Moje nowe drzewko

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
WADER992

Moje nowe drzewko

Post autor: WADER992 »

Witajcie
Od kilku dni jestem posiadaczem drzewka Bonsai
Do końca nie wiem jaki to gatunek wieć prosze was o .
Co o nim myślicie ?
Macie jakieś propozycje ?

Pozdrawiam :)
Załączniki
DSC04072.JPG
DSC04072.JPG (45.78 KiB) Przejrzano 4859 razy
TyÂł.jpg
TyÂł.jpg (67.93 KiB) Przejrzano 4859 razy
PrzĂłd.jpg
PrzĂłd.jpg (67.7 KiB) Przejrzano 4859 razy
Awatar użytkownika
Tomek
Answers: 0
20
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Jest to serissa :wink:
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
WADER992

Post autor: WADER992 »

Dzieki :)
A jakieś wizje co do krztałtowania?
Dedkids
19
Kontakt:

Post autor: Dedkids »

Ja to tu widże 2 wersje... 1 to miotełka:] a 2 to taka że ta prawą gałązkę odciągnąć troszke do dołu o ok 30stopni (patrzac oczywiscie na zdjecie "przód") i sprobować zrobić taki nieregularny trójkącik.
"Come back to us spiders
Come uncrushed my hand"
Liriel

Post autor: Liriel »

Tez mam takie drzewko od wczoraj i w zwiazku z tym mam pytanie, a nie bede rozpoczynala nowego tematu, bo znow beda problemy ;p

Chodzi o to, ze czytam w roznych miejscach jak podlewac ta serisse i pisza, ze nie za duzo i nie za malo :? co to znaczy?? Wczoraj podlewalam tyle czsu dosc malymi partiani - w turach, az wreszcie w dziurce doniczki pojawila sie woda (ale nie wyciekla) i nie wiem czy nie jest to jednak troche przy duzo wody, bo przy 3 czy 4 turze podlewania na wierzchu pojawilo sie takie blotko (czyli woda niewsiakniela :) ) - no ale za chwile jednak wsiaklo.
W zwiazku z tym zastanawiem sie wlasnie czy nie przesadzilam... pisza ze jak bedzie za duzo wogu to drzewko zacznie gnic... teraz z rana ziemie jest bardzo wilgotna i wydaje sie byc ok :) ale wlasnie moj problem polega na tym, ze nie wiem dokladnie ile podlewac, zeby nie uschlo i zeby nie zgnilo...
Inssane

Post autor: Inssane »

Poprostu nie podlewaj jej teraz gdy ma mokro tylko jak przeschnie i wszystko powinno byc dobrze.
Liriel

Post autor: Liriel »

To mam dzisiaj <font color="#FF0000">wogole //ort</font> nie podlewac?
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
19

Post autor: PiotrMochocki »

Masz podlewac na wyczycie,nie ma reguły podlewania,tak samo jesz kiedy jestes głodny :wink:
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
Dedkids
19
Kontakt:

Post autor: Dedkids »

*>Arke<* ma racje. Nie ma reguły która Ci powie ile trzeba podlewać. Każde drzewko potrzebuje innej ilości wody. To zależy gdzie stoi (na słońcu cz w półcieniu) jakiej jest wielkości itp. A swoją serrise (chociaż mam ją od początku marca) poznaję do dziś. Jak zauważysz że listki robią się żółte to znaczy że za dużo wody. Jak drzewko wysycha - wiesz co trza robić;P Na różnych stronkach piszą coś takiego: "gleba musi być ciągle wilgotna". Otóż... siu rybką;P na swoją serrisę skrapiałem 4razy dziennie codzinnie. ale to było męczące. Teraz podlewam raz co 2 dni (3kieliszki wody;P) i drzewko ma sie znakomicie;]
Poprostu... musisz pomału eksperymentować.
"Come back to us spiders
Come uncrushed my hand"
ODPOWIEDZ