Taki sobie jałowiec...

Jeśli uważasz, że twoje drzewko ma naprawdę predyspozycje na bonsai.
Adek

Taki sobie jałowiec...

Post autor: Adek »

Wczoraj drutowany i układany :-)

Co o nim sądzicie?
Załączniki
new3.JPG
new3.JPG (80.78 KiB) Przejrzano 9604 razy
new2.JPG
new2.JPG (86.52 KiB) Przejrzano 9604 razy
Awatar użytkownika
wwoadas
Answers: 0
19
Imie i nazwisko: Adam Filipiak
Województwo: mazowieckie

Post autor: wwoadas »

wydaje sie spoko, ale jin trzeba poprawic :wink:
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
20
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

Mysle ze powinienes ustawic go bardziej w lini nasady (nie koniecznie w tej samej lini) jest za ciezki. Jak wygladał przed formowaniem bo cos mi sie wydaje ze to z czego zrezygnowales bylo ładnie gróbe. Ten jin strasznie ciezki. Zostaw go az zacznie butwiec potem oczysc i zabezpiecz srodkiem do jin. Nabierze ładnej faktury.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Adek

Drugi pien od pierwszego wygięcia byl całkowicie prosty a pierwsze gałązki były bardzo wysoko. .. Teraz już go nie przykleje :-P

Wiem że jeszcze dużo rzeczy do poprawienia ale to dopiero pierwsze formowanie.
Awatar użytkownika
Tomek
20
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Ładny :brawo: Mam pytanie co do pnia: smarowałeś go olejem czy masz jakiś inny środek? Trochę jeszcze przy nim pracy no ale czas pokaże :wink: Jak na początek to jest spoko :wink:
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Adek

Dzięki :-)

Zraszałem go i pień jest tylko mokry, a co do oleju to musze kiedyś spróbować...

Pzdr
Awatar użytkownika
lukas_gr
19
Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
Województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: lukas_gr »

Moim zdaniem ten jin nie wyglada najlepiej, ja bym go zdecydowanie skrocil. W naturze najczesciej jest tak ze jesli jin jest strzelisty, cienki i ostry tzn ze powstal niedawno. Jiny naprawde stare pod wplywem dzialania warunkow atmosferycznych staja sie krotkie i grube. Po za tym tak dlugi i ciezki jin w literacie poprostu nie wyglada dobrze. Podoba mi sie to jak ulozyles korone. Bardzo wazne jest podkreslenie pierwszej, najgrubszej galezi, co wyszlo Ci niezle. Generalnie po drobnych modyfikacjach drzewo bedzie ladne :wink:
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
Adek

Dzięki. Nad jinem nie robiłem jeszcze nic specjalnego, ale teraz juz wygląda inaczej, jutro mam w planie jeszcze go skrócić.

Dzięki za wskazówki : - )

Pozdrawiam
Adek

Jednak ciągle nie pasował mi w nim taki duży łuk pnia ( na tamtych zdjęciach nie bardzo to widać) i dzisiaj zmieniłem mu troche forme oraz skróciłem jina :-)
Załączniki
jalowiec.JPG
jalowiec.JPG (99.95 KiB) Przejrzano 9498 razy
MateuszT
19

Post autor: MateuszT »

Drzewko wygląda na prawde fajnie, korona wg mnie ułożona super, ale...
nie wiem, czy to wina zdjęcia, czy tak jest na prawde, jednak pień wygląda, jakby przy podstawie był nieco chudszy i rozszerzał się ku górze. Sam walcze z tym u mojego jałowca i dlatego zostawiłem podobną gałąĽ do tej, z której Ty zrobiłeś już jina. Po krótkim czasie widać efekty, pień przy podstawie zaczyna powoli się pogróbiać, a na zrobienie jina nigdy nie będzie za póĽno :wink: . Nie trzeba w końcu drzewka formować od A do Z przy pierwszym podejściu :-) .
Pozdrawiam
Mateusz Topolanek :wink:
Adek

:wink:
Załączniki
S6001937.JPG
S6001937.JPG (73.71 KiB) Przejrzano 9493 razy
MateuszT
19

Post autor: MateuszT »

Hmmm, chyba nie do końca się zrozumieliśmy... :wink: .
Zwężenie jest widoczne nad jiem. Zostawienie gałęzi nad tym miejscem i pozwolenie jej na swobodny wzrost, spowoduje pogrubienie pnia pod nią. Przykład mojego drzewka miał tylko zobrazować o co mi chodzi :wink: .
Pozdrawiam
Mateusz Topolanek :wink:
Awatar użytkownika
redwolf
18

Post autor: redwolf »

bardzo ladny mi sie podoba :-) :-)
czaju

Post autor: czaju »

Według mnie bardzo ładny :-) . Podoba mi się ustawienie gałęzi , oby tak dalej a w przyszłości będzie z tego coś pięknego :wink: .
Awatar użytkownika
shishiodoshiMeth.
20
Imie i nazwisko: Artur M.
Województwo: wielkopolskie

Post autor: shishiodoshiMeth. »

Sam materiał nie jest niestety ciekawy, ale korona, jak dla mnie zrobiona super.
Mógłbyś już przestać trenować na materiałach za 15 zł i poszukać jakiegoś fajnego grubasa :wink:
Artur
ODPOWIEDZ