serissa umiera!!!

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
tukan
Answers: 0
18

serissa umiera!!!

Post autor: tukan »

:-( prosze pilnie o ..... mam problem z serissa mianowicie: przesadzilam ja jakies 3 dni temu obficie podlalam a ona wiednie,lodygi wysychaja a liscie oklaply,co niektore zrobily sie zlte i odpadly....
Załączniki
2.JPG
2.JPG (77.13 KiB) Przejrzano 3626 razy
serissa
serissa
1.JPG (75.01 KiB) Przejrzano 3626 razy
Awatar użytkownika
Kamil
Administrator
21
Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
Województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Kamil »

Moje zdanie jest takie, ze ow serissy juz nie odratujesz ale uwazaj nadal z podlewaniem i czemu taka malo ziemi jest w tej doniczce?
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Awatar użytkownika
wog
20

Post autor: wog »

odratujesz!zraszaj ja , podlewaj jak wierzchnia warstwa podloza przeschnie daj sobie na luzik nawet dwa miesiace moja gdzies po 5 tygodniach odzyla.cierpliwosci! a dasz rade! aaa postaw donice jak mozesz na tacce z nawilzonym kermazytem czy czym s podobnym aby zwiekszyc wilgopnosc w kolo roslinki
tukan
18

Post autor: tukan »

dziekuje za odpowiedz:)a ziemi dzisiaj dolozylam gdyz wczesniej wiecej nie posiadalam :wink: i mam jeszcze jedna prosbe:co to jest kermazyt??
dary1
21

Post autor: dary1 »

Jak zaczynasz przygodę z bonsai to zacznij od drzewka które nie sprawia tyle kłopotu indor np. fikus a outdor sosna pospolita lub grab. Chyba że chcesz nakręcać koniunkturę marketom. Serissa jest trudna do utrzymania nawet dla bardziej zaawansowanych.

Kermazyt a częściej Keramzyt
Produkcja keramzytu polega na mechanicznym uplastycznieniu glin iliastych pęczniejących, które poddaje się procesowi wypalenia w rurowych piecach obrotowych w temperaturze 1200oC. W tak wysokiej temperaturze rozdrobniona glina kilkakrotnie zwiększa swoją objętość tworząc porowate kuleczki z twardą, spieczoną powłoką na wierzchu. Po ostudzeniu keramzyt sortuje się metodą przesiewu na poszczególne frakcje.
Po ostudzeniu keramzyt sortuje się metodą przesiewu na poszczególne frakcje:
- 0-2 mm - kruszywo doprodukcji zapraw ciepłochłonnych
- 2-4, 4-8, 4-10 mm - surowiec idealny do produkcji pustaków, elementów drobno i wielkowymiarowych oraz lekkich betonów
- 10-20 mm - materiał niezastąpiony w geotechnice, ogrodnictwie i różnego rodzaju izolacjach.

Namiastka akadamy.

W ogrodnictwie stosowany jako warstwa drenażowa.
Ja za radą Bogdana P. frakcję 0-2 i 2-4 stosuję jako wypełniacz do mieszanek podłożowych. :-)
Darek Rychlicki
ODPOWIEDZ