Witam Jestem nowy na forum i to mój pierwszy wpis , przeczytałem sporo lektur ale męczy mnie parę pytań na które mam nadzieje odpowiecie
Mianowicie zakupiłem ostatnio sadzonkę Klonu palmowego atropurpureum jest to moje pierwsze drzewko ma dopiero 15 cm wiec sporo czasu i pracy przede mną chciałbym aby mój podopieczny miał piękne nebari " chyba każdemu zależy " zastanawia mnie jednak czy ten sposób : http://www.bonsai.pl/klon%20nebari.html
będzie się nadawał do już ukorzenionej sadzonki ? Jeżeli tak to nurtują mnie kolejne pytania... klon rósł na dwa fronty jego wcześniejszy właściciel który mi go wysłał uciął jeden z pędów tak jak na zdjęciu nie wygląda to zbyt pięknie dlatego zastanawiam się czy zmusić drzewko do wypuszczenia korzonków w tym właśnie miejscu jeżeli tak to czy ten sposób powyżej się nada? Czy po prostu uciąć ten element do samego pnia i pozwolić drzewku rosnąć a nebari utworzyć u samego spodu ? drzewko chciałbym prowadzić w stylu Moyogi dlatego zastanawiam się czy będzie to możliwe.... Dziękuje za odpowiedzi i Pozdrawiam
Klon palmowy
-
- 12
- Imie i nazwisko: Mateusz
- Województwo: świętokrzyskie
Klon palmowy
- Załączniki
-
- Klon3 (2).jpg (87.07 KiB) Przejrzano 2082 razy
-
- Klon5.jpg (88.14 KiB) Przejrzano 2082 razy
- Amator Bonsai
- 12
- Imie i nazwisko: Kacper R.
- Województwo: dolnośląskie
Z pewnością każdy na forum odpowie Ci, że trzeba by było wsadzić do ziemi na jakieś 5 lat, żeby móc cokolwiek z tym zrobić. Jeśli chodzi o nebari to musisz mieć jakieś pojęcie jak chcesz zrobić odkład powyżej tego cięcia, albo uciąć, wsadzić w ukorzeniacz, a następnie w tą płytkę, nie masz pewności, że się przyjmie. Szczerze to radziłbym Ci pojechać do jakiejkolwiek szkółki drzewek i wybrać jakiś materiał na początek, tylko uważaj bo niektóre klony są szczepione i jest to ukryte po ziemią (własne doświadczenie ).