serissa umiera!!!
serissa umiera!!!
- Załączniki
-
- 2.JPG (77.13 KiB) Przejrzano 3626 razy
-
- serissa
- 1.JPG (75.01 KiB) Przejrzano 3626 razy
odratujesz!zraszaj ja , podlewaj jak wierzchnia warstwa podloza przeschnie daj sobie na luzik nawet dwa miesiace moja gdzies po 5 tygodniach odzyla.cierpliwosci! a dasz rade! aaa postaw donice jak mozesz na tacce z nawilzonym kermazytem czy czym s podobnym aby zwiekszyc wilgopnosc w kolo roslinki
Jak zaczynasz przygodę z bonsai to zacznij od drzewka które nie sprawia tyle kłopotu indor np. fikus a outdor sosna pospolita lub grab. Chyba że chcesz nakręcać koniunkturę marketom. Serissa jest trudna do utrzymania nawet dla bardziej zaawansowanych.
Kermazyt a częściej Keramzyt
Produkcja keramzytu polega na mechanicznym uplastycznieniu glin iliastych pęczniejących, które poddaje się procesowi wypalenia w rurowych piecach obrotowych w temperaturze 1200oC. W tak wysokiej temperaturze rozdrobniona glina kilkakrotnie zwiększa swoją objętość tworząc porowate kuleczki z twardą, spieczoną powłoką na wierzchu. Po ostudzeniu keramzyt sortuje się metodą przesiewu na poszczególne frakcje.
Po ostudzeniu keramzyt sortuje się metodą przesiewu na poszczególne frakcje:
- 0-2 mm - kruszywo doprodukcji zapraw ciepłochłonnych
- 2-4, 4-8, 4-10 mm - surowiec idealny do produkcji pustaków, elementów drobno i wielkowymiarowych oraz lekkich betonów
- 10-20 mm - materiał niezastąpiony w geotechnice, ogrodnictwie i różnego rodzaju izolacjach.
Namiastka akadamy.
W ogrodnictwie stosowany jako warstwa drenażowa.
Ja za radą Bogdana P. frakcję 0-2 i 2-4 stosuję jako wypełniacz do mieszanek podłożowych.
Kermazyt a częściej Keramzyt
Produkcja keramzytu polega na mechanicznym uplastycznieniu glin iliastych pęczniejących, które poddaje się procesowi wypalenia w rurowych piecach obrotowych w temperaturze 1200oC. W tak wysokiej temperaturze rozdrobniona glina kilkakrotnie zwiększa swoją objętość tworząc porowate kuleczki z twardą, spieczoną powłoką na wierzchu. Po ostudzeniu keramzyt sortuje się metodą przesiewu na poszczególne frakcje.
Po ostudzeniu keramzyt sortuje się metodą przesiewu na poszczególne frakcje:
- 0-2 mm - kruszywo doprodukcji zapraw ciepłochłonnych
- 2-4, 4-8, 4-10 mm - surowiec idealny do produkcji pustaków, elementów drobno i wielkowymiarowych oraz lekkich betonów
- 10-20 mm - materiał niezastąpiony w geotechnice, ogrodnictwie i różnego rodzaju izolacjach.
Namiastka akadamy.
W ogrodnictwie stosowany jako warstwa drenażowa.
Ja za radą Bogdana P. frakcję 0-2 i 2-4 stosuję jako wypełniacz do mieszanek podłożowych.
Darek Rychlicki