Jakie to drzewka
Jakie to drzewka
Od niedawna interesuje sie bonsai kupilem kiedys dwa drzewka jedno w tesco z prawej i jedno w OBI z lewej powiedzcie mi jakie to gatunki i czemu to z lewej od miesiaca niechce mi sie podniesc sprawdzalem pod kora jest zielony czyli nie padl mi jeszcze
- Załączniki
-
- bonsai.jpg (63.14 KiB) Przejrzano 13378 razy
z tym jak mowisz sageretia zaczynam miec male pronblemy, bowiem smigają po nim jakies robaczki male jasno-brazowe i zaczynaja liscie pszysychac, moze to dlatego ze uzywam wody nieprzegotowanej, chodz woda jaka je podlewam i spryskuje jest ot wode ktore stoi przynajmniej 3 dni w butelce zanim je podleje.
Według mnie drzewko po lewej stronie to wiąz drobnolistny (mogę się mylić). "Nie chce się podnieść" może się wogóle nie podnieść. Tak właśnie jest z drzewkami z hipermarketów. W sklepie wygląda ładnie a w domu obumiera. Możliwe że stał u Ciebie gdzieś w przeciągu. To jest jedna z przyczyn że wiąz gubi wszystkie lub większość liści. Troche małe doniczki. Ja wsadził bym je do troszkę większych i przede wszystkim okrągłych- drzewka liściaste lepiej prezentują się w okrągłej doniczce (takie jest moje zdanie). Ale zrobisz jak uważasz wkońcu to Twoje drzewka. :-P
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
Jak kupisz doniczki i będziesz przesadzał drzewka to sprawdĽ główne grube korzenie. Odsłoń je z ziemi i wszystko będziesz widział. Jeżeli są mocno poprzycinane (a pewnie są ) to postaraj się je obsypać ukorzeniaczem do roślin zdrewniałych (jest w postaci proszku). Jak często podlewasz drzewka :
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
a polecacie jakis konkretny srodek na robaki?
a <font color="#FF0000">wogole //ort</font> to zasadzilem kilka nasion roznych odmian drzewek i juz mam pierwsze sukcesy trzy nasionka z 9 juz wykielkowaly radosc co nie miara :-D
W wiekszosci to je zraszam woda, nie podlewa az tak konkretnie najwyzej wleje wody czasem troche do podstawki. Zraszam trzy razy dziennie zarówno liscie, pień jak i glebe.
a <font color="#FF0000">wogole //ort</font> to zasadzilem kilka nasion roznych odmian drzewek i juz mam pierwsze sukcesy trzy nasionka z 9 juz wykielkowaly radosc co nie miara :-D
W wiekszosci to je zraszam woda, nie podlewa az tak konkretnie najwyzej wleje wody czasem troche do podstawki. Zraszam trzy razy dziennie zarówno liscie, pień jak i glebe.
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Najpierw zobacz co to sa za insekty robale czy jak kto zwie. Potem zawsze mozesz skonrygowac to z nami i podamy ci jaki srodek bedzie najlepszy.
Nie próbowałem osobiscie stosowac nic w areozolu ale uwazam ze moze to zaszkodzic roslinie bo:
primo - gaz butan (przewaznie zadziej freon) przy rozprezeniu ma niska temperature za bliski oprysk moze spowodowac odmrozenie lisci
drugie primo - niektore gatunki sa bardzo przewrazliwione na obecnosc gazów i same z siebie moga zrzucic liscie.
Pozrawiam.
Nie próbowałem osobiscie stosowac nic w areozolu ale uwazam ze moze to zaszkodzic roslinie bo:
primo - gaz butan (przewaznie zadziej freon) przy rozprezeniu ma niska temperature za bliski oprysk moze spowodowac odmrozenie lisci
drugie primo - niektore gatunki sa bardzo przewrazliwione na obecnosc gazów i same z siebie moga zrzucic liscie.
Pozrawiam.
-
- 20