to ostatnie yamadori w tym roku. Buk pospolity. Znalazłem go na jednej w moich rowerowych wycieczek na malutkiej polance pod lasem. Swoje dobre rozgałęzienie zawdzięcza sarnom, które regularnie każdej wiosny podgryzały mu gałązki, odwalając swoją świetną robotę - na sarny, jak już nie raz się przekonałem, zawsze można liczyć

Musiałem się lekko namęczyć w celu uzyskania pozwolenia, na szczęście leśniczy tym razem dał się przekonać.
Sam proces wykopania zajął zaledwie 30 minut, przy użyciu podstawowych narzędzi - dużego i małego sekatora, łopaty, ostrej piłki składanej, worka jutowego i sznurka.
drzewoko jest już w gruncie, z całkowicie wymienioną ziemią. Buk rósł na piaszczysto-iłowej, typowo leśnej ziemi, zupełnie jałowej. Bryła korzeniowa marzenie - płytki system korzeniowy i duża ilość korzeni włośnikowych. Ma dobre rozgałęzienie, wysokość przed pozyskaniem 1,5 metra, w tej chwili 80 centymetrów. Dość mała średnica pnia - 3,5 cm, ale pod koniec sezonu 2006 powinno być już lepiej.
Na chwilę obecną nie przycinałem, usunąłem jedynie zbyt długie gałęzie i ograniczyłem znacznie wysokość drzewa.
Kolejne zdjęcia po formowaniu, czyli jak dobrze pójdzie za rok

Pozdrawiam
Szymon