Czy to biedactwo da się uratować ?....

Gdy zaczynasz przygodę z bonsai i chciałbyś omówić swoje drzewko, które hoduje się na zewnątrz.
Callus Lupus

Czy to biedactwo da się uratować ?....

Post autor: Callus Lupus »

Kupiłem na allegro 2 Klony Palmowe. Niestety real foto nie oddawało stanu drzewek... Obydwa są bez liści, (chyba normalne skoro mamy końcówkę zimy ) natomiast drugie uległo złamaniu w transporcie :evil: Da się z tego złamanego jeszcze coś zrobić ? Zdjęcia zamieszczę dziś jak się nauczę je zamieszczać :oops: Zastanawiam się też czy żeby zapewnić optymalne warunki tym drzewkom przesadzić je z początkiem wiosny do troszkę większej doniczki. Drzewka szły przez weekend ale miały po wyjęciu z paczki wilgotną ziemię, więc raczej nie powinny przeschnąć. Pomóżcie mi w najtrudniejszych chwilach życia tych drzewek.
Callus Lupus

Zamieszczam więc zdjęcia jak pisałem wcześniej oto one ...

Na czas zdjęć przeniesione do domu. Normalnie stoją w chłodnej piwnicy mam nadzieje że nie jest tam za ciepło dla nich. Podlewam je przegotowaną ostudzoną wodą i pilnuje żeby miały wilgotno ale nie za mokro... dostawiłem także podstawki do których wlewam także trochę wody żeby korzenie które wychodzą przez dziurki i ziemia od dołu były zwilżone... Spulchniłem delikatnie ziemię wykałaczką tak żeby nie porozrywać korzeni, bo była strasznie zbita. Jeśli coś jeszcze mogę zrobić żeby milej żyło się tej roślince to piszcie, gdyż jest to moje pierwsze drzewko :-)
Załączniki
Otarcie na " pniu " o ile moÂżna juÂż tak go nazwaĂŚ
Otarcie na " pniu " o ile moÂżna juÂż tak go nazwaĂŚ
DSC00199_resize.JPG (78.55 KiB) Przejrzano 5353 razy
MÂłode pĂŞdy drzewka
MÂłode pĂŞdy drzewka
DSC00209_resize.JPG (41.42 KiB) Przejrzano 5352 razy
CaÂłe w caÂłej okazaÂłoÂści ...
CaÂłe w caÂłej okazaÂłoÂści ...
DSC00196_resize.JPG (62.53 KiB) Przejrzano 5353 razy
ZÂłamane z innej perspektywy
ZÂłamane z innej perspektywy
05022007 (1)_resize.jpg (68.07 KiB) Przejrzano 5353 razy
ZÂłamana podczas transportu ..
ZÂłamana podczas transportu ..
05022007.jpg (70.38 KiB) Przejrzano 5354 razy
Awatar użytkownika
many
Answers: 0
18

Post autor: many »

Lepiej się przyznaj, że byłeś niegrzeczny i dostałeś od mikołaja. Poodrywaj ta folie, wystaw je na dwór, dobrze by było jakbyś je zadołował w ziemi do poziomu doniczki a jeżeli nie masz takiej możliwości to na balkonie w dużej donicy wypełnionej np. trocinami. Chociaż w stanie bezlistnym w piwnicy też da sobie radę. I z podlewaniem też daj sobie spokuj bo na dobre im to nie wyjdzie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
19

Post autor: PiotrMochocki »

To chyba wystarczająca nauczka kupoania drzew przez allegro
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
Awatar użytkownika
Doodey
18

Post autor: Doodey »

wsadz do gruntu i zapomnij o nich przynajmniej na 5 lat
MateuszJasło
18

Post autor: MateuszJasło »

Ja Ci radzę na wiosnę to większej donicy albo do gruntu, czy skrzynki jakiejś i nie ruszać nawet 7 lat.
Mateusz
Callus Lupus

Do gruntu nie mogę bo nie mam takich warunków. Raz że mało miejsca a dwa sama glina... Wsadzić mogę do dużej donicy albo jakieś skrzynki jak radzicie :-) A z formowaniem to i tak bym się nie brał no może tylko trochę naprostować bo chce żeby to było coś w stylu Chokkan. Chce zrobić mieszankę ziemi : Czarnoziem, Glina, trocina w stosunku 3:1:2. Czy taka ziemia może być ? Czy zakupić oryginalną. I czy jeśli będzie rosła w doniczce to zasilać ją i zraszać czy podlewać ?
Awatar użytkownika
many
18

Jeżeli tak to przesadĽ jego do większej donicy bez gliny i trocin i po przesadzeniu podlej. Zasil nawozem ale dopiero wiosną jak zobaczysz, ze wegetacja ruszyła i wówczas zaczniesz jego podlewać.
Powodzenia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
many
18

Acha i pamiętaj o zacisznym stanowisku dla swojej roślinki ( chodzi o miejsce osłonięte przed mroĽnym wiatrem) i dodatkowo możesz zabezpieczyć ją owijając łodygę np. kartonem, słomą itp.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