mój pierwszy ficus :)

Dział poświęcony omawianiu drzewek zakupionych w marketach oraz fikusom w stępnej fazie, czyli gatunkom, które można hodować w domu.
paulina

mój pierwszy ficus :)

Post autor: paulina »

Witam! Wczoraj kupiłam w obi swoje pierwsze drzewko. Wkleje zdjęcia i bardzo proszę o porady dotyczące tego drzewka :) Z góry dziękuje.
Załączniki
z gĂłry
z gĂłry
P9180055.JPG (73.66 KiB) Przejrzano 3690 razy
tyÂł
tyÂł
P9180051.JPG (57.26 KiB) Przejrzano 3690 razy
przĂłd
przĂłd
P9180048.JPG (66.25 KiB) Przejrzano 3690 razy
Awatar użytkownika
Tomek
Answers: 0
20
Kontakt:

Post autor: Tomek »

Pierwsza rada :wink: Przeczytaj ten post viewtopic.php?t=2068 Musisz dobrze poznać warunki i wymagania Twojego drzewka. Z przycinaniem drzewka bym się na razie wstrzymał ze względu na to że jeszcze pewnie się nie zaaklimatyzowało w nowym otoczeniu. Przyjdzie na to odpowiednia pora :wink:
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
Awatar użytkownika
redwolf
18

Post autor: redwolf »

tez bym sie wstrzymal z przycinaniem drzewka na pare miesiecy, pozwol sie mu zaklimatyzowac podlewaj i patrz jak rosnie :D. jak na drzewka z markety jest bardzo fajne i osobiscie mi sie podoba dobry matariał :D
paulina

Dziekuję bardzo za opowiedzi.
Ten wątek czytałam już wielokrotnie :)
A ta doniczka jest odpowiednia? Czy lepiej przesadzić do większej?
Awatar użytkownika
Tomek
20
Kontakt:

Drzewko w większej doniczce na pewno będzie się lepiej rozwijało. Przy przesadzaniu staraj sie za mocno nie ingerować w bryłe korzeniową. Ziemia którą uzupełnisz doniczkę po przesadzeniu musi być dobrze przepuszczalna. Tylko z tym przesadzeniem jeszcze trochę poczekaj. Jeżeli na drzewku nie wystąpią żadne objawy choroby lub po prostu zauważysz że zaczyna się ładnie rozwijać to możesz go spokojnie przesadzić za dwa tygodnie.
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
paulina

dobrze poczekam 2 tygodnie i wtedy przesadzę. A jeszcze jedno pytanie. Nowa doniczka nie musi być płaska? (tak przeczytałam w wielu wypowiedziach, ale chciałabym się jeszcze upewnić).
Awatar użytkownika
Tomek
20
Kontakt:

Nie musi :wink:
Pozdrawiam
Tomek Dzieninis
ODPOWIEDZ