Wiosenne poszukiwania
Wiosenne poszukiwania
Witam serdecznie!
Jak widać (i czuć) wiosna się zbliża wielkimi krokami,
a śnieg odkrywa ciekawe okazy skarlaciałych drzewek;
tym lepiej jeżeli liściaste, prezentując ładnie układ pnia.
Zakładam ten temat, bo to praktycznie ostatni gwizdek na odnalezienie jakiegoś ciekawego okazu
i możliwość wykopania go (oczywiście po dostatniu pozwolenia).
Ja jutro wybieram się na cały dzień w las(bo wszystkie stare żywopłoty w okolicy przeczesałem )
...może mi się wreszcie poszczęści :-D
i umieszcze ewentualnie jakieś zdjęcia.
Jak poszukiwania wiosenne u Was wyglądają? :-o
Pozdrawiam.
Mateusz
Jak widać (i czuć) wiosna się zbliża wielkimi krokami,
a śnieg odkrywa ciekawe okazy skarlaciałych drzewek;
tym lepiej jeżeli liściaste, prezentując ładnie układ pnia.
Zakładam ten temat, bo to praktycznie ostatni gwizdek na odnalezienie jakiegoś ciekawego okazu
i możliwość wykopania go (oczywiście po dostatniu pozwolenia).
Ja jutro wybieram się na cały dzień w las(bo wszystkie stare żywopłoty w okolicy przeczesałem )
...może mi się wreszcie poszczęści :-D
i umieszcze ewentualnie jakieś zdjęcia.
Jak poszukiwania wiosenne u Was wyglądają? :-o
Pozdrawiam.
Mateusz
- AdamJonas
- 20
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Myślę, że w południowej i zachodniej Polsce pora jest bdb na pozyskiwanie.
Ja dziś jadę do rodziców na święta. Zamierzam z ojcem zrobić na działce wiosenne porządki, cięcia itd. Poza tym wkońcu wykopię coś z pobliskiego lasu i posadzę na działce . Zamierzam tak to zrobić, aby nie rozwalić bryły korzeniowej, ale zastanawiam się czy na dno dołka, w który włoże yamadori, nie nasypać jakiegoś żwiru itp.
Ja dziś jadę do rodziców na święta. Zamierzam z ojcem zrobić na działce wiosenne porządki, cięcia itd. Poza tym wkońcu wykopię coś z pobliskiego lasu i posadzę na działce . Zamierzam tak to zrobić, aby nie rozwalić bryły korzeniowej, ale zastanawiam się czy na dno dołka, w który włoże yamadori, nie nasypać jakiegoś żwiru itp.
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
Ja od wczoraj ostro penetruje teren i pozyskuje to co do mnie "przemawia" tzn.
jest tego troche...
wszystko co pozyskałem wkopałem wujkowi do ogrodu , z zaznaczeniem że kiedyś to wykopię , mam nadzieje że nikt mi tego z ogrodzonego terenu nie podwędzi ...
zyczę również powodzenia na Waszych plantacyjkach ...
jest tego troche...
wszystko co pozyskałem wkopałem wujkowi do ogrodu , z zaznaczeniem że kiedyś to wykopię , mam nadzieje że nikt mi tego z ogrodzonego terenu nie podwędzi ...
zyczę również powodzenia na Waszych plantacyjkach ...
Ostatnio zmieniony 29 mar 2005, 10:23 przez Corfe, łącznie zmieniany 1 raz.
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
Większość pozyskuje z lasu ( gatunki nieprzemysłowe) poza tym miałem w terenie sporo materiału modelowanego ( przycinanego) juz od 2- 3 lat teraz przemiezając stare ściezki i szlaki odkrywam drzewka ze śladami cięć .....prawdopodobnie moje
No i staram się jak najwięcej wkopać na prywatny teren zeby spokojnie móc za rok czy dwa wyprowadzać bonsai z materiału juz kształtowanego w określone formy...
No i staram się jak najwięcej wkopać na prywatny teren zeby spokojnie móc za rok czy dwa wyprowadzać bonsai z materiału juz kształtowanego w określone formy...
