szkółki
szkółki
Na początek Cześć wszystkim.
Śledzę od kilku miesięcy wasze (nasze) forum i nie tylko to, mam trochę doświadczenia w dziedzinie uprawy różnych roślin. Tematyką bonsai zainteresowałem się rok temu ale... nie chciałem zniszczyć jakiejś żywej rośliny swoim brakiem wiedzy. W tym roku zdecydowany jestem pozyskać jakieś drzewko najlepiej ze szkółki. Byłem nawet w kilku (trzech) i o zgrozo materiał na bonsai jest tam katastrofalny. Może mieszkam w złym miejscu (Katowice) ale więkrzość drzewek (wszystkie) jest:
1. Bardzo małe i praktycznie <font color="#FF0000">chodować //ort</font> w gruncie trzeba by z 5 lat dla pogrubienia pnia.
2. Te starsze z dobrym pniem prowadzone są jako wysokie i mają po 2 metry przy czym pierwsza gałąż boczna wyrasta na wysokości 1,60 m.
Byłem nawet w tą niedzielę na giełdzie kwiatowej w Tychach ale i tu "kicha"
Zadam głupie pytanie - Czy ktoś zna w okolicach Katowic dobre miejsce do pozyskania jamadori lub też dobrą szkółkę z dużym wyborem drzew liściastych?
Śledzę od kilku miesięcy wasze (nasze) forum i nie tylko to, mam trochę doświadczenia w dziedzinie uprawy różnych roślin. Tematyką bonsai zainteresowałem się rok temu ale... nie chciałem zniszczyć jakiejś żywej rośliny swoim brakiem wiedzy. W tym roku zdecydowany jestem pozyskać jakieś drzewko najlepiej ze szkółki. Byłem nawet w kilku (trzech) i o zgrozo materiał na bonsai jest tam katastrofalny. Może mieszkam w złym miejscu (Katowice) ale więkrzość drzewek (wszystkie) jest:
1. Bardzo małe i praktycznie <font color="#FF0000">chodować //ort</font> w gruncie trzeba by z 5 lat dla pogrubienia pnia.
2. Te starsze z dobrym pniem prowadzone są jako wysokie i mają po 2 metry przy czym pierwsza gałąż boczna wyrasta na wysokości 1,60 m.
Byłem nawet w tą niedzielę na giełdzie kwiatowej w Tychach ale i tu "kicha"
Zadam głupie pytanie - Czy ktoś zna w okolicach Katowic dobre miejsce do pozyskania jamadori lub też dobrą szkółkę z dużym wyborem drzew liściastych?
Martin a ja Tobie polecam małą szkółkę ale z jakim materiałem,niestety daleko od ciebie.Przypuszczam,że niejeden z nas chciałby mieć takie kosodrzewiny.Zdjęcia robiłem dzisiaj.Nie zawsze wielkość szkółki idzie w parze z jakością oferowanych drzewek.Szkółkę tę polecałem równiez Szymkowi ,nie wiem czy w niej był.
Pozdrawiam
Dziadek
Pozdrawiam
Dziadek
- Załączniki
-
- 9.jpg (58.09 KiB) Przejrzano 6019 razy
-
- 8.jpg (55.13 KiB) Przejrzano 6019 razy
-
- 7.jpg (64.76 KiB) Przejrzano 6019 razy
-
- 6.jpg (58.98 KiB) Przejrzano 6019 razy
-
- 5.jpg (58.27 KiB) Przejrzano 6019 razy
-
- 4.jpg (58.67 KiB) Przejrzano 6019 razy
-
- 3.jpg (59.26 KiB) Przejrzano 6019 razy
-
- 2.jpg (55.29 KiB) Przejrzano 6018 razy
-
- 1.jpg (56.24 KiB) Przejrzano 6019 razy
Szymek wydaje mi się ,że podałem :-D,niestety wszystko zostało skasowane .Szkółka znajduje się w Puszczykowie,przy szosie Poznań-Mosina po lewej stronie .Od rozwidlenia Puszczykowo-Mosina około 500m.Nie skręcaj na rozwidleniu na Puszczykowo tylko jedĽ prosto na Mosinę.Ma również duży wybór drzew liściastych.Widziałem u nich np.dąb "Pendule"(rarytas)na bardzo długich szypułkach wisiały żołędzie wyglądało to bardzo ciekawie.Niestety ceny sa wysokie ponieważ jest to materiał bardzo wyselekcjonowany,bardzo zadbany i wieloletni.Pani która sprzedaje rośliny jest fanką cisów i sosen.Ostatnio wychodowała własną odmianę cisa nie wiem czy już ją zarejestrowała,przy wejściu do Uni są z tym duże problemy.
Roman
Roman
- AdamJonas
- 20
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Polecałbym generalnie jałowce łuskowe. Sztywnoigłowe są bardziej problematyczne w trakcie kształtowania.
Poza tym wydaje mi się, że najlepsze odmiany to: x media (pośredni), Pfizeriana oraz chinensis.
Wybierając zwracaj głównie uwagę na to, aby miał interesujący pień, dobry układ gałęzi. Musisz w nim cos widzieć.
Poza tym wydaje mi się, że najlepsze odmiany to: x media (pośredni), Pfizeriana oraz chinensis.
Wybierając zwracaj głównie uwagę na to, aby miał interesujący pień, dobry układ gałęzi. Musisz w nim cos widzieć.
Adam Cieślik