witajcie, mam spory problem z irgą (prawdopodobnie poziomą). Tegoroczne upały zadziałały na nią niesamowicie. Mnóstwo zdrowej zieleni, duże przyrosty. Jednak od początku sierpnia zaczęły brązowieć listki. Na początku nie było to masowe ale pod koniec sierpnia pojawił się przędziorek i drzewko dostało ostro w kość. Przędziorka wytępiłem ale roślina straciła z 20% liści a wiele z tych co zostało wygląda jak na zdjęciach. Jak myślicie co to jest?
Stanowisko półcieniste, podlewana obficie i zraszana. Woda jednak nie stoi i roślina ma duże zapotrzbowanie na wilgoć. W Ciągu ok 8 godzin po opfitym podlewaniu nie ma śladu.
Pozdrawim
Bartek
Irga - brązowieją liście
- Sentinel
- 19
- Imie i nazwisko: Bartosz K
- Województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Irga - brązowieją liście
- Załączniki
-
- lisc01.jpg (29.44 KiB) Przejrzano 2780 razy
-
- lisc02.jpg (25.15 KiB) Przejrzano 2780 razy
-
- lisc03.jpg (49.56 KiB) Przejrzano 2780 razy
Pozdrawiam
Bartek
Bartek
- lukas_gr
- 19
- Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
- Województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Zraszanie wspomaga rozwoj grzyba, dlatego tymczasowo odradzam. Musisz wykonac oprysk na grzyba i przedziorka. Proponuje wyprawe do jakiegos lepszego sklepu ogrodziczego wcelