Jeszcze jedna proÅ›ba o identyfikację
Jeszcze jedna proÅ›ba o identyfikację
Chciałbym zidentyfikować jeszcze jedno drzewko, tym razem stawiam na jabłoń , jeśli się potwierdzi to chyba zrezygnuję z pozyskiwania, jedna w zupełności wystarczy. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
pozdr
Paweł
pozdr
Paweł
- Załączniki
-
- IMG_2244.jpg (92.18 KiB) Przejrzano 4758 razy
-
- IMG_2243.jpg (84.2 KiB) Przejrzano 4758 razy
-
- IMG_2242.jpg (91.56 KiB) Przejrzano 4758 razy
-
- IMG_2241.jpg (74.75 KiB) Przejrzano 4758 razy
-
- IMG_2240.jpg (79.54 KiB) Przejrzano 4760 razy
Martin dokładnie tak właśnie robię (w tym wypadku chodzi o roślinę widoczną na dwóch pierwszych zdjęciach), tym niemniej uważam, iż trzeba też dążyć do dywesyfikacji gatunkowej posiadanych drzewek aby całość wyglądała ciekawiej, no i żeby się nie zanudzić przy pracy tylko nad jednym gatunkiem . Chociaż z drugiej strony praca tylko nad jednym gatunkiem na pewno obrodziłaby niezłym choć wąskim doświadczeniem.
pozdr
Paweł
pozdr
Paweł
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
hmm, a gdzie widzicie kolce na tych zdjęciach, bo ja nie zauważyłem żadnych ani na foto ani w realu? Raczej bym zwrócił uwagę gdyby były (tak jak przy głogu). Poniżej zdjęcie liści śliwy tarniny ze strony http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Prunus_spinosa.htm Liście się różnią, u śliwy tarniny są ostro ząbkowane, roślina powyżej ma na liściach ząbki zaokrąglone (no chyba że to jakaś odmiana śliwy) Niestety nie udało mi się znaleĽć wyraĽnych zdjęć liści śliwy domowej.
Dajcie znać gdyby coś jeszcze się Wam nasunęło na myśl.
dzięki i pozdr
Paweł
Dajcie znać gdyby coś jeszcze się Wam nasunęło na myśl.
dzięki i pozdr
Paweł
- Załączniki
-
- js-sliwa.tarnina.PICT0264[1].jpg (72.02 KiB) Przejrzano 4648 razy
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20
Tarnina ma liście najmniejsze ze śliw, mogą być mniejsze o ponad połowę od liści śliw samosiejek. Popatrz na pień drzewka: gładki, brązowo-czerwony z poziomymi jasnymi kreskami. Na 99% śliwa (patrząc na zdjęcie tych dwóch liści z kawałkiem gałązki i pączkami liściowymi), ale nie sposób określić z tego zdjęcia co to, nie wydaje mi się że to ałycza... Sądziłabym raczej że to samosiejka z pestki jakiejś śliwki węgierki (ale czym zapylona - zagadka). Z doświadczenia ogrodniczego mogę powiedzieć, ze owoce będą fioletowe i dość duże a nie małe i żółte, bo po liściach sądząc nie ma to wiele wspólnego z ałyczą, najchętniej rozsiewajacą się śliwą.
Anna Dorota