Ligustr z brzydkim nebari

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
MateuszJasło
Answers: 0
18

Ligustr z brzydkim nebari

Post autor: MateuszJasło »

Witam serdecznie po sporej przerwie.
Jakieś trzy miesiące temu dostałem od dziewczyny na imieniny Ligustra. Drzewko było w nienajlepszej kondycji dlatego dałem mu spokój. Teraz gdy jest już w dość zdrowe postanowiłem coś z nim zrobić; i tutaj właśnie pojawił się problem, gdyż pewien rodzaj miotełki w jakim to drzewko było prowadzone mi się nie podoba – wydaje mi się „zaśmiecone” jednak aby z tego drzewka zrobić coś ambitniejszego wydaje mi się dosyć skomplikowane. Pragnę zwrócić Waszą uwagę na nieszczęśnie uformowane nebari, które mi się okropnie nie podoba, myślę zakryć je jakimś kamieniem. W najbliższym czasie postaram się drzewko przesadzić do większej doniczki, gdyż ta zaczyna być zbyt mała. Bardzo proszę o jakieś sugestie co do formowania gdyż jest to wciąż mój początek tylko w tym wypadku kompletnie brak mi wizji. Poniżej zamieszczam zdjęcia.
Z góry dziękuje za .. Pozdrawiam serdecznie!

Mateusz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 sty 2008, 12:41 przez MateuszJasło, łącznie zmieniany 4 razy.
Mateusz
Awatar użytkownika
Kamil
Administrator
20
Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
Województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Kamil »

Jak dla mnie to liguster a nie carmona. Oprocz tego nie podoba mi sie ksztalt lisci, a dokladniej ze sa pofaldowane.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
MateuszJasło
18

Liguster ma bardziej "wyciągnięte", w carmonie liście są bardzie okrągłe. A falowanie może być spowopdowane tym iż jest dość suche powietrze i tak zareagowała.

EDIT: racja to liguster chiński - poprawiłęm posta
Ostatnio zmieniony 06 sty 2008, 12:45 przez MateuszJasło, łącznie zmieniany 1 raz.
Mateusz
pinaceae
17

Post autor: pinaceae »

Czesc.

Na poczatek nie "nerabi" tylko nebari. Ogólnie mi sie podoba owa nasada pnia. Nie mam nic jej do zarzucenia a wrecz na plus. Dam Ci rade co ja bym zrobił z tą rośliną, aczkolwiek zdaje sobie sprawe ze jestes poczatkujacy i nie bedzie Ci sie chcialo ( i tak podziw ze wytrzymales 3 miesiace).

Opierając sie na zdjeciu nr 3. Wyciolbym wszystko oprocz pierwszej galazki i z niej bym poprowadzil jaies przedluzenie. Jedyna szasa chyba dla tego drzewka zeby zeby cos z niego bylo w przyszlosci.

Przesadzilbym go rowniez i swobodny wzrost przez co najmniej rok moze dwa
daniell 79
17

Post autor: daniell 79 »

to jest ligustr a nie karmona
bo kazdy jest kims
MateuszJasło
18

Macie rację jest to liguster chiński. Jednak proszę zacieśnić dyskusję do opisanego problemy - co zrobić z tym drzewkiem, ponieważ naprawde brak mi koncepcji.

Wykonanie drastycznego cięcia nie jest konieczne bo można wykorzystać obecne wyższe gałązki.
Mateusz
pinaceae
17

Post autor: pinaceae »

wykorzystując wyzsze galazki bedziesz mial korone osadzona na prostym patyczku co wogle sie nie komponuje z nebari i wyglada jak na moje bardzo brzydko. Oczywiscie mozna tak zrobic, ja jednak wykorzystalbym pierwsza galaz jako przedluzenie gdyz jest to jak dla mnie jedyna opcja zeby drzewko nabralo ladu i jakiegos porzadku.
MateuszJasło
18

Bardzo radykalny pomysł ale coś w nim jest, dlatego poprosze o wirtual żeby nie żałować. Jaka jest szansa że drzewko po tym cięciu padnie. Wciąż jestem otwarty na jakieś inne propozycje.
Mateusz
MateuszJasło
18

Dziś przystrzygłem drzewko. Teraz lepiej widać układ gałęzi i mniej więcej wiem co chce z neigo zrobić. Jutro jak będzie lepsze światło postaram się zamieścić zdjęcia i moją wizję.

A puki co napiszcie proszę czy skracanie pędów nieco ponad 2 listkiem to był dobry pomysł.

poydrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
20
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

W przypadku ligustra (nie wnikajac w ksiazkowe planowane zageszczenie rosliny lisciastej) to przycinanie tego gatunku nie ma wiekszego znaczenia.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
MateuszJasło
18

Witam. Tak jak obiecałem zamieszczam fotrki po strzyżeniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz moje szybkie 2 wirtuale:

Obrazek

Obrazek

Oraz pytania:
Obrazek

Zielony kolor oznacza gałęzie "w głębi", a czerwony te które rosną na boki lub do przodu.

Żółte kółko oznacza miejsce z którego wyrasta b.duża część obecnej korony. Nie wiem co zrobić z tą gałęzią. Pasuje mi ją odciągnąć lekko na bok ale wówczas powstaje "dziura" co zresztą widać na wcześniejszych zdjęciach.

Trzy gałązki oznaczone strzałkami to propozycje wierzchołków; z tym, że zielony zaczyna się dość nisko.

Proszę o jakieś propozycje bo naprawde ciężko mi z tym drzewkiem coś fajnego wymyślić. Skłaniałbym się do miotełki co przedstawiłem na pseudowirtualu.

Pozdrawiam
Mateusz
MateuszJasło
18

Widzę, że nikt nie ma pomysłu. :(
Mateusz
Awatar użytkownika
wwoadas
18
Imie i nazwisko: Adam Filipiak
Województwo: mazowieckie

Post autor: wwoadas »

Doradze Ci cos. Jesli chcesz zeby ludzie odpowiedzieli to zmiejsz fotki do norlanych rozmiarow takich zeby nie trzebabylo ich ogladac na 30% i wrzuc normalnie na forum. Ludzie sa leniwi i nikomu sie nie chce otwierac tych linkow, zmiejszac fotek i dopiero odpowieadc. Jesli zrobisz tak jak powiedzialem, mysle ze prowdopodobienstwo na to ze ktos odpowie bedzie wieksze;-)
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
HIR
17
Imie i nazwisko: Lukasz Slominski
Województwo: wielkopolskie

Post autor: HIR »

Witam
Jak mogę ci poradzić coś to zrób sobie takie drzewko żeby się tobie podobało!!Jezeli chcesz się bawić w to trochę głębiej prędzej czy później będziesz musiał się sam nauczyć wyszukiwać formy w drzewku i wykorzystywać jego predyspozycje.Jak na mnie to idziesz w dobra stronę.A oto moja propozycja pzdr
Załączniki
Nowy-1.jpg
Nowy-1.jpg (27.67 KiB) Przejrzano 6065 razy
ODPOWIEDZ