Czy to biedactwo da się uratować ?....
Czy to biedactwo da się uratować ?....
Kupiłem na allegro 2 Klony Palmowe. Niestety real foto nie oddawało stanu drzewek... Obydwa są bez liści, (chyba normalne skoro mamy końcówkę zimy ) natomiast drugie uległo złamaniu w transporcie Da się z tego złamanego jeszcze coś zrobić ? Zdjęcia zamieszczę dziś jak się nauczę je zamieszczać Zastanawiam się też czy żeby zapewnić optymalne warunki tym drzewkom przesadzić je z początkiem wiosny do troszkę większej doniczki. Drzewka szły przez weekend ale miały po wyjęciu z paczki wilgotną ziemię, więc raczej nie powinny przeschnąć. Pomóżcie mi w najtrudniejszych chwilach życia tych drzewek.
Zamieszczam więc zdjęcia jak pisałem wcześniej oto one ...
Na czas zdjęć przeniesione do domu. Normalnie stoją w chłodnej piwnicy mam nadzieje że nie jest tam za ciepło dla nich. Podlewam je przegotowaną ostudzoną wodą i pilnuje żeby miały wilgotno ale nie za mokro... dostawiłem także podstawki do których wlewam także trochę wody żeby korzenie które wychodzą przez dziurki i ziemia od dołu były zwilżone... Spulchniłem delikatnie ziemię wykałaczką tak żeby nie porozrywać korzeni, bo była strasznie zbita. Jeśli coś jeszcze mogę zrobić żeby milej żyło się tej roślince to piszcie, gdyż jest to moje pierwsze drzewko
Na czas zdjęć przeniesione do domu. Normalnie stoją w chłodnej piwnicy mam nadzieje że nie jest tam za ciepło dla nich. Podlewam je przegotowaną ostudzoną wodą i pilnuje żeby miały wilgotno ale nie za mokro... dostawiłem także podstawki do których wlewam także trochę wody żeby korzenie które wychodzą przez dziurki i ziemia od dołu były zwilżone... Spulchniłem delikatnie ziemię wykałaczką tak żeby nie porozrywać korzeni, bo była strasznie zbita. Jeśli coś jeszcze mogę zrobić żeby milej żyło się tej roślince to piszcie, gdyż jest to moje pierwsze drzewko
- Załączniki
-
- Otarcie na " pniu " o ile moÂżna juÂż tak go nazwaĂŚ
- DSC00199_resize.JPG (78.55 KiB) Przejrzano 5357 razy
-
- MÂłode pĂŞdy drzewka
- DSC00209_resize.JPG (41.42 KiB) Przejrzano 5356 razy
-
- CaÂłe w caÂłej okazaÂłoÂści ...
- DSC00196_resize.JPG (62.53 KiB) Przejrzano 5357 razy
-
- ZÂłamane z innej perspektywy
- 05022007 (1)_resize.jpg (68.07 KiB) Przejrzano 5357 razy
-
- ZÂłamana podczas transportu ..
- 05022007.jpg (70.38 KiB) Przejrzano 5358 razy
Lepiej się przyznaj, że byłeś niegrzeczny i dostałeś od mikołaja. Poodrywaj ta folie, wystaw je na dwór, dobrze by było jakbyś je zadołował w ziemi do poziomu doniczki a jeżeli nie masz takiej możliwości to na balkonie w dużej donicy wypełnionej np. trocinami. Chociaż w stanie bezlistnym w piwnicy też da sobie radę. I z podlewaniem też daj sobie spokuj bo na dobre im to nie wyjdzie.
Pozdrawiam
- PiotrMochocki
- 19
-
- 18
Do gruntu nie mogę bo nie mam takich warunków. Raz że mało miejsca a dwa sama glina... Wsadzić mogę do dużej donicy albo jakieś skrzynki jak radzicie A z formowaniem to i tak bym się nie brał no może tylko trochę naprostować bo chce żeby to było coś w stylu Chokkan. Chce zrobić mieszankę ziemi : Czarnoziem, Glina, trocina w stosunku 3:1:2. Czy taka ziemia może być ? Czy zakupić oryginalną. I czy jeśli będzie rosła w doniczce to zasilać ją i zraszać czy podlewać ?