chciałem wam pokazać bardzo ciekawy i obiecujący materiał z sosny pospolitej którą kopałem tej wiosny z terenów kopalni piasku. sosna przyjęła się bardzo dobrze głównie z tego powodu iż cała bryła korzeniowa jaką ma to drzewko bez problemu zmieściła mi się w pojemniku widocznym na zdjęciu, nie redukowałem korzenia palowego bo go praktycznie nie było. Mam nadzieje że dobrze przezimuje tej zimy po czym w 2010 roku zabiorę się za pierwsze formowanie. Chcę na forum omówić przyszłą formę drzewa bo nie jestem zdecydowany co do jego przyszłości. Biorę pod uwagę 3 style kengai , han-kengai i fukinagashi ( ten ostatni to raczej przy . kogoś bardziej doświadczonego, prawdopodobnie zabiorę ją kiedyś na warsztaty do M.Gajdy ). zapodaję fotki:

to zdjęcie to prawdopodobny przyszły front drzewa, jedynie pozostaje kwestia nasadzenia w pojemniku no i kwestia samego pojemnika. widoczna jest druga gałąź drzewa która na 99% pójdzie do wycięcia (raczej nie da się jej wykorzystać choć jest bardzo skompaktowana przez naturę)

zbliżenie na nebari , widoczna jest gałąź rosnąca do obserwatora, ma naturalne shari. zastanawiam się czy nie usunąć w przyszłym roku tej gałęzi aby wzmocnić resztę drzewka

Pozdrawiam i czekam na sugestie