fikus - pierwsze podejście

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
goscius

fikus - pierwsze podejście

Post autor: goscius »

Oto kolejny po wiązie nabytek fikusik. Wrzuciłem fotki http://goscius.blogspot.com/

czekam na propozyje
1. jak rozpocząć prace na nim tzn.czy przesadzać do płaskiej donicy i skracać korzenie? Jeśli tak to jak rozpoznać które korzenie obciąć?
2. to są właściwie dwa fikusy rosnące obok siebie..rozdzielać??
3. No i sprawa liści oraz gałęzi... liście wyrastają bezpośrednio z pnia( do samego dołu) i to pojedynczo czy należy się ich pozbyć aby roślina w innych miejscach wykorzystywała potencjał i rosła?
4 korzenie rosną już od ok 7 cm nad ziemią coś z nimi zrobić (są to pojedyncze witki.)

Mam pewną koncepcje ale podzielę się nią póĽniej.
Narazie chcę aby trochę sie zaaklimatyzował i zabiorę się do roboty w międzyczasie zakupie akadame dla fikusa i dla wiąza.
Chciałbym aby pień trochę a nawet bardo "przytył"
czekam na propozycje i za wszelkie odpowiedzi dziękuję.
Awatar użytkownika
wwoadas
Answers: 0
20
Imie i nazwisko: Adam Filipiak
Województwo: mazowieckie

Post autor: wwoadas »

Jesli chcesz aby pien sie pogrubil to najlepiej narazie przesadz do wiekszej doniczki, aby korzenie mogly swobodnie rosnac, dobrze doswietl rosline i dokarmiaj nawozem zgodnie z instrukcja na opakowaniu;) co do fikusow to ja bym narazie dal im rosnac a potem wykonalbym mocne ciecie.
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
Awatar użytkownika
Przemek R.
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
19
Imie i nazwisko: Przemek Radomyski
Województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Przemek R. »

wwoadas pisze:Jesli chcesz aby pien sie pogrubil to najlepiej narazie przesadz do wiekszej doniczki
Adamie pisz dokładniej :) Bo początkujący nie będzie wiedział że chodzi Ci o większą doniczke ( tzn bardziej szerszą niż wysoką (aby korzenie nie rosły w dół tylko na boki sie rozkładały)) - i nie piszemy o bonsaiowych pojemnikach tylko zwykłych plastikowych donicach.
Przemysław Radomyski

http://przemekradomyski.blog.onet.pl
Awatar użytkownika
fidelpatcha
wspieram forum (brąz)
wspieram forum (brąz)
19
Imie i nazwisko: Damian Skiba
Województwo: śląskie

Post autor: fidelpatcha »

Przemku zamiast plastików można dostać zwykłe ceramiczne, nieszkliwione donice. Na pewno lepsze dla drzewka niż plastik.
Ja taką doniczkę dostałem w Castoramie - ale przypuszczam że w większości markietów budowlanych takie dostaniesz.
Załączniki
cotos.jpg
cotos.jpg (15.67 KiB) Przejrzano 3209 razy
ODPOWIEDZ