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
A ja na bicyklu wybrałem się do lasu na od dawna zaplanowane pozyskiwanie sosen i wrzosów .
Wykopałem
-4 sosny
-2 wrzosy
Trochę miałem roboty z przewiezieniem ich przez puszczę ,ale dałem radę :-D . Jedna rada : Jeśli macie wziąć 3 reklamówki(albo inne folie)weĽcie 4 .
Adam
Szymon :
Ja planuję tak samo , wiązik narazie śpi , ale już niedługo .
Ja większość świerzych yamadorii wysadzam do babci na grunt (za każdym razem muszę tłumaczyć że nie sadzę ich tak na zawsze )
Jeszcze został mi do oblecenia dziki park i pojedyńcze dzrewka (myślę że jeszcze na poczatku kwietniada się coś pozyskać )
POzdr .
Wykopałem
-4 sosny
-2 wrzosy
Trochę miałem roboty z przewiezieniem ich przez puszczę ,ale dałem radę :-D . Jedna rada : Jeśli macie wziąć 3 reklamówki(albo inne folie)weĽcie 4 .
Adam
ja też :-D , dzisiaj u mnie tak grzało że kurtki poszły w kąt .Myślę, że w południowej i zachodniej Polsce pora jest bdb na pozyskiwanie.
Szymon :
Będę pozyskiwał wiąza polnego, prawdopodobnie w przyszłym tygodniu, przed kwitnieniem i wypuszczeniem liści.
Ja planuję tak samo , wiązik narazie śpi , ale już niedługo .
Ja większość świerzych yamadorii wysadzam do babci na grunt (za każdym razem muszę tłumaczyć że nie sadzę ich tak na zawsze )
Jeszcze został mi do oblecenia dziki park i pojedyńcze dzrewka (myślę że jeszcze na poczatku kwietniada się coś pozyskać )
POzdr .
Znalazłem coś godnego uwagi wreszcie. :-D
Jest to prawdopodobnie buk.
Posiada dość dobrze rozbudowaną koronę i znakomicie zachowane proporcje.
Bardzo proszę o rady czy jest wogóle sens go pozyskiwać.
Serdecznie dziękuję za każe słowo
-------------------------------------------------
zdjęcia tego usnunąlem zeby dlugo nie ladowalo strony
Jest to prawdopodobnie buk.
Posiada dość dobrze rozbudowaną koronę i znakomicie zachowane proporcje.
Bardzo proszę o rady czy jest wogóle sens go pozyskiwać.
Serdecznie dziękuję za każe słowo
-------------------------------------------------
zdjęcia tego usnunąlem zeby dlugo nie ladowalo strony
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2005, 21:14 przez TeLoN, łącznie zmieniany 2 razy.
To na 100% buk .
Niedługo chyba nie bedzie miał już tak rozbudowanej korony :-D .
Hmm nebari wyglada trochę "podejżanie" parę cienkich korzeni a niżej może palak .
Po prostu wykop go tak żeby została bryła korzeni z ziemią . Radzę także mocne przycięcie z 3 powodów :
-jest wiosna , więc dobra pora
-po przesadzeniu yamadori zawsze traci cześć korzeni , silne przycięcie to po prostu zachowanie proporcji między korzeniami a pędami (łatwiej sie przyjmie) - (czyli to samo co napisał Michał)
-na razie to 'krzak' jest gęsty i trzeba go[mocno] przezedzić i pociąć jakieś grubsze pędy.
POwodzenia
Niedługo chyba nie bedzie miał już tak rozbudowanej korony :-D .
Hmm nebari wyglada trochę "podejżanie" parę cienkich korzeni a niżej może palak .
Po prostu wykop go tak żeby została bryła korzeni z ziemią . Radzę także mocne przycięcie z 3 powodów :
-jest wiosna , więc dobra pora
-po przesadzeniu yamadori zawsze traci cześć korzeni , silne przycięcie to po prostu zachowanie proporcji między korzeniami a pędami (łatwiej sie przyjmie) - (czyli to samo co napisał Michał)
-na razie to 'krzak' jest gęsty i trzeba go[mocno] przezedzić i pociąć jakieś grubsze pędy.
POwodzenia