Czarna sosna- jaka forma?
Czarna sosna- jaka forma?
Witam!
Dostałem niedawno fajną, lecz wyrośniętą sosenkę.
Ma ktoś może jakiś pomysł na wybór formy dla niej?
Najbardziej widziałbym ją w jako shakan, lecz jako amator w
tematyce bonsai zwracam się z prośbą o podpowiedź do doświadczonych forumowiczów. Z góry dzięki za info co jej wróżycie
Dostałem niedawno fajną, lecz wyrośniętą sosenkę.
Ma ktoś może jakiś pomysł na wybór formy dla niej?
Najbardziej widziałbym ją w jako shakan, lecz jako amator w
tematyce bonsai zwracam się z prośbą o podpowiedź do doświadczonych forumowiczów. Z góry dzięki za info co jej wróżycie
- Załączniki
-
- 04 lewa strona.jpg (70.88 KiB) Przejrzano 4607 razy
-
- 03 tyÂł.jpg (73.3 KiB) Przejrzano 4609 razy
-
- 02 prawa strona.jpg (71.58 KiB) Przejrzano 4607 razy
-
- 01 przĂłd.jpg (64.24 KiB) Przejrzano 4609 razy
- pawel18
- 17
- Imie i nazwisko: Pawel Glowiak
- Województwo: podkarpackie
ja też bym narazie zostawił go niech się zagęszcza jeszcze bardziej i niech rośnie sobie spokojniutko a między czasie bym się zastanowił dokładnie nad formą i ułożeniem gałęzi jak go zostawisz to zobaczysz że za kilka tat będzie jeszcze lepszym okazem do formowania a jak już to zrobisz to znacznie bardziej będzie cieszyć oko ale decyzja należy do ciebie
W tym stanie, na szybko, możesz zrobić jedynie literata. Wszystko wygląda ładnie i zielono, ale tylko wizualnie i wynika z dużych igieł, które tą zieleń dają. Zauważ, że w tej chwili nie ma z czego zrobić "czap". na gałęziach zecydowanie brakuje rozgałęzień, są one długie, cienkie i mają za długie międzywęźla. Moja rada: posłuchaj Pawła i daj się drzewku zagęścić, a szczególną uwagę zwróć na przybliżenie masy zielonej do pnia. Na wiosnę wsadź drzewko do gruntu lub przesadź do większej doniczki i dbaj o nawożenie. Jeśli sosenka będzie w dobrej kondycji to przy końcu zimy utnij ją mniej więcej w połowie (patrząc na drugą fotkę - nad tą grubszą gałęzią). Potem uszczykuj i czekaj. Myślę, że za 3-5 lat będzie można podjąć temat formy. I jeszcze jedno - pozbądź się koniecznie mchu.
Pozdrawiam z okolic Poznania