Moje pierwsze bonsai
-
- 16
- Imie i nazwisko: Jakub Urman
- Województwo: podkarpackie
Moje pierwsze bonsai
Witam wszystkich! Pierwsza styczność ze sztuka bonsai miałem ok. 4 miesięcy temu, bardzo mi się spodobało. Kupilem książkę o drzewkach bonsai zacząłem serfować po stronkach i tak trafiłem do was podoba mi się to ze z"normalnego" drzewka robicie małe dzieła sztuki. Postanowiłem spróbować swoich sil wiec pod koniec lutego wybrałem się do pobliskiej szkółki i kopiłem 3 drzewka CEDRA LIBANSKIEGO, KLONA PALMOWEGO (odmiany ketsura) i BZA. Zamieszczam zdjęcia drzewek i proszę o ocenę doświadczonych bonsaistow. Co zrobiłem dobrze, co źle, co poprawić i czy te drzewka się nadają?
- Załączniki
-
- Bez pospolity
- DSCN3559.JPG (59.04 KiB) Przejrzano 2863 razy
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Witamy na forum,
odrutowales caly pien poniewaz nadales jakis ksztalt czy dlatego ze tak bylo w ksiazce? Zakladam, ze to drugie
Wypadaloby abys przycial troche to drzewko ale trudno bedzie Tobie doradzic w tej kwestii na forum.
Bez zostaw przynajmniej rok w spokoju a jesli chodzi o klona to zamiesc wiecej zdjec z przyblizeniem na pierwsze rozgalezienie pnia. Moze Tobie cos doradzimy.
odrutowales caly pien poniewaz nadales jakis ksztalt czy dlatego ze tak bylo w ksiazce? Zakladam, ze to drugie

Wypadaloby abys przycial troche to drzewko ale trudno bedzie Tobie doradzic w tej kwestii na forum.
Bez zostaw przynajmniej rok w spokoju a jesli chodzi o klona to zamiesc wiecej zdjec z przyblizeniem na pierwsze rozgalezienie pnia. Moze Tobie cos doradzimy.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
-
- 16
Co do drutowania cedra pień był prosty i chciałem uzyskać styl wzniesiony nieregularny teraz wiem ze troszkę za ciasno te druty dałem .Powinienem przyciąć gałązki na długość ? przerzedzić je ? nie mam koncepcji
-
- 16
KLON zdjęcia dzięki za szybka odpowiedz pozdrawiam
- Załączniki
-
- DSCN3564.JPG (34.25 KiB) Przejrzano 2809 razy
-
- DSCN3565.JPG (34.46 KiB) Przejrzano 2804 razy
-
- DSCN3566.JPG (56.31 KiB) Przejrzano 2809 razy
-
- DSCN3567.JPG (36.58 KiB) Przejrzano 2804 razy
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Witaj Jakubie,
widze, ze do tej pory nikt Tobie nic nie doradzil... formowales juz to drzewko? Jesli nie to ja proponuje dwa style: miotla lub nieregularna.
widze, ze do tej pory nikt Tobie nic nie doradzil... formowales juz to drzewko? Jesli nie to ja proponuje dwa style: miotla lub nieregularna.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz