Problem z WiÄ…zem

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
krycha81
Answers: 0
19

Problem z WiÄ…zem

Post autor: krycha81 »

Witam!!
Kupiłem w sierpniu w markecie wiąza drobnolistnego. A że nie mam żadnego doświadczenia z hodowaniem miniaturowych drzew jest mi tym bardziej trudno cokolwiek podejmować, co do jego kształtowania. Po zakupie był strasznie „przybiedzony” zero liści i w ogóle, ale postanowiłem się nim zaopiekować  po kilku tygodniach systematycznego nawadniania i nawożenia według instrukcji podanych na forum ku mojemu zadowoleniu zaczął puszczać pierwsze liście i to całkiem pokaĽnie. 2 tyg temu opadły wszystkie i myślałem że drzewko przeszło w okres wegetacji. Ale po następnym tyg zaczęło wypuszczać nowe gałązki i czuje, że nie jest to zbyt dobry objaw . Zastanawiam się teraz, od czego mogło się to stać? Czy może od zbyt wysokiej temperatury w pokoju (22 st.) Czy może od zbyt częstego podlewania (latem 1-2 razy dziennie, teraz co drugi dzień)??? I sam nie wiem, co mam teraz zrobić a szkoda mi tego drzewka. Czy wystawić je do pomieszczenia z niższą temp? Czy można „uszczypywać” niepotrzebne świeże gałązki (zrobiło się teraz trochę rozczochrane )?

Drugie moje pytanie dotyczy pnia drzewka. Na samym styku pnia z ziemią brakuje kawałka kory. Czy jest to poważna sprawa czy raczej z biegiem lat kora pokryje odkryte miejsce?

Mam problem z załączeniem fotek :( Może mnie ktoś jeszcze poinstruować jak to zrobić? Niby załączam ale nie wrzucają sie do postu :( zdjęcie robione w formacie VGA jak do maila bo pewnie większe nie wejdzie?

Z góry dzięki za odpowiedz.

Pytanie w sprawie formowania drzewka zamieszcze w dziale do tego stworzonym :) żeby nie przedłużać tego postu.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
PiotrMochocki
Answers: 0
19

Post autor: PiotrMochocki »

Witam.

Wiec tak,pamietaj ze roslinki nawozimy tylko gdy sa w dobrej kondycji,gdy traca listki lub zauwazysz jakies zmiany nie pokojace,lepiej nie nawozic ,gdyz mozesz spowodowac jeszcze wieksze straty.Hmm napisz na gg wyslij fotke mi,sprubuje cos poradzic,zadnym fachowcem nie jestem ,dopiero ksztaltuje sie na prebonsaiste:d.Byc moze ze drzewko stalo w przeciagu.Mniej podlewac lecz b.duzo zraszaj i wietrz okno by wpadalo nowe powietrze,by nie zalegla sie plesn(pamietaj zeby drzewko nie stalo w przeciagu).Ja mialem podobny problem teraz kiedy kaloryfery grzeja powietrze jest suche i dlatego moga listki opadac.

Pozdrawiam Piotrek
----Co Cię nie zabije,to Cie wzmocni----Pozdrawiam Piotr Mochocki
ODPOWIEDZ