fikus
-
- 15
- Imie i nazwisko: robert
- Województwo: lódzkie
fikus
Witam! jestem na tym forum po raz pierwszy. Dostałem 3 lata temu fikusa , na początku gubił liście w środkowej części prawdopodobnie na skutek zmiany miejsca. Postawiłem go na zachodnim oknie w łazience i jesienią zeszłego roku zaczął wypuszczać nowe liście na czubkach. Nie był przeze mnie jeszcze przesadzany. drzewko ma 50 cm wysokości. Proszę o porady i sugestie jak poprawić wygląd drzewka , zamieszczam fotki. za wszystkie porady z góry dziękuję
- Załączniki
-
- b1.jpg (79.02 KiB) Przejrzano 7522 razy
-
- b2.jpg (82.24 KiB) Przejrzano 7523 razy
-
- b3.jpg (76.14 KiB) Przejrzano 7523 razy
-
- b4.jpg (84.66 KiB) Przejrzano 7524 razy
Ostatnio zmieniony 06 lut 2009, 19:17 przez robert kurek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 15
możesz jaśniej , bo nie wiem o co ci chodzi? nie rozumiem twojego pytania.
-
- 16
- Imie i nazwisko: Wojtek G
- Województwo: dolnośląskie
Wystarczy poszukać. Mi to zajęło 1 minutę, jak się postarasz to znajdziesz więcej;)
viewtopic.php?f=21&t=4641&hilit=marchewka
Pozdrawiam.
viewtopic.php?f=21&t=4641&hilit=marchewka
Pozdrawiam.
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Witaj Robercie,
tak jak Tobie juz Wojtek napisal to typowa marchewka. Dlatego proponowalbym i ja zrobic odklad powietrzny w tym miejscu gdzie na ostatnim zdjeciu konczy sie ciemna czesc pnia (tam gdzie pien jest najgrubszy).
Oprocz tego moglbys powycinac galezie, ktore nie beda potrzebne do formowania. W takich przypadkach najlepiej wziasc drzewko na warsztaty. Jesli nie masz takiej mozliwosci to zalacz zdjecie ukazujace miejsce gdzie wyrastaja te wszystkie galazki, moze ktos Tobie cos zdola doradzic.
tak jak Tobie juz Wojtek napisal to typowa marchewka. Dlatego proponowalbym i ja zrobic odklad powietrzny w tym miejscu gdzie na ostatnim zdjeciu konczy sie ciemna czesc pnia (tam gdzie pien jest najgrubszy).
Oprocz tego moglbys powycinac galezie, ktore nie beda potrzebne do formowania. W takich przypadkach najlepiej wziasc drzewko na warsztaty. Jesli nie masz takiej mozliwosci to zalacz zdjecie ukazujace miejsce gdzie wyrastaja te wszystkie galazki, moze ktos Tobie cos zdola doradzic.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
-
- 15
Witaj Kamilu! Jestem początkującym w tej dziedzinie . Cieszy mnie Twoja odpowiedz na mój post. Jak tylko dowiem się o jakichkolwiek warsztatach to przyjadę i zabiorę moje drzewka ( czy na warsztaty - spotkania trzeba jechać z jednym drzewkiem czy można zabrać 2-3 sztuki).
-
- 17
- Imie i nazwisko: Robert M.
- Województwo: śląskie
Co wiem to na spotkania możesz wziąść tyle drzewek ile uniesiesz, lecz nie wiem jak to jest na warsztatach.Nie jest to dobry pomysł, bo zrobi ci się jeden wielki mętlik w głowie i komuś może to nie pasować, zawsze lepiej zapytać. Chyba lepiej zabrać ze sobą 1 drzewko do ewentualnego omówienia i np. uformowania i 1 do zasięgnięcia porad i omówienia.
Bardzo małe drzewko może rzucać bardzo duży cień.
-
- 15
po przejrzeniu forum zrobiłem dwa okłady powietrzne , przesadziłem do nowej doniczki a o zlikwidowanie marchewki jeszcze poczekam. Te dwa okłady powietrzne dobrze się przyjęły mam nadzieję że coś fajnego z tego będzie.
- Załączniki
-
- bonsai 001@.jpg (62.53 KiB) Przejrzano 6738 razy
-
- bonsai 002@.jpg (75.62 KiB) Przejrzano 6738 razy
-
- bonsai 003@.jpg (70.45 KiB) Przejrzano 6738 razy
-
- bonsai 004@.jpg (75.47 KiB) Przejrzano 6738 razy
-
- bonsai 008@.jpg (80.28 KiB) Przejrzano 6738 razy
-
- bonsai 009@.jpg (68.07 KiB) Przejrzano 6738 razy
-
- 15
- Imie i nazwisko: Witold K
- Województwo: dolnośląskie
Ojej! Coś Ty najlepszego narobił?!
Nie chcę tu podważać autorytetu Kamila ani innych doświadczonych bonsai'istów ale myślę że jeśli drzewka, tak jak ten "przypadek", mają gruby pień a potem nagle zwężają się do cienkich "patyczków", to nie opłaca się robić odkładu. Z własnego doświadczenia na figowcach, wiem że znacznie szybciej wychodzi metoda z owinięciem pnia folią i tym samym "sprowokowanie" do ciągłego wypuszczania korzeni powietrznych, które z czasem owijają nienaturalny pień, obrastają go aż w końcu maskują. Dodatkowo jeszcze potęgując wizualnie, wiekowość drzewka....
Cienka gałązka będzie potrzebować jakieś 7- 8 lat (jeśli nie więcej)aby zgrubniała do interesujących rozmiarów, a korzenie powietrzne potrzebowały by, góra ze 4 lata na zamaskowanie pniaka...
Zachęcam do poeksperymętowania i sprawdzenia samemu
Nie chcę tu podważać autorytetu Kamila ani innych doświadczonych bonsai'istów ale myślę że jeśli drzewka, tak jak ten "przypadek", mają gruby pień a potem nagle zwężają się do cienkich "patyczków", to nie opłaca się robić odkładu. Z własnego doświadczenia na figowcach, wiem że znacznie szybciej wychodzi metoda z owinięciem pnia folią i tym samym "sprowokowanie" do ciągłego wypuszczania korzeni powietrznych, które z czasem owijają nienaturalny pień, obrastają go aż w końcu maskują. Dodatkowo jeszcze potęgując wizualnie, wiekowość drzewka....
Cienka gałązka będzie potrzebować jakieś 7- 8 lat (jeśli nie więcej)aby zgrubniała do interesujących rozmiarów, a korzenie powietrzne potrzebowały by, góra ze 4 lata na zamaskowanie pniaka...
Zachęcam do poeksperymętowania i sprawdzenia samemu
-
- 15
minęło trochę czasu z cienkich gałązek , z okładów powietrznych urosły sobie takie roślinki.
- Załączniki
-
- robert bonsai 014++.jpg (84.06 KiB) Przejrzano 6262 razy
-
- robert bonsai 017++.jpg (78.97 KiB) Przejrzano 6262 razy
-
- 15
stara marchewka żyje. Z obciętych pędów włożonych do wody ( kilka się przyjęło ) urosły poniższe roślinki.
- Załączniki
-
- robert bonsai 023+++.jpg (77.02 KiB) Przejrzano 6262 razy
-
- robert bonsai 027+++.jpg (93.12 KiB) Przejrzano 6262 razy