. w wyborze pierwszego drzewka
. w wyborze pierwszego drzewka
Witam jestem tu nowy i chce dopiero zaczac przygode z bonsai. Chcialbym Was prosic o . w wyborze gatunku do domu który nie bedzie bardzo trudny w utrzymaniu. Gdzie kupujecie drzewka? Zastanawialem sie nad allegro...
- Dragonww
- 18
- Imie i nazwisko: Wojtek Winiarski
- Województwo: śląskie
Polecam ficusa. Najlepiej w jakimś centrum bonsai. Jeśli masz za daleko to market.
-------------------------------------------------------
Wojtek
Bonsai - sztuka sÂłuchania natury...
Wojtek
Bonsai - sztuka sÂłuchania natury...
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Primo nie drzewko za 20zł. Patrz czy roślina jest zdrowa i czy nie ma szkodników. Zapytaj jak długo jest w sklepie im dłużej tym lepiej. Im większa roślina tym mniej będziesz miał problemów bo więcej błędów zniesie. Myślę że na początek najłatwiejszy jest ligustr. Zniesie dużo a i da znać jak ma mało wody bo liście zrobią się miękkie i obwisłe - podlejesz zrobią się sztywne i wyprostowane.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
Na poczatek mysle kupic roslinke wstepnie ulozona - bedzie mi latwiej. Dzis bede w castoramie to zobacze co tam maja o ile <font color="#FF0000">wogole //ort</font> cos maja....
w Castoramie można trafić na fajne drzewka kupiłem tam ligustra i baaardzo fajnego wiąza który w czasie aklimatyzacji nie zrzucił nawet jednego listka ;). A propo czy wasze wiązy już zrzuciły liście na zime? bo mój cały czas ma zielone
Bylem w Auchan, Leroy Merlin, Castorama, OBI, Makro i znalazłem tylko FICUSA benjamina :/ Nic ciekawego niema w Częstochowie. Chyba niestety jestem skazany na internet
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Poczekałabym jeszcze - w takiej ilości marketów niebawem coś się pojawi i będziesz przynajmniej wiedział, że roślina nie odcierpi długiego marketowego dręczenia. Kupowanie przez internet teraz, kiedy są już przymrozki, to loteria.
Zresztą, uprawa bonsai wymaga przede wszystkim cierpliwości...
Zresztą, uprawa bonsai wymaga przede wszystkim cierpliwości...

Anna Dorota
Dostałem bonsai:) Drzewko przez ponad rok męczyło sie w szkole bez opieki:/ Dostałem je w takim stanie jak na foto. Na pewno muszę je podlać bo jest strasznie suche, zastanawiam się czy od razu nie dać odzywki jakiejś bo drzewko jest mocno zaniedbane? Myślę jeszcze nad przesadzeniem ponieważ obecnie jest w plastikowej doniczce wsadzonej w gliniana i to wszystko jest przysypane ziemia.

- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
To nie jest bonsai... I nie jest to drzewko.
To tylko korzeń ficus retusa z kawałkiem gałazki w zaniedbanym podłożu. Może zostać bonsai, jeśli znajdziesz jakiś pomysł na ciekawe uformowanie...
Nie dawaj odżywki (to nie jest lekarstwo!) - posadź do większej doniczki, dużo światła, nie zalewać i nie przesuszać, niech rośnie. Do wiosny to mu wystarczy.
To tylko korzeń ficus retusa z kawałkiem gałazki w zaniedbanym podłożu. Może zostać bonsai, jeśli znajdziesz jakiś pomysł na ciekawe uformowanie...
Nie dawaj odżywki (to nie jest lekarstwo!) - posadź do większej doniczki, dużo światła, nie zalewać i nie przesuszać, niech rośnie. Do wiosny to mu wystarczy.
Anna Dorota
Hmm moje drzewko zaczelo szalec
Zrzuca liscie a w miejsce starych tworza sie ladne nowe:)