hehe znowu Klon palmowy
- Bartosz Warwas
- 19
hehe znowu Klon palmowy
Wiatm. rodzinka znając moje hobby wiedziała że od kilku lat poszukuje klona palmowego. Na urodzinki dostałem klona bonsai. Co prawde do bonsai to temu daleko:( ale jest fajny :-D . Chciałem sobie go posadzić na kamieniu ale nie wiem czy w przypadku tego drzewka będzie to możliwe???? Może ma ktoś jakieś propozycjie??????? Porady????? OTO on
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
- Bartosz Warwas
- 19
Z klonem wszystko wporzątku. Przeżył dość długi transport w paczce bo znajmi kupili mi go wysłkowo. Spowodowało to pogięciei zadłamanie liści. Natomiast młode listki rosną i mają sie dobrze. Nad większą doniczką teżsie zastanawiałem i już chciałem przsadzać ale stwierdziłem że poradzę sie bardziej doświatczonych. Bonsai ti moje hobby od 4 lat mam bonsai w domku ale dopiero od roku zajmuje się też ogrodowymi.
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
Ja bym tego bonsai nie nazwał .... to jest po prostu ładna sadzonka klona palmowego , tylko niepotrzebnie rosnie w takiej [małej] doniczce .....do czegoś większego albo na grunt z nim .
MOże lepiej posadzisz klona w ogrodzie i za parę lat bedziesz miał naprawdę ładną ozdobę ( i będziesz mógł zrobic dużo sadzonek/odkładów ) .
POwodzenia .
MOże lepiej posadzisz klona w ogrodzie i za parę lat bedziesz miał naprawdę ładną ozdobę ( i będziesz mógł zrobic dużo sadzonek/odkładów ) .
POwodzenia .
- Bartosz Warwas
- 19
- Bartosz Warwas
- 19
Acer Palmatum powiedział
W gruncie będzie mu zdecydowanie lepiej i cieplej, a poza tym szybciej przybędzie mu masy pnia :-DZimuje roślinki w doniczkach na balkonie u rodziny na 4 pietrze
Darek Rychlicki
- Bartosz Warwas
- 19
Już wyjaśniam do wyboru jest:
1 ogród całkowicie odsłoniety. NIskie temperatury. Liczne zmiany temperatur(amplitudy). Nagle 10 dni słońca temp powyżej 15strop. a tu w nocy -5stop.
2 Balkon wschodni w mieście, około 5stopni cieplej niż w ogrodzie. nie ma przygruntowych przymrozków. Osłonięte doniczki w kartonie wypełnionym steropianem.
Nie wim moze Panu coś te warunki powiedzą coś więcej ale możę popełniam kolejny błąd
1 ogród całkowicie odsłoniety. NIskie temperatury. Liczne zmiany temperatur(amplitudy). Nagle 10 dni słońca temp powyżej 15strop. a tu w nocy -5stop.
2 Balkon wschodni w mieście, około 5stopni cieplej niż w ogrodzie. nie ma przygruntowych przymrozków. Osłonięte doniczki w kartonie wypełnionym steropianem.
Nie wim moze Panu coś te warunki powiedzą coś więcej ale możę popełniam kolejny błąd
Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
Bartoszu!
Bardzo cię podziwiam za twój upór jak również determinację w uprawie drzewek i dążeniu do doskonałości
Ja też zimuję drzewka na balkonie 4 - piętro gdzie jest jeden z zimniejszych klimatów, wszak Biała Podlaska to wschód naszego kraju i krótki okres wegetacji.
Miałem kilka klonów palmowych w swojej kolekcji i traktowałem je jako początki w procesie stałej nauki. Wyniki zadowalające, bo już nie kupuję acer palmatum purpureum - bo mi przemarza, wybieram klony bo je lubię ale inne, zwyczajne, polne, również palmowe lecz zielone! :-D
Życzę powodzenia i pamiętaj że rasowy Bonsaista stara się być cierpliwym w uprawie i ... czasem w słuchaniu!
Bardzo cię podziwiam za twój upór jak również determinację w uprawie drzewek i dążeniu do doskonałości
Ja też zimuję drzewka na balkonie 4 - piętro gdzie jest jeden z zimniejszych klimatów, wszak Biała Podlaska to wschód naszego kraju i krótki okres wegetacji.
Miałem kilka klonów palmowych w swojej kolekcji i traktowałem je jako początki w procesie stałej nauki. Wyniki zadowalające, bo już nie kupuję acer palmatum purpureum - bo mi przemarza, wybieram klony bo je lubię ale inne, zwyczajne, polne, również palmowe lecz zielone! :-D
Życzę powodzenia i pamiętaj że rasowy Bonsaista stara się być cierpliwym w uprawie i ... czasem w słuchaniu!
Bonsaiœci ca³ego œwiata ³¹czcie siê
Pozdrawiam!
Robert Kotyra
Pozdrawiam!
Robert Kotyra