Proszę o poradę od samego początku
-
- 15
- Imie i nazwisko: Rafal K
- Województwo: dolnośląskie
Proszę o poradę od samego początku
Witam serdecznie
Otrzymałem taki oto zbiór nasionek
- Irga rozkrzewiona
- Ligustr pospolity
- Klon tatarski
- Modrzew japoński
- Lipa mandżurska
- Olsza japońska
- Paulownia tomentosa
Moje pytanie brzmi które z tych drzewek nadają się do uprawy w pomieszczeniach a które na zewnątrz
gdyby ktoś miał doświadczenie w jaki sposób stratyfikujecie nasiona na mokro czy na sucho. Dotychczas stratyfikowałem rosiczki na mokro w woreczku z torfem kwaśnym oczywiści. Czy tutaj procedura jest podobna ???
Otrzymałem taki oto zbiór nasionek
- Irga rozkrzewiona
- Ligustr pospolity
- Klon tatarski
- Modrzew japoński
- Lipa mandżurska
- Olsza japońska
- Paulownia tomentosa
Moje pytanie brzmi które z tych drzewek nadają się do uprawy w pomieszczeniach a które na zewnątrz
gdyby ktoś miał doświadczenie w jaki sposób stratyfikujecie nasiona na mokro czy na sucho. Dotychczas stratyfikowałem rosiczki na mokro w woreczku z torfem kwaśnym oczywiści. Czy tutaj procedura jest podobna ???
- Bushman
- 17
- Imie i nazwisko: Wojciech N.
- Województwo: śląskie
Ładnie się nazywają ale to wszystko są drzewa outdoor - na zewnątrz (no może poza Paulownia tomentosa, ale głowy nie dam). Co do stratyfikacji to nie znam się.
Pozdrawiam,
Bushman
Pozdrawiam,
Bushman
Wojciech N.
- Bushman
- 17
- Imie i nazwisko: Wojciech N.
Bolek jak zwykle dodaje otuchy
Nie wiem co masz na myśli mówiąc "niezła zabawa" ale gwarantuje ci że z wysiewu nasion jej mieć nie będziesz. Chcesz mieć dobrą zabawę, zapisz się na jakieś profesjonalne zajęcia. Pokręcisz trochę drutu to się bardziej rozerwiesz niż przy niewzeszłych siewkach. Druga sprawa że połowę z tych roślin można dostać w co drugiej szkółce. Puki nie masz doświadczenia w uprawie roślin, daruj sobie wysiewanie bo nawet jak ci coś wzejdzie to i tak po pół roku z takiej czy innej przyczyny uschnie. Zniechęcisz się tylko a po co ci to? Lepiej poświęć ten czas na zgłębianie tajników formowania roślin a hodowlę z nasion zostaw sobie na później.
Bushman

Nie wiem co masz na myśli mówiąc "niezła zabawa" ale gwarantuje ci że z wysiewu nasion jej mieć nie będziesz. Chcesz mieć dobrą zabawę, zapisz się na jakieś profesjonalne zajęcia. Pokręcisz trochę drutu to się bardziej rozerwiesz niż przy niewzeszłych siewkach. Druga sprawa że połowę z tych roślin można dostać w co drugiej szkółce. Puki nie masz doświadczenia w uprawie roślin, daruj sobie wysiewanie bo nawet jak ci coś wzejdzie to i tak po pół roku z takiej czy innej przyczyny uschnie. Zniechęcisz się tylko a po co ci to? Lepiej poświęć ten czas na zgłębianie tajników formowania roślin a hodowlę z nasion zostaw sobie na później.
Bushman
Wojciech N.
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Kontakt:
A kto powiedział ze zjazd z gory na scigaczu nie jest dobra zabawa?? Pytanie czy po wszystkim nadal bedziesz chciał na niego wsiasc.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 17
zeby miec dobra zabawe nalezy wysiac inne nasiona takie jak nasiona
maryski. albo strzelac wlasnymi 

bo kazdy jest kims