drutowanie ficusa
drutowanie ficusa
To nasze pierwsze drutowanie. Jak wam się podoba? Czekam na porady/sugestie od bardziej doświadczonych.
- Załączniki
-
- bonsai.JPG (64.53 KiB) Przejrzano 5922 razy
Czyli rozumiem, że dobrze to wygląda?
Dodatkowo wygiełam pień specjalnie zamontowanym kawałkiem sznurka
Dodatkowo wygiełam pień specjalnie zamontowanym kawałkiem sznurka

-
- 17
Nasze??? to ile wa drutowalo
rzeczywiscie zadrutowales drzewko, raczej zalozyles druty na drzewku i to by bylo na tyle

Janek
"My" tzn ja i moje drzewko 
Co masz na myśli pisząc o założeniu drutów? Czy chodzi ci o to że drzewko nie zmieniło formy?
Bo jeśli tak to muszę umieścić zdjęcia z przed drutowania - drzewko wygląda teraz zupełnie inaczej.
A czy dobrze czy źle to właśnie pytam

Co masz na myśli pisząc o założeniu drutów? Czy chodzi ci o to że drzewko nie zmieniło formy?
Bo jeśli tak to muszę umieścić zdjęcia z przed drutowania - drzewko wygląda teraz zupełnie inaczej.
A czy dobrze czy źle to właśnie pytam

- Bushman
- 17
- Imie i nazwisko: Wojciech N.
- Województwo: śląskie
Kolega miał chyba na myśli nie to że źle założyłeś drut tylko że zrobiłeś to trochę na wyrost. Wydaje mi się że roślina jest za mało rozgałęziona. Proponuje zdjąć drut a potem dobrze dbać o roślinę żeby chciała wytwarzać nowy przyrost. W międzyczasie przycinaj końcówki gałązek (tam gdzie są stożki wzrostu) tak aby roślinka puściła nowe gałązki z pnia. Gdy roślina się zagęści będziesz mógł nadać jej formę. Dodatkowo proponuje abyś wybrał się na jakieś spotkanie z bardziej doświadczonymi kolegami z twojej okolicy (nawet gdy daleko, naprawdę warto). Kolejna rada, kup kolejne rośliny. Dzięki temu będziesz miał co robić w czasie gdy będziesz czekał na efekty na tym drzewku. Tą radę dał mi znajomy bonsaista z finlandii gdy miałem jedną roślinę i dzisiaj mam ponad 20 roślin outdoor i ponad 8 indoor (co prawda nie wszystkie zostaną w przyszłości bonsai ale praktyka w utrzymaniu dobrej kondycji roślin się przydaje).
Jako początkujący bonsaista wiem jak trudno jest wytrzymać i dać drzewku spokój ale sztuka bonsai powinna nauczyć cię cierpliwości. Jeśli nie nauczysz się cierpliwości, nigdy nie będziesz dobrym bonsaistą. Dlatego życzę ci dużo cierpliwości, wytrwałości.
pozdrawiam,
Bushman
Jako początkujący bonsaista wiem jak trudno jest wytrzymać i dać drzewku spokój ale sztuka bonsai powinna nauczyć cię cierpliwości. Jeśli nie nauczysz się cierpliwości, nigdy nie będziesz dobrym bonsaistą. Dlatego życzę ci dużo cierpliwości, wytrwałości.

pozdrawiam,
Bushman
Wojciech N.
Wielkie dzięki za odpowiedź :D Z takiej przynajmniej czegoś się nauczę.
Drzewko ma 5 lat i bałam się czy pień nie będzie za gruby żeby do później jakoś ciekawie uformować.
Cierpliwości mi nie brakuje, bo na ukorzenienie drzewka, osadzenie na kamieniu itp czekałam 5 lat ;P
Co do innych drzewek, to dobra rada. Muszę sobie z gałązki ukorzenić jakieś kolejne drzewko
bo jak mi to zlichnie to się chyba zapłaczę na śmierć :/
Drzewko ma 5 lat i bałam się czy pień nie będzie za gruby żeby do później jakoś ciekawie uformować.
Cierpliwości mi nie brakuje, bo na ukorzenienie drzewka, osadzenie na kamieniu itp czekałam 5 lat ;P
Co do innych drzewek, to dobra rada. Muszę sobie z gałązki ukorzenić jakieś kolejne drzewko
bo jak mi to zlichnie to się chyba zapłaczę na śmierć :/
Ficus był przesadzany dwa miesiące temu. Korzenie odsłaniałam stopniowo zanim go przesadziłam. Jak dotąd ma się dobrze, żaden listek nie usechł
Muszę się zabrać za usunięcie drobnych oschniętych korzonków, żeby trochę oczyścić bryłę korzeniową, ale jak na razie trochę się tego poję - więc poczekam