Wiąz z Libcanów
- Jacob_sSs
- 10
- Imie i nazwisko: Kuba S
- Województwo: lódzkie
Wiąz z Libcanów
Cześć,
Niedawno przywiozłem tego wiąza drobnolistnego /Ulmus parvifolia/ z Czech. Proszę byście go ocenili i pomogli mi w ocenie sytuacji.
Tylnia strona wygląda okropnie(będę to maskował przez wiele lat). Ogólnie drzewko wygląda na bardzo dziwnie przycinane(podkreślam bardzo)/, lecz jest to tylko moje zdanie. Sami z resztą zobaczcie na zdjęcie z virtem. Ale są i plusy:czerwoną gałąź chciałbym wsadzić do małej wysokiej doniczki(wegetatywnie), ale odpiszcie mi, bardzo proszę "Jak to zrobić?', może to w ogóle nie potrzebne cięcie??? Mam do was drugą prośbę. Opiszcie mi krótko ten gatunek:
-Kiedy drutować
-Czy mu spadają liście
-Kiedy ciąć itp. itd.
Ile podlewać, gdzie ma stać? to już wiem
Niedawno przywiozłem tego wiąza drobnolistnego /Ulmus parvifolia/ z Czech. Proszę byście go ocenili i pomogli mi w ocenie sytuacji.
Tylnia strona wygląda okropnie(będę to maskował przez wiele lat). Ogólnie drzewko wygląda na bardzo dziwnie przycinane(podkreślam bardzo)/, lecz jest to tylko moje zdanie. Sami z resztą zobaczcie na zdjęcie z virtem. Ale są i plusy:czerwoną gałąź chciałbym wsadzić do małej wysokiej doniczki(wegetatywnie), ale odpiszcie mi, bardzo proszę "Jak to zrobić?', może to w ogóle nie potrzebne cięcie??? Mam do was drugą prośbę. Opiszcie mi krótko ten gatunek:
-Kiedy drutować
-Czy mu spadają liście
-Kiedy ciąć itp. itd.
Ile podlewać, gdzie ma stać? to już wiem
- Załączniki
-
- Wałbrzych
- P1140680.JPG (320.23 KiB) Przejrzano 13097 razy
-
- Przód
- P1140830.JPG (91.72 KiB) Przejrzano 13097 razy
-
- Tył
- P1140831.JPG (111.73 KiB) Przejrzano 13097 razy
-
- P1140832.JPG (220.84 KiB) Przejrzano 13097 razy
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Wiąz szczepiony? Chyba że mnie wzrok myli. To nie jest materiał najwyższych lotów ale dobry będzie do ćwiczeń tylko go nie zamęcz. Zapuszczasz przez pół roku potem tniesz i znów to samo. O wiązie było setki razy napisane na pewno znajdziesz jak poszukasz.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Jacob_sSs
- 10
Ok. A co do tych gałązek, jak je utnę to ładnie odsłonię pień. Co o tym myślicie? O, i czy w. drobnolistne rozmnaża się poprzez sadzonkowanie? Jeśli tak, to kiedy?
PS. Nie wiem skąd mi się tu wkradło zdj. z Wałbrzycha ;D
PS. Nie wiem skąd mi się tu wkradło zdj. z Wałbrzycha ;D
- Bolas
- 20
- Kontakt:
Ja bym dał mu spokój. Wycięcie kilku gałęzie spowoduje że stracisz większość rośliny
to drastyczne cięcie dla takiego brzdąca. Sadzonki zrobisz bez problemu tyle że zaopatrz się w jakiś inspekt o dużej wilgotności i ukorzeniacz.

Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Jacob_sSs
- 10
Czy ktokolwiek jest w stanie napisać mi, czy tego wiąza da się rozmnażać poprzez sadzonkowanie-wsadzenie gałązki w ziemię? Zadalem to pytanie dawno temu w innym dziale i nikt mi nie odpisał:<
- Bolas
- 20
- Kontakt:
Zrzuca jak mu zafundujesz temperaturę poniżej 7'C ale może nie przeżyć jeżeli spadnie poniżej kilku kresek pod zerem. Wszystkie te dane znajdziesz na necie.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Jacob_sSs
- 10
Ok. Rozumiem, że rozmnażać wiosną przed wypuszczeniem liści. Poza tym dużo szukałem w internecie i niestety nic nie znalazłem konkretnego. Dzięki Bolas, bardzo mi pomogłeś.
- Amator Bonsai
- 13
- Imie i nazwisko: Kacper R.
- Województwo: dolnośląskie
Nie musisz tego robić przed wypuszczeniem liści. Gdybyś spróbował teraz, to też mogłoby się udać
.