formowanie fikusa

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
vofkoo

formowanie fikusa

Post autor: vofkoo »

:-o
Ostatnio zmieniony 23 cze 2006, 00:18 przez vofkoo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tomek
Answers: 0
20
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Podejżewam że poprostu te drzewka nie nadają się do tego działu.
Jałowiec do gruntu a serisse delikatnie poprzycinać to tyle. Podejżewam że i tak temat wyląduje w koszu no w najlepszym przypadku przeniesiony :wink:
Ostatnio zmieniony 16 maja 2006, 23:06 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
vofkoo

tomek powiedz mi jeszcze tylko zanim ten temat nei wyladuje w koszu. jak mozna pojac jakas podstawowa wiedze na temt bonsai! skad wiecie ze na przyklad ta roslina musi sie znalezc w gruncie? ja przczytalem ta ksiazke i ciagel jestem zielony w tym temacie. ja chyba musze znalezc jakiegos senseiaalbo poprostu dac sobie z tym spokoj.
Awatar użytkownika
Tomek
20
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Vofkoo dobra rada edytuj posty bo admin albo mod. się zdenerwują i na pewno przeniosą ten post do kosza. Jeśli chodzi o roślinę to proste: jak jest mała to wsadzamy ją poprostu do gruntu tam się szybciej rozwija. Jest napisane na forum poczytaj sobie.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Szymon
21

Post autor: Szymon »

vofkoo pisze: skad wiecie ze na przyklad ta roslina musi sie znalezc w gruncie?
Sprawa jest prosta i oczywista. Pierwsze pytanie, jakie musisz sobie zadać, gdy planujesz bonsai to jego wielkość. Złota zasada mówi, że wysokość drzewka powinna wynosić 6x grubość pnia. Oczywiście to kwestia podejścia, ale przypatrz się każdemu bonsai (oczywiście nie myl z marketsai albo innym g-nem z allegro) - rozpiętość waha się od 1-3 (grube pnie, najczęściej mame lub shohin) do max. 1-10 (wysokie i smukłe drzewa). Nie ma co się rozpisywać - jeśli ten przedział nie zostanie zachowany, nie masz co marzyć, żeby twoje drzewo wyglądało jak bonsai, no chyba że mówimy o jakichś wyjątkowych formach (bunjin np.).
A że grunt daje najszybsze możliwości wzrostu pnia na grubość, to masz już odpowiedĽ na swoje pytanie. Zmierz teraz pień swojego iglaka i pomnóż razy sześć, wrzuć go do gruntu i zapomnij o biedaku na najbliższe lata.

Szymon
vofkoo

wielkie dzieki! takiej . oczekiwalem :-)!!!!!
vofkoo

ja nie wiem jak sie edytuje posty
ODPOWIEDZ