Picea glehnii
- lukas_gr
- 19
- Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Picea glehnii
Witam, przedstawiam Wam drzewo które formowałem przez ostatnie 2 dni. Jest to dość stary Picea glehnii. Drzewo zostało przeze mnie przeformowane: ułożenie gałęzi, powiększone shari, usunięta zbyt gruba tylnie gałąź. Na wiosnę zostanie zmieniona doniczka na dużo delikatniejszą. Dodam jeszcze tylko, że zdjęcia będą wklejane na bieżąco na mojej stronie internetowej www.ebonsai.pl (na dniach zostaną otworzone wszystkie działy więc proszę o cierpliwość) Zapraszam do oglądania.
- Załączniki
-
- po
- DSC01204.jpg (71.04 KiB) Przejrzano 7392 razy
-
- przed
- DSC01193.jpg (71.88 KiB) Przejrzano 7349 razy
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
no no chłopaku, widze, że nie tracisz czasu tam na wschodzie
materiał elegancki, tylko pozazdrościć możliwości pracy na takim poziomie jakości rośliny.. ogólnie spisałeś się, tak myśle, ale nie sądzisz, że pierwsza prawa gałąź jest odrobine za długa, możnaby drzewo obrócić lekko w lewo i optycznie schować i skrócić ten długi, goły odcinek od pnia do pierwszego rozwidlenia.. wtedy ta gałąź nie odstawałaby tak.. chyba, że mi się tylko wydaje 

-
- 17
- Imie i nazwisko: Lukasz Slominski
- Województwo: wielkopolskie
Witam, fajne drzewko jednak mam małe zastrzeżenia kosmetyczne bardzo oddziela sie to dolne piętro od koron.
PS
Osobiście dodałbym mu piętro, które ty usunąłeś wydaje mi się ze drzewko miałoby lepszy balans, ale za pewne nie chciałeś zostawić takiego książkowego błędu na ciekawym drzewku.Stylowo bardzo podobne do drzew J.Zaara tak mi sie jakos kojazy pzdr
PS
Osobiście dodałbym mu piętro, które ty usunąłeś wydaje mi się ze drzewko miałoby lepszy balans, ale za pewne nie chciałeś zostawić takiego książkowego błędu na ciekawym drzewku.Stylowo bardzo podobne do drzew J.Zaara tak mi sie jakos kojazy pzdr
- Załączniki
-
- dsc01204_683.jpg (60.88 KiB) Przejrzano 7947 razy
- lukas_gr
- 19
- Kontakt:
Czesc, drzewo oczywiscie jak kazde inne ktore zmaieszczam na forum robilem sam, mistz jedynie mowic co mu sie podoba a co nie. HIR galaz musiala wyleciec i tu nie ma zadnej dyskusji, byla za gruba, nie proporcjonalna do calosci, po za tym pelnila role tylniej galezi, a nie tak jak na Twoim vircie galezi rownowazacej. Tak jak napisalem wczesniej, kiedy galaz pierwsza z lewej urosnie do docelowej wielkosci bedzie wszystko optycznie OK.
witam ... bardzo fajna roślinka i co bardzo ważne dobrze zrobiona ... taki materiał musi trafiać w dobre ręce i wtedy wychodzi piękno rośliny ... jak dla mnie warto poczekać i zobaczyć jak drzewko się zachowa gdy zacznie rosnąć ... moim zdaniem jak na ten moment wygląda bardzo dobrze ... jeżeli już coś jest nie tak to zbyt duża ilość jinów przez co patrząc na drzewko trudniej jest zwrócić na ogólne piękno tylko zbytnią uwagę przykuwają te jiny po prawo ... ja bym je przeżedził ale to każdego indywidualna sprawa ... jeżeli nie ma się pewności to warto zostawić a potem wyciąć niż od razu wyciąć a potem się martwić ... moim zdaniem super robota ... gratulacje wyniku oraz materiału...
życzę owocnej pracy
życzę owocnej pracy
Marcin Wwa
- wwoadas
- 19
- Imie i nazwisko: Adam Filipiak
Dobra robota! Forma rosliny bardzo naturalna i wg mnie ilosc jinow jest ok. Jedyne co mi sie troche niepodoba to to, ze glowna galaz jest takiej samej grubosci jak ta nad nia, ale jak gora sie zarosnie to zasloni ją, a moze kiedys bedziesz mogl zastapic ja jakas inna. Pzdr
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
-
- 17
- lukas_gr
- 19
- Kontakt:
Może na zdjęciu tego nie widać ale gałąź którą wyciąłem była grubsza od gałęzi głównej. Bez dyskusji musiała wylecieć. Co do różnicy poziomów to jak najbardziej jest to dopuszczalne. Po za tym Andrzej chodzi o to żeby właśnie bryła nie była jednolita, zieleń nigdy nie może być zamkniętą całością, każda gałąź mniej lub więcej ale musi być zaznaczone ze jest to oddzielna gałąź. Błędem jest właśnie stworzenie zielonej bryły która się ze sobą zlewa w jeden wielki balon. Nie zrozum mnie źle, nie ma to nic wspólnego z gęstością korony, wręcz przeciwnie, chodzi o stworzenie pustych przestrzenie między poszczególnym gałęziami, Jest to bardzo ważny szczegół, o którym nie zawsze się pamięta.