Piękny grab!

Gdy zaczynasz przygodę z bonsai i chciałbyś omówić swoje drzewko, które hoduje się na zewnątrz.
Pawel P
Answers: 0
18

Piękny grab!

Post autor: Pawel P »

Witam,
po dzisiejszych poszukiwaniach yamadori w lesie namierzyłem między innymi pięknego graba. Jest genialny...tego nie da się opisać, niebawem postaram się zamieścić jakieś foty. Ale muszę przyznać, że nie miałem jeszcze do czynienia z grabem. Rośnie na bardzo jałowej gliniastej ziemi a pod nią prawdopodobnie jest wapienna skała, więc uważam, że bez sensu byłoby obkopywać i pozyskiwać dopiero za rok. Chyba lepiej wykopać i poczekać żeby odzyskało siły w bardziej żyznej glebie. Nie wiem czy od razu do dużej donicy czy do gruntu? (grab ma bardzo gruby pień, myślę, że ponad 30 cm obwodu) I chciałbym się jeszcze od Was dowiedzieć czy to drzewo w ogóle jest trudne do pozyskania?
Awatar użytkownika
Przemek R.
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
18
Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
Województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Przemek R. »

Paweł pisze:I chciałbym się jeszcze od Was dowiedzieć czy to drzewo w ogóle jest trudne do pozyskania?
Drzewko dobrze reaguje na ciecia, korzenie łatwo też regeneruje i wytwarza nowe - najlepsza pora na kopanie liściaków to zdecydowanie wiosna - moment kiedy widać na drzewku już nabrzmiałe (prawie pękające) pąki. Wtedy to w drzewku najlepiej krążą soki i drzewko ma największą siłe na regeneracje po takiej imprezie 8).

Co do pozyskiwania drzewka rosnącego na skałach - wcale nie jest to takie banalne. Korzenie włośnikowe przylegają mocno do szczelin skalnych i często przy "wyjmowaniu" drzewka sporo korzeni zostaje uszkodzona.

Czy do doniczki czy do ziemi ? Sam to oceń - czy dostęp do gruntu masz zapewniony stale i bez problemu będziesz mógł zaglądać do drzewka - które niewątpliwie będzie potrzebowało więcej opieki z racji osłabienia i większej podatności na słońce, robaki, choroby ... Wsadzając do doniczki takie drzewko na pewno ograniczysz rozrastanie sie korzeni (o co własnie chodzi w bonsai) - w gruncie będziesz musiał stale podkopywać (wiosna->jesień -> wiosna).
Przemysław Radomyski

http://przemekradomyski.blog.onet.pl
Pawel P
18

Jeszcze nie wiem czy rośnie na skale, w ogóle na jakiej głębokości pod nim jest skała. Podejrzewam, że jest bo kilka metrów dalej wystają z ziemi skały wapienne. Okaże się przy wykopywaniu..
Pawel P
18

oto ten piękny grab. na pozyskanie zdecyduje się chyba dopiero w przyszłym sezonie...co o nim sądzicie?
Załączniki
grab2.jpg
grab2.jpg (93.49 KiB) Przejrzano 3861 razy
grab1.jpg
grab1.jpg (99.71 KiB) Przejrzano 3861 razy
Awatar użytkownika
Deoos
20

Post autor: Deoos »

Prawdę mówiąc nie za wiele widać niestety.
Wojtek Łukaszewski
ODPOWIEDZ