Oliwka
Oliwka
Witam wszystkich,
Jestem tutaj nowy, mam do Was male pytanko, a nawet kilka. Jestem amatorem, nigdy nie uprawialem bonsai, jak na razie przeczytalem posta "sztuka bonsai" gdzie wydaje mi sie jest dosyc dobrze opisana uprawa takich drzewek. Mam pytanko, jaka ksiazke mi proponujecie, jezeli <font color="#FF0000">wogole //ort</font> jakas, byc moze macie dostep to roznych stron internetowych gdzie opisane jest cos jeszcze na temat uprawy. Po przeczytaniu w.w. posta stwierdzilem ze chyba dobrym drzewkiem na poczatek bylaby oliwka. Chcialbym wiedziec czy dobre byloby zaczynanie od zasiania czy kupic male drzewko i je pielegnowac. W jakim okresie zaczac przycinac galazki i korzenie? Czy mozna od malego ksztaltowac drzewko czy dopiero gdy pien bedzie juz troszke wiekszy? Co mi proponujecie. Aha jeszcze jedno jezeli zaproponujecie mi nasiona, czy od razu traktowac je jako drzewko bonsai(ziemia nie zbyt wilgotna, nawozenie, zraszanie itd) czy jakos inaczej traktowac?lub zgodnie z instrukcja ogrodnika czy informacji na nasionach?
Z góry DZIEKUJE.
Jestem tutaj nowy, mam do Was male pytanko, a nawet kilka. Jestem amatorem, nigdy nie uprawialem bonsai, jak na razie przeczytalem posta "sztuka bonsai" gdzie wydaje mi sie jest dosyc dobrze opisana uprawa takich drzewek. Mam pytanko, jaka ksiazke mi proponujecie, jezeli <font color="#FF0000">wogole //ort</font> jakas, byc moze macie dostep to roznych stron internetowych gdzie opisane jest cos jeszcze na temat uprawy. Po przeczytaniu w.w. posta stwierdzilem ze chyba dobrym drzewkiem na poczatek bylaby oliwka. Chcialbym wiedziec czy dobre byloby zaczynanie od zasiania czy kupic male drzewko i je pielegnowac. W jakim okresie zaczac przycinac galazki i korzenie? Czy mozna od malego ksztaltowac drzewko czy dopiero gdy pien bedzie juz troszke wiekszy? Co mi proponujecie. Aha jeszcze jedno jezeli zaproponujecie mi nasiona, czy od razu traktowac je jako drzewko bonsai(ziemia nie zbyt wilgotna, nawozenie, zraszanie itd) czy jakos inaczej traktowac?lub zgodnie z instrukcja ogrodnika czy informacji na nasionach?
Z góry DZIEKUJE.
jeśli chcesz zrobić bonsai z oliwki to może zainteresuje cię poniższy link
http://internetbonsaiclub.org/simpleboa ... 5/catid,7/
wszystko, czego potrzebujesz to piła łańcuchowa, 100 kg podłoża i trochę cierpliwości :-D
Szymon
http://internetbonsaiclub.org/simpleboa ... 5/catid,7/
wszystko, czego potrzebujesz to piła łańcuchowa, 100 kg podłoża i trochę cierpliwości :-D
Szymon
Jak naj bardziej polecam sadzonkę (bo po co "marnować" ze 2-3 lata i bawić się z siewkami ) .
Polcam książki o bonsai (w sumie jakiej nie kupisz to zawsze się czegoś dowiesz )
ksiazki.php
Sam wywnioskuj która jest dla ciebie najlepsza .
P.S. nie nastawiaj sie na konkretny gatunek , tylko na ciekawe drzewko .
Polcam książki o bonsai (w sumie jakiej nie kupisz to zawsze się czegoś dowiesz )
ksiazki.php
Sam wywnioskuj która jest dla ciebie najlepsza .
P.S. nie nastawiaj sie na konkretny gatunek , tylko na ciekawe drzewko .
Tak myślę jak @acer6 - szkoda czasu :-D
Ja wyciołem sobie z sadzonki zakupionej w sklepie ogrodniczym jakieś dwa sezony temu i po ... kilku zabiegach o których już czytałeś, wygląda tak.
Ja wyciołem sobie z sadzonki zakupionej w sklepie ogrodniczym jakieś dwa sezony temu i po ... kilku zabiegach o których już czytałeś, wygląda tak.
- Załączniki
-
- Oliwka europejska /olea europaea/ wysokoœÌ oko³o 18 cm.
- oliwka_2004.jpg (49.36 KiB) Przejrzano 15393 razy
Bonsaiœci ca³ego œwiata ³¹czcie siê 
Pozdrawiam!
Robert Kotyra

Pozdrawiam!
Robert Kotyra
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Mój przyjaciel miesiąc temu, bez problemu przywiózł sobie z Indii azlie. Ale je ukrył w bagażu i było ryzyko, że nie przetrzymają podróży. Na szczęście udało się. Inni moi znajomi przylecieli z Australii z drzewkiem w ręku... nadal rośnie na ich parapecie. Nie wierzmy w niezwykłą dokładność naszych służb na lotnisku. 

- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Przepraszam Jacenty, ale czy na tym zdjęciu to oliwka na pewno? Liscie cosik dziwne jak na ten gatunek? Dla mnie to mirt...
http://www.superogrod.pl/index.php?dz=0050&id=324
http://www.superogrod.pl/index.php?dz=0050&id=324
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Dołączę się do postu jakoże od roku też hoduję oliwkę z marketu (z dołącozną buteleczką oleju) to to samo, jednak chyba za bardzo ją pościnałem i dopiero teraz odżywa (dokłądnie wczoraj zobacyzłem na niej kilkanaście nowych listeczków ;) ucieszyło mnie to neizmiernie ale może la inspiracji poprzesyłacie swoje zdjęcia oliwek (nieiwerzę że tylko ejdna osoba ją ma ;) )
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20