to dzięki że podzielasz moje zdanie
natura już zrobiła dużo sama więc nie chciał bym jej poprawiać w tym przypadku a tylko trochę "zmodyfikować" zostaje tylko wybrać "wzór" na formę zielonego i do dzieła
a może ma ktoś pomysł jak uformować tego literata!! zawsze dobrze jest mieć kilka opcji
Pozdrawiam Marcin N.
Pozdrawiam Marcin N.
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Trudno Tobie doradzić na podstawie zalaczonych zdjęć. Odrutuj pień i spróbuj go powoli wyprostować, tzn. skierować ku górze. Następnie zrób zdjęcia i je nam pokaż.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz