Właśnie zasadziłem i pięknie podlałem

Pytanie brzmi: trzymać na zewnątrz czy w domku?
Zdaję sobie sprawę z tego, że jest to typowy outdoor.Under pisze:klon jest drzewem rosnącym na zewnątrz, możesz je tam spokojnie trzymać
Dzięki.AnnaDorota pisze:Jak sam piszesz, jest to TYPOWY OUTDOOR, skąd więc pomysł niańczenia go w domu?
Takie traktowanie mu poważnie ZASZKODZI a nie pomoże: widziałeś kiedyś żeby np. jabłonkę sadzić w domu? Nie takie światło, temperatura w stosunku do światła zimą spowoduje wyciąganie się pędów jak u ziemniaków w piwnicy... Po takim traktowaniu na wiosnę (o ile przeżyją tak długo) sadzonki trzeba będzie leczyć a raczej reanimować.
Od razu powiem: nie, doświetlanie jarzeniówką też nic tu nie da. Ten gatunek jest przystosowany do wyraźnych pór roku i takie warunki zapewni mu tylko miejsce na dworze, zabezpieczone na zimę.
Dzięki bardzo za ..Under pisze:były już tematy tym , przeczytaj e-booka który jest na forum tam znajdziesz wszystkie informacje
- umieść drzewko gdzie nie ma mrozu 0-5 stopni żeby korzenie nie przemarzły
- jak zgubi liście
- po co drzewku światło skoro zgubi liście jeśli fotosynteza i tak nie będzie zachodziła.
moje dwa jałowce przez moje niedopatrzenie były całą zimą pod grubą warstwą śniegu i na pewno nie dochodziło tam światło a mają się bardzo dobrze ( rosną w gruncie)
Under pisze:Kolego po co chcesz podlewać drzewo w minusowej temp? żeby korzenie i donice rozsadziło?.
W korzeniach jest woda, tam ją magazynują, jak do korzeni dotrze mróz to sam pomyśl co się tam dzieje.
Możesz doniczkę obłożyć styropianem i między doniczkę a styropian włożyć siano.
http://zapodaj.net/ff641b25f5cb.jpg.html