1. Fikus prezentowany na ostatnim zdjęciu to Fikus "STARLIGHT" czyli taki pstrokaty, mam pytanie: JAK GO ROZMNOŻYĆ ?
Zawsze ucinam gałązkę i wsadzam do szklanki z wodą, wszystkie fikusy się ukorzeniają, a ta odmiana nie, dlaczego ??
2. Drugie pytanie dotyczy 3 pozostałych zdjęć, CO TO ZA ODMIANA I JAK SIĘ JĄ ROZMNAŻA ? Ma małe ,drobne listki o budowie jak u benjaminka,tyle że kilka razy mniejsze, takie 1 centymetrowe.
3. Pytanie z innej beczki. Chodzi o brzozę, chciałbym ją pozyskać niebawem (yamadori). Jeżeli ktoś już tak robił, proszę o wskazówki, porady, na co szczególnie zwracać uwagę??
Czy jest inny sposób np. odkłady aby zdobyć brzozę ??
Przez ucięcie gałązki się nie da, tak jak np. z wierzbą ??
Jaki rodzaj i sposób rozmnażania
Jaki rodzaj i sposób rozmnażania
- Załączniki
-
- Ma³a ga³¹zka, listki ok 1cm.
- 3.jpg (9.34 KiB) Przejrzano 3171 razy
-
- 2.jpg (8.88 KiB) Przejrzano 3171 razy
-
- PorĂłwnanie z liÂściem "starlight'a" widaĂŚ ,Âże kilka razy mniejsze.
- 1.jpg (9.03 KiB) Przejrzano 3171 razy
-
- Jak go rozmnoÂżyĂŚ ?
- STARLIGHT.jpg (6.5 KiB) Przejrzano 3171 razy
-
- 17
- Imie i nazwisko: Robert M.
- Województwo: śląskie
1
Spróbuj wsadzić gałązke do bardzo wilgotnego torfu. Większość roślin potrzebóje minerałów i powietrza w bryle korzeniowej.
2
Ucinając listki na. benjamina uzyskujesz nowe mniejsze. I Jest to prawdopodobnie benjamin.
3
Brzoza łatwo się przyjmuje. Tylko przy wykopywaniu starja sie uważać na kożenie "nitki"
Spróbuj wsadzić gałązke do bardzo wilgotnego torfu. Większość roślin potrzebóje minerałów i powietrza w bryle korzeniowej.
2
Ucinając listki na. benjamina uzyskujesz nowe mniejsze. I Jest to prawdopodobnie benjamin.
3
Brzoza łatwo się przyjmuje. Tylko przy wykopywaniu starja sie uważać na kożenie "nitki"
Bardzo małe drzewko może rzucać bardzo duży cień.
-
- 15
- Imie i nazwisko: Krzysztof M
- Województwo: lubelskie
witam!
ja jestem poczatkujacym fanem bonsai dlatego mam pytanie... jakiej wielkości brzoze nalezy pozystać ? trzeba znalesc odpowiednia w lesie o jakimś odpowiednim kształcie? tak? z gory dziekuje z .
ja jestem poczatkujacym fanem bonsai dlatego mam pytanie... jakiej wielkości brzoze nalezy pozystać ? trzeba znalesc odpowiednia w lesie o jakimś odpowiednim kształcie? tak? z gory dziekuje z .
- bubinek
- 17
- Imie i nazwisko: Kacper B.
- Województwo: wielkopolskie
Ten fikus z małymi liśćmi, to może być ficus benjamina odmiana 'natasza', lub jak pisał ModyMentos benjamin tyle, że z małymi liśćmi. A rozmnożysz go ucinając zdrewniałą lub półzdrewniałą gałązkę do wody i po jakimś czasie, powinny pojawić się zalążki korzeni (tzn. takie białe kropeczki na gałązce pod powierzchnią wody).
@jasiek: Można to tak uprościć, że trzeba znaleźć odpowiednie drzewko, ale to nie jest takie proste.
Doświadczeni bonsaiści pozyskują nawet bardzo stare drzewa, które z różnych powodów są mniejsze niż powinno to wynikać z ich wieku, ładnie rozkrzewione i mające predyspozycje na drzewko bonsai.
Ja nigdy jeszcze nie wykopywałem drzewek z natury, ale na wiosnę chcę spróbować pozyskać na początek młode brzozy rosnące przy drodze w mojej okolicy.
Do pozyskania trzeba się dobrze przygotować i jest to powiedzmy dość skomplikowana operacja jak dla początkującego (którym sam jestem).
Polecam wpisać: yamadori lub pozyskiwanie yamadori
Pozdrawiam!
@jasiek: Można to tak uprościć, że trzeba znaleźć odpowiednie drzewko, ale to nie jest takie proste.
Doświadczeni bonsaiści pozyskują nawet bardzo stare drzewa, które z różnych powodów są mniejsze niż powinno to wynikać z ich wieku, ładnie rozkrzewione i mające predyspozycje na drzewko bonsai.
Ja nigdy jeszcze nie wykopywałem drzewek z natury, ale na wiosnę chcę spróbować pozyskać na początek młode brzozy rosnące przy drodze w mojej okolicy.
Do pozyskania trzeba się dobrze przygotować i jest to powiedzmy dość skomplikowana operacja jak dla początkującego (którym sam jestem).
Polecam wpisać: yamadori lub pozyskiwanie yamadori
Pozdrawiam!
..::BuBu::..