Jak odkazić ziemię?

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Awatar użytkownika
Sentinel
Answers: 0
20
Imie i nazwisko: Bartosz K
Województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Jak odkazić ziemię?

Post autor: Sentinel »

Zastanawiałem się ostatnio nad sensem kupowania wszystkich składników podłoża w centrach ogrodniczych. Chodzi mi głównie o piasek i żwir, ale też o zwykłą glebę na z lasu lub z pola.
Zacznijmy może od piasku, np z rzeki, budowy lub innego miejsca. Jak przystosować jego właściwości do celów bonsai, żeby nie przywlec jakiegoś robactwa lub choroby? To samo w sumie tyczy się żwiru. Najpierw pewnie wypadałoby przesiać przez sita, żeby zorientować się w grubości ziarna i pozbyć śmieci. Ale co dalej? Lepiej jest wygotować czy na sucho w piekarniku :) ? A może są jakieś metody chemiczne?
Kolejne pytanie. Czy można stosować ziemię ukopaną np w lesie? Jak taki grunt zdezynfekować, żeby nie zniszczyć wartościowych składników w nim zawartych? Potem zakładam oczywiście wzbogacanie takiego podłoża, np torfem wysokim i wcześniej przygotowanym żwirem, ale mieszanie to już inny temat.

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Sentinel
20
Imie i nazwisko: Bartosz K
Województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: Sentinel »

Rozszerzę może jeszcze poprzednie pytanie o sposoby "recyclingu" ziemi już wykorzystywanej do bonsai. Np drzewko nam uschło, albo w ziemi zagnieĽdził się szkodnik. Czy z takim podłożem da się jeszcze coś zrobić?
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
AnnaDorota
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
21

Post autor: AnnaDorota »

Ponowne wykorzystywanie ziemi ze szkodnikiem - wydaje mi się strzałemsamobójczym.
Anna Dorota
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
21
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

ze starej ziemi mozna przekładac ja w kompostowniku :D
piasek zwir wypalic w piekarniku albo dobrze wygotowac.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
ODPOWIEDZ