Mój pierwszy jałowiec
Mój pierwszy jałowiec
Witam wszystkich serdecznie, chciałem się pochwalić jednym z pierwszych moich drzewek. Nie wiem dokładnie jaki to jałowiec może ktoś z was wie? Kupiłem go w szkółce kilka dni temu i w ten sposób ukształtowałem więc mówcie co się w nim wam podoba a co nie jest to moje pierwsze takie drzewko więc przyjmę wszystkie słowa krytyki :-D .
- Załączniki
-
- drzewko zaraz po zakupieniu
- 1m.JPG (36.89 KiB) Przejrzano 10573 razy
-
- po pierwszym ciĂŞciu i drutowaniu
- 2m.JPG (27.19 KiB) Przejrzano 10574 razy
Twój "jałowiec" to świerk conica :D .
Jak na pierwszy to może być , ja bym proponował jednak trochę bardziej przyciąć pędy i przede wszystkim SHIN widać że nie miałeś żadnego pomysłu na czubek . Proponuję Jin .
POwodzenia .
P.S. i ta gałązka na samym dole ... ne wiem czy w przyszłości będzie pasowała .
Jak na pierwszy to może być , ja bym proponował jednak trochę bardziej przyciąć pędy i przede wszystkim SHIN widać że nie miałeś żadnego pomysłu na czubek . Proponuję Jin .
POwodzenia .
P.S. i ta gałązka na samym dole ... ne wiem czy w przyszłości będzie pasowała .
Ehh dzięki za oświecenie, że to świerk :-D . Przy stoisku z tymi drzewkami był napis 'Juniperus' no ale nic zwyczajna pomyłka a ja się jeszcze tak dobrze nie znam na drzewkach.
Co do czubka to rzeczywiście nie miałem żadnego pomysłu ale coś pokombinuję, zaś co do tej gałązki na dole po lewej to szkoda mi było ją obcinać może w przyszłości zrobię z niej jin, jeszcze się zastanowię.
Dzięki za opinię!
Pozdro.
Co do czubka to rzeczywiście nie miałem żadnego pomysłu ale coś pokombinuję, zaś co do tej gałązki na dole po lewej to szkoda mi było ją obcinać może w przyszłości zrobię z niej jin, jeszcze się zastanowię.
Dzięki za opinię!
Pozdro.
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
polecić mogę tego linka ... zawsze to jakieś info o tym gatunku..
http://www.bonsai.ln.pl/forumkbp/index. ... =10&id=175
http://www.bonsai.ln.pl/forumkbp/index. ... =10&id=175
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
A to jest drugie drzewko i właściwie to już nie wiem co to jest. Póki co nic z nim nie robiłem bo nie mam koncepcji, oczywiście że półkaskada tylko jak ma to wyglądać to jeszcze nie mam pomysłu może coś podpowiecie? I w ogóle jak to się nazywa?
- Załączniki
-
- HPIM1311.JPG (32.75 KiB) Przejrzano 10454 razy
-
- HPIM1312.JPG (52.57 KiB) Przejrzano 10454 razy
-
- HPIM1313.JPG (38.13 KiB) Przejrzano 10454 razy
-
- HPIM1314.JPG (44.18 KiB) Przejrzano 10455 razy
-
- HPIM1317.JPG (52.87 KiB) Przejrzano 10454 razy
Martines, jak zapewne dobrze wiesz, jest co najmniej kilka odmian jałowca sabińskiego. Więc niekoniecznie musi to być akurat ta odmiana, choć przyznam, że ta jest akurat dość popularna. Często sadzona jest w małych ogródkach.
Ustalenie konkretnej odmiany, jest na prawdę nie lada przedsięwzięciem, tyle ich jest (i dalej są nowe tworzone), że kręćka można dostać. Jedna od drugiej czasem niewiele się różni. Na pewno jest łatwiej odróznić starsze okazy, aniżeli młode.
Ustalenie konkretnej odmiany, jest na prawdę nie lada przedsięwzięciem, tyle ich jest (i dalej są nowe tworzone), że kręćka można dostać. Jedna od drugiej czasem niewiele się różni. Na pewno jest łatwiej odróznić starsze okazy, aniżeli młode.