dziękuję i do jutra

O to właśnie mi chodziło - ponakuwaj ziemię cieniutkim zaoszczonym patyczkiem, staraj sie nie uszkadzać korzonków (wiekszy opór podczas nakucia). Wskazane jest delikatnie wzruszyć zimie podczas nakuć. Powąchaj ten patyczek czy nie pachnie zgnilizna lub grzebem, jak nie to SPOKOmieszko00 pisze: nie ma pleśni (juz to kiedyś w domu przerabiałem (przelewałem kwiata), nie ma muszek żadnych - też przerabiałem.
ziemia jest wilgotna i w głębi mokra.
[...]
czekać na nowe liście - a to w zimie będzie wypuszczać? (bo zima u mnie wróciła)
Dokładnie tak, zraszaj rosline podlewaj dopiero wtedy jak wierzchnia warstwa bedzie wyraĽnie sucha, zapewnij dużo swiatła, czyli parapet lub jego bliskość. Jak zobaczysz wyrażne objawy "budzenia sie" możesz smiało przesadzac.mieszko00 pisze: jak już kwiatek się przyjmie (puści jakieś pędy/ listki) to po jakim czasie mogę go przesadzić/rozsadzić?
Jeżeli masz ochote na zrobienie podobizny tego klonu palmowego - to biegnij szybko do sklepu i dokup jeszcze ze dwa fikusiki majace po 5-7 pieńków oraz "doflancuj" do obecnychmieszko00 pisze: cel jest na zdjęciu z powyższego linka..
Do takiego ściskania bardziej wskazana bedzie rafia, przed owijaniem nalezy ja namoczyć wtedy łatwiej sie układa a po wyschnieciu kurczy sie i jeszcze bardziej ściska pieńki.mieszko00 pisze: wszystkie pieńki "ścisnąłem" ze sobą drutem (lekki nacisk - nie będzie ran), za jakiśczas zacisnę je bardziej - kompozycja jest bardziej zwarta. myślę, że można by to zrobić jakś szeroką taśmą ze zwykłego materiału, żeby można było mocno ścisnąć, a przy tym nie uszkodzić kory.
Przycinając stożki wzrosu, zmuszasz rośline do wytwożenia wiekszej ilości pędów bocznychjak mam przycinać, żeby korona mi się zagęściła?
Najlepiej "zorganizować" fikusa drobnolistnego (natashia), ma liski o ~ 75% mniejsze od benjaminkapomniejszyć liście - jak to zrobić?