Wczoraj zakupiłem pierwszego wymarzonego bonsai, jest to Ficus Retusa. Jest w trakcie aklimatyzacji:) Stoi na stoliku przy balkonie, do zdjęc postawilem go na kolumnie. Okna są na strone południową, temperatura okolo 23st.
Teraz tak, mam pytania jak z nim teraz postepowac.
Troche juz na forum buszowałem i troszke sie z tematem zaznajomiłem:)
Kwestai Nr. 1:
Podlewanie:
Wyczytałem zeby najlepiej podlewać poprzez zanurzenie, natomiast dla poczatkujących tak dlugo podlewac z góry aby przelało sie od spodu - i tak mam zamiar postepowac narazie, czy jest to własciwy kierunek myslenia? Dzis nalałem bardzo powoli prawie 1.5L wody od góry az sie przelalo spodem. Dwa razy dziennie zraszanie, oczywiscie rano i wieczorem.
Nr.2
<font color="#FF0000">naworzenie //ort</font>:
Florovit czy organiczny? Jesli Florowit to jak czesto to robic?
Nr.3
Przesadzanie:
Kiedy mozna to zrobić? Roslina jest narazie w okrągłej donicy. Czytalem ze w takiej donicy rosliny rosną bardziej w górę nie w szerz.
Nr.4
Przycinanie:
Wyczytałem ze kwiecien / maj to najlepszy okres na to. Kiedy mogę zacząć cos przycinac jezeli roslina jest od wczoraj w nowym miejscu? W którym miejscu przynać...Wujek kwiaciarz powiedzial mi ze od razu na liściem poprzednim?
Prosilbym aby na zalaczonych ponizej zdjeciach ktos mi zaznaczyl w Paincie:)
Przy zdjeciach ponizej mam równiez kwiestie gdzie mozna by cos przyciąć/uformowac?
Załeżalo by mi na tym aby mocniej rozkrzewić dolne odnogi i je wzmocnic, wydaje mi sie ze korona jest juz troszke za bujna.

Tutaj zaznaczylem 4 odgałęzienie, które jest troszke zarosniete a chciałbym je jakoś uwidocznić i prosilbym o zaznaczenie na zdjęciu gdzie mógłbym cos przyciąć:

Z góry bardzo dziękuje za .
Bartek