Nietypowe style dla gatunku..
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
Nietypowe style dla gatunku..
Chciałem założyć ten temat ponieważ widuje sporo nietypowych form dla gatunków które zazwyczaj formuje się w zupełnie inne style...
Poniższe zdjęcia nie są moje ...wykożystałem je ponieważ działają inspirująco..
Ps. zdaję sobie sprawe ze nie są tak stylowe ale pokazują że jak się chce to można...
Poniższe zdjęcia nie są moje ...wykożystałem je ponieważ działają inspirująco..
Ps. zdaję sobie sprawe ze nie są tak stylowe ale pokazują że jak się chce to można...
Co w tym dziwnego??
Mi się podoba :-D
Jo wymyślam formę drzewka i szukam inspiracji, a z czego go zrobię to sprawa maretiału, ...
byleby odpowiadał kanonom sztuki
........................................
Tak na marginesie bardzo mnie pociąga zrobienie miotły z iglaka...
Mi się podoba :-D
Jo wymyślam formę drzewka i szukam inspiracji, a z czego go zrobię to sprawa maretiału, ...
byleby odpowiadał kanonom sztuki

........................................
Tak na marginesie bardzo mnie pociąga zrobienie miotły z iglaka...
Bonsaiœci ca³ego œwiata ³¹czcie siê 
Pozdrawiam!
Robert Kotyra

Pozdrawiam!
Robert Kotyra
-
- 20
w bonsai nie wolno:
niszczyć roślin!
robić miotły z sosny, jałowców...!
wyginać gałęzi do okoła pnia!
Dopiszcie czego jeszcze, a wszystko inne jest dopuszczalne.
Osobiście najbardziej podobają mi się tradycyjne style , ale staję się bardzo malutki i happy mogąc nacieszyć oczy świerkami S.Clemensa, Jałowcami i cisami S. Liporacego, sosnami V.Novaka czy K.Wilsona... Wykorzystują to co daje natura w przepiękny sposób i niezawsze w konkretnym stylu. To co jest "dobre" zawsze się obroni!!!
niszczyć roślin!
robić miotły z sosny, jałowców...!
wyginać gałęzi do okoła pnia!
Dopiszcie czego jeszcze, a wszystko inne jest dopuszczalne.
Osobiście najbardziej podobają mi się tradycyjne style , ale staję się bardzo malutki i happy mogąc nacieszyć oczy świerkami S.Clemensa, Jałowcami i cisami S. Liporacego, sosnami V.Novaka czy K.Wilsona... Wykorzystują to co daje natura w przepiękny sposób i niezawsze w konkretnym stylu. To co jest "dobre" zawsze się obroni!!!
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie

jakim wiekowym a zarazem korygowanym na przestrzeni lat materiałem dysponują ?? z tych pokazów które oglądam w internecie nie pamiętam roślin tak młodych jak te powyżej...? ..
Cisy Liporance`go robią wrazenie ale:
Ile bym dał by mieć tą roślinę co on robi ( nawet przed modelowaniem )
sie wie ....latami przygotowują sobie drzewka ....

Ostatnio zmieniony 13 kwie 2005, 21:10 przez Corfe, łącznie zmieniany 1 raz.
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
-
- 20
Bolas! Kaskada trochę ciężka, ale ogólnie przyjemna, a jak wygląda bez liści nie wiadomo. Może to właśnie wtedy autor ją pokazuje na wystawach. Liściak bez liści
! =)
Co do wieku roślin: te zdjęcia utwierdzają mnie w przekonaniu, że z młodego materiału też można wykręcić coś dobrego.
Żeby się cieszyć bonsai nie musimy mieć roslin grubych jak udo i wysokich na metr. Tak jak w życiu- nie wszyscy muszą być bogaci aby być szczęśliwymi, choć tym nadzianym pewnie jest szczęśliwiej! (co to za słowo?
)

Co do wieku roślin: te zdjęcia utwierdzają mnie w przekonaniu, że z młodego materiału też można wykręcić coś dobrego.
Żeby się cieszyć bonsai nie musimy mieć roslin grubych jak udo i wysokich na metr. Tak jak w życiu- nie wszyscy muszą być bogaci aby być szczęśliwymi, choć tym nadzianym pewnie jest szczęśliwiej! (co to za słowo?

-
- 20
Należy odróżnić bonsai od formowania rzeĽb z roślin. Lizaki i spirale, czy inne formy stworzone przez człowieka - ogrodnika też są jakimiś małymi "dziełami sztuki". Czasem oglądamy formowany większy , a czasem mniejszy kicz. Czy można odnaleĽć w takim czymś wizję idealnego starego drzewa? Może się to podobać, ale nie jest to bonsai!
Różnica jest taka jak miedzy ogrodem angielskim i francuskim. Niby ogród, a jednak...
Różnica jest taka jak miedzy ogrodem angielskim i francuskim. Niby ogród, a jednak...
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
I trafiło na wystawe!!!
Ale jak mamy sie trzymac tematu to ja kiedys wyczytałem ze z gingko biloba mozna jedynie/najczesciej robi sie forme swiecy (cos jakby prosta regularna) a tu niespodziewajka
Ale jak mamy sie trzymac tematu to ja kiedys wyczytałem ze z gingko biloba mozna jedynie/najczesciej robi sie forme swiecy (cos jakby prosta regularna) a tu niespodziewajka
- Załączniki
-
- ginkgo before.jpg (52.64 KiB) Przejrzano 14710 razy
-
- daleginkgo.JPG (29.83 KiB) Przejrzano 14713 razy
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20