Larix co dalej?
Larix co dalej?
Witam ,
zabrakło mi pomysłu jak ułożyć gałęzie ,niema zabardzo na czym poszalec ale na pewno dasię tylko pomysłu brak....
Czekam na sugestie:)
pozdrawiam
zabrakło mi pomysłu jak ułożyć gałęzie ,niema zabardzo na czym poszalec ale na pewno dasię tylko pomysłu brak....
Czekam na sugestie:)
pozdrawiam
- Załączniki
-
- jin przy pniu
- PB250352.JPG (34.87 KiB) Przejrzano 15414 razy
-
- ty³ pierwszej ga³êzi
- PB250351.JPG (38.31 KiB) Przejrzano 15414 razy
-
- jak wychodzi pierwsza ga³¹Ÿ
- PB250348.JPG (34.81 KiB) Przejrzano 15419 razy
-
- nebari + sashi eda
- PB250346.JPG (35.15 KiB) Przejrzano 15423 razy
-
- tyÂł
- PB250342.JPG (32.38 KiB) Przejrzano 15423 razy
-
- lewa strona
- PB250340.JPG (36.8 KiB) Przejrzano 15428 razy
-
- front szerzej
- PB250339.JPG (28.74 KiB) Przejrzano 15426 razy
-
- front
- PB250337.JPG (34.95 KiB) Przejrzano 15426 razy
fajny modrzewik Cóż, ciezko cokolwiek powiedziedziec, duzo gałązek, najlepiej to jest widizec na żywo Zrobilem szybko virta, mi sie widzi ladny literacik, z wierzcholkiem to mozna poczekac niech pusci z spiacych pakow, bo w sumie na dole nie ma za bardzo co wybierac ... ale co do durgiego pienka to nie wiem ,ciezko cokolwiek narysowac - gesta kulka no ,ale nie pokoi mnie ten duzy jin, nalezalo by cos z nim zrobic... jak uwazasz? Pochylenie tej gałęzi jest dosc ciekawe, a wiec fajny modrzew się zapowiada
Ale pamietaj, modrzew to taki gatunek ,że z niego zawsze cos ukrecisz
Ale pamietaj, modrzew to taki gatunek ,że z niego zawsze cos ukrecisz
- Załączniki
-
- pb250339_186.jpg (18.68 KiB) Przejrzano 15344 razy
Pozdrawiam,
Marcin Popek
Materiał trochę problematyczny ,niższy pieniek jest wyraĽnie grubszy niż wyższy . Ja widze tutaj 3 rozwiązania :
- zrobic z niższego pieńka jina tak żeby nie był grubszy niż ten wysoki (lub usunąć całkiem)
- mocno "oskrobać" tak żeby już u podstawy nie był grubszy niż wyższy pieniek
- zrobić jina lub usunąć wyższy pieniek i próbować zrobic coś z reszty .
Jak zrobisz to juz zależy od Ciebie , za układanie gałęzi bierzesz się wtedy kiedy wiesz co zrobić z pniem/pniami więc rozumiem ze chcesz go tak zostawić ?
- zrobic z niższego pieńka jina tak żeby nie był grubszy niż ten wysoki (lub usunąć całkiem)
- mocno "oskrobać" tak żeby już u podstawy nie był grubszy niż wyższy pieniek
- zrobić jina lub usunąć wyższy pieniek i próbować zrobic coś z reszty .
Jak zrobisz to juz zależy od Ciebie , za układanie gałęzi bierzesz się wtedy kiedy wiesz co zrobić z pniem/pniami więc rozumiem ze chcesz go tak zostawić ?
Witam,
dzięki za sugestie.
literat hmm.. szkoda mi gałęzi które się juĽ sporo zagęszczone na dole,
i przeciw zasadzie "jeśli niewiesz co zrobić zrób bunjina"- jeszcze troszke pokombinuje.
Co do odwrotnej proporcji pni ;
acer bardzo słusznie ją zauważył ,ale wycięcie grubszego pnia pozbawi drzewo charakteru, a pochylony jest tak cienki że nieproporcjonalny do gałęzi ,poza tym z grubszego pnia wychodzi duża gałąĽ i jej utrata zachwieje równowagą drzewa i zacznie lecieć.
ale, usiadłem pomyślałem i .....
zrobiłem odciąg przybliżalący oba pnie do siebie ,przez co dysproporcja jest mniej widoczna i przy układaniu potraktowałem gałęzie jak gałęzie jednego drzewa i oto efekt.
Oceńcie sami.
dzięki za sugestie.
literat hmm.. szkoda mi gałęzi które się juĽ sporo zagęszczone na dole,
i przeciw zasadzie "jeśli niewiesz co zrobić zrób bunjina"- jeszcze troszke pokombinuje.
Co do odwrotnej proporcji pni ;
acer bardzo słusznie ją zauważył ,ale wycięcie grubszego pnia pozbawi drzewo charakteru, a pochylony jest tak cienki że nieproporcjonalny do gałęzi ,poza tym z grubszego pnia wychodzi duża gałąĽ i jej utrata zachwieje równowagą drzewa i zacznie lecieć.
ale, usiadłem pomyślałem i .....
zrobiłem odciąg przybliżalący oba pnie do siebie ,przez co dysproporcja jest mniej widoczna i przy układaniu potraktowałem gałęzie jak gałęzie jednego drzewa i oto efekt.
Oceńcie sami.
- Załączniki
-
- tak byÂło
- PB250337.jpg (36.77 KiB) Przejrzano 15306 razy
-
- front
- PB290425.JPG (35.07 KiB) Przejrzano 15308 razy
-
- Tak jest:)
- PB290427.JPG (37.28 KiB) Przejrzano 15307 razy
moze tak?ale w takiej formie trzeba by popracowac na nasada,moze Modry cos ciekawego kryje pod ziemia
- Załączniki
-
- Schowek.jpg (28.71 KiB) Przejrzano 15298 razy
Cześć Wog,
bardzo mi się podoba pomysł na dead wood który pokazałeś na pierwszym zdjęciu ,nie jestem przekonany co do pochylenia bo właśnie tego chciałem uniknąć przybliżając pinie do siebie, co do wierzchołka jest jeszcze nie zadrutowany podobnie jak drobne gałązki w górnych parkiach drzewa (nie miałem już siły skończyłem po północy:))
bardzo mi się podoba pomysł na dead wood który pokazałeś na pierwszym zdjęciu ,nie jestem przekonany co do pochylenia bo właśnie tego chciałem uniknąć przybliżając pinie do siebie, co do wierzchołka jest jeszcze nie zadrutowany podobnie jak drobne gałązki w górnych parkiach drzewa (nie miałem już siły skończyłem po północy:))
Co mogę poradzić ?
To byś przyjechał na spotkanie Klubu "Tanuki" na Ul: Połczyńską
Pomysł by dwa stanowiły jedność to moim zdaniem bardzo dobry pomysł!
Brakuje ci zadrutowania wszystkich gałązek by można je odpowiednio ustabilizować i uzyskać przybliżony kształt drzewka idealnego !
Pewnie się spotkamy i podyskutujemy na ten temat w obecści Larixa oby żywo zainteresowanego Jak też pogadać lub po przymierzać różne doniczki
To byś przyjechał na spotkanie Klubu "Tanuki" na Ul: Połczyńską
Pomysł by dwa stanowiły jedność to moim zdaniem bardzo dobry pomysł!
Brakuje ci zadrutowania wszystkich gałązek by można je odpowiednio ustabilizować i uzyskać przybliżony kształt drzewka idealnego !
Pewnie się spotkamy i podyskutujemy na ten temat w obecści Larixa oby żywo zainteresowanego Jak też pogadać lub po przymierzać różne doniczki
Bonsaiœci ca³ego œwiata ³¹czcie siê
Pozdrawiam!
Robert Kotyra
Pozdrawiam!
Robert Kotyra
-
- 18
A gdyby ten jin zrobić równoległego do wyższego drzewka, półokrągle. wówczas pomyśleć o lżejszym pojemniku i będzie super według mnie.
na vircie idiotycznie ten jin mi wyszedł :twisted:
na vircie idiotycznie ten jin mi wyszedł :twisted:
- Załączniki
-
- pb290427_117.jpg (33.52 KiB) Przejrzano 15225 razy
Artysta jest ÂźrĂłdÂłem dzieÂła. DzieÂło jest ÂźrĂłdÂłem artysty.
Witam,
dzięki za wszystkie sugestie:)
Postaram się zadrutować i poukładać drzewo jeszcze wtym tygodniu.
Zdecydowałem nie usuwać krótszego pnia ponieważ ,dłuższy pień jest zbyt jednolity (nie zwęża się ku górze )poza tym drzewo straci swoją masywność .
Nie jest to drzewo które będzie wygrywać wystawy ,ponieważ ma błedy na które nie mam wpływu. Postaram się zniwelować błędy jak tylko będę mógł.
Zdaje sobie sprawe że jest to wybór między złym a gorszym ale wydaje mi się właściwym...
Pokazanie drzewa na spotkaniu "Tanuki" to dobry pomysł..
Pozdrawiam jak skończe to wstawie fotki.
dzięki za wszystkie sugestie:)
Postaram się zadrutować i poukładać drzewo jeszcze wtym tygodniu.
Zdecydowałem nie usuwać krótszego pnia ponieważ ,dłuższy pień jest zbyt jednolity (nie zwęża się ku górze )poza tym drzewo straci swoją masywność .
Nie jest to drzewo które będzie wygrywać wystawy ,ponieważ ma błedy na które nie mam wpływu. Postaram się zniwelować błędy jak tylko będę mógł.
Zdaje sobie sprawe że jest to wybór między złym a gorszym ale wydaje mi się właściwym...
Pokazanie drzewa na spotkaniu "Tanuki" to dobry pomysł..
Pozdrawiam jak skończe to wstawie fotki.
Cześć Roman,
Wiem jakie MUSZˇ być zachowane zasady przy podwójnym pniu ,
skoro drzewo nie zachowuje zasad podwójnego pnia nie jest nim.
Jurgen tłumaczył nam że coraz częściej pojawiają się piękne drzewa których nie da się przypożądkować do konkretnego stylu ,dlatego powstał "FREESTYLE".
Modrzew którego omawiamy bez drugiego pnia można zrobić jako SHAKAN , MOYOGI , BUNJINGI i nawet KENGAI , tylko po co skoro nie będzie miał łądnego nebari kiedy usuniemy drugi pień ,ani tachiagari które jest proste jak kołek .
Jurgen tłumaczył nam też że drzewa które będziemy prowadzić latami powinny się nam podobać a nie nas drażnić za każdym razem jak je będziemy podlewać nawet jeśli będą zachowywać dokładnie wszystkie obowiązujące zasady danego stylu. Pytałeś jak chce je skorygować.
można zrobić "DEADWOOD" tak że będzie optycznie cieńsz .Nie ja to drzewo układałem od początku i jak już wcześniej pisałem zdaje sobie sprawę że to drzewo wystaw nie będzie wygrywać ale z pustego i Salomon nie naleje. Nie zrozum mnie żle nie chce się mądrzyć ,na temat bonsai wiem pewnie 0,5 % tego co Ty i pewnie minie jeszcze sporo czasu zanim będe robił takie żeczy jak Ty.
Pozdrawiam
Wiem jakie MUSZˇ być zachowane zasady przy podwójnym pniu ,
skoro drzewo nie zachowuje zasad podwójnego pnia nie jest nim.
Jurgen tłumaczył nam że coraz częściej pojawiają się piękne drzewa których nie da się przypożądkować do konkretnego stylu ,dlatego powstał "FREESTYLE".
Modrzew którego omawiamy bez drugiego pnia można zrobić jako SHAKAN , MOYOGI , BUNJINGI i nawet KENGAI , tylko po co skoro nie będzie miał łądnego nebari kiedy usuniemy drugi pień ,ani tachiagari które jest proste jak kołek .
Jurgen tłumaczył nam też że drzewa które będziemy prowadzić latami powinny się nam podobać a nie nas drażnić za każdym razem jak je będziemy podlewać nawet jeśli będą zachowywać dokładnie wszystkie obowiązujące zasady danego stylu. Pytałeś jak chce je skorygować.
można zrobić "DEADWOOD" tak że będzie optycznie cieńsz .Nie ja to drzewo układałem od początku i jak już wcześniej pisałem zdaje sobie sprawę że to drzewo wystaw nie będzie wygrywać ale z pustego i Salomon nie naleje. Nie zrozum mnie żle nie chce się mądrzyć ,na temat bonsai wiem pewnie 0,5 % tego co Ty i pewnie minie jeszcze sporo czasu zanim będe robił takie żeczy jak Ty.
Pozdrawiam
- lukas_gr
- 19
- Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Witam, ja sie zgodze z Romanem, w tekiej formie to drzewo wyglada zle, mniejszy pien jest zdecydowanie za gruby. Moim zdaniem najlepiej bedzie zrobic krotkiego jina z mniejszego pnia. Optycznie pogrubi to nasade pnia a calosc bedzie sie prezenowala zdecydowanie lepiej. Tu nie chodzi o to czy wlozyles czesc swojejgo wlasnego stylu w to drzewo, to ze pien nizszy jest grubszy a najnizsza galaz wyrasta na pniu wyzszym sa kardynalnymi bledami i tyle. pozdro
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
Żeby nie rezygnować z mniejszego pnia może spróbować zrobić coś takiego.
Shari na mniejszym pieńku pociągnąć prawie do ziemi, całość martwego drzewa nieco zmniejszyć żeby pieniek optycznie zrobił się lżejszy. GałąĽ owinąć rafią i dosyć mocno wygiąć po to żeby była niżej niż najniższa gałąĽ na głównym pniu. Dodatkowo można te pieńki jeszcze bardziej do siebie zbliżyć.
Zobrazowałem Ci to mniej więcej na virtualu.
Shari na mniejszym pieńku pociągnąć prawie do ziemi, całość martwego drzewa nieco zmniejszyć żeby pieniek optycznie zrobił się lżejszy. GałąĽ owinąć rafią i dosyć mocno wygiąć po to żeby była niżej niż najniższa gałąĽ na głównym pniu. Dodatkowo można te pieńki jeszcze bardziej do siebie zbliżyć.
Zobrazowałem Ci to mniej więcej na virtualu.
- Załączniki
-
- virt.jpg (23.2 KiB) Przejrzano 15055 razy
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Tomek Dzieninis
A ja mam inny pomysł - jesli faktycznie zależy Ci na tym modrzewiu w formie sokan to go prostu wsadĽ go do ziemi. Natura sama wszystko wyrówna i po kilku latach cieńszy pień się pogrubi. Trzeba tylko hamować rozwój tego grubszego pnia ale to już chyba wiesz jak. Trochę cierpliwości a wilk będzie syty i owca cała.
pozdr
Paweł
pozdr
Paweł