zelcova serrata

Problemy nurtujące nas na początku przygody z bonsai.
Seba vatras88

zelcova serrata

Post autor: Seba vatras88 »

Witam serdecznnie.... nie wiem, czy to ten dział.... otoz mam drzewko Bonsai [zelkova serrata] od marca tego roku... jak kazano kupilem do niego nawoz [osmocote] w granulkach... nawoz jest na 0.5 roku, wiec dopiero niedawno ponownie nawozilem... dbalm o drzewko...codziennie zraszam i podlewam... lecz od ok.miesiaca zaczely mi spadac listki... schna, brazowieja,odpadaja... a jak sie pojawiaja mlode paczki,to juz sa suche...boje sie, ze drzewko zachorowalo... co robic????? prosze o .....

z gory dziekuje za odpowiedz....

Sebastian.

oto zdjecia...
http://img89.imageshack.us/img89/2166/pic00910fr2.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/3784/pic00912bz4.jpg
Awatar użytkownika
Szczerbinek
Answers: 0
20

Post autor: Szczerbinek »

Wiesz....moim zdaniem za często podlewasz swoje drzewko. Dla niego jest teraz pora, w której podłoże powinno być miej wilgotne <pora sucha>. Podlewaj tylko gdy podłoże bedzie juz przysychało a zauważysz poprawe kondycji. Radze także przesadzić je na wiosne do większego pojemnika.
Krzysztof
POZDRAWIAM !
Awatar użytkownika
wog
19

Post autor: wog »

walcowalismy to na forum PAB.zbierz nawoz ,nie nawoz teraz, podlewaj jak podloze przeschnie.To nie zelkova to wiaz drobnolistny.Jacek na PAB pisal Ci dosadnie jak postapic.
Seba vatras88

ok, dzia.... mam jeszcze jedna sprawe... czy moge teraz ucinac te gałazki, które już sa "zdreniałe" czy moge ucinac terz tylko świeże pędy???? bo zrobiłem błąd, ze pozwoliłem im urosnąć takimi wielkimi... widać to na fotce....
Awatar użytkownika
wog
19

Post autor: wog »

mozna je przyciac ale jak sie zachowa w duzym stopniu zalezy od stanowiska wez pod uwage ze to jesien, z drugiej strony mozesz sie skupic na doprowadzeniu drzewa do dobrej kondycji
Seba vatras88

moze i racja... dziekuje za .... postaram się doprowadzić roślinę do "zdrowia";] a póĽniej pomyślimy co zrobić dalej;] prosze o nie zamykanie tego tematu,to będę naświetlał stan rośliny;] do zobaczenia
ODPOWIEDZ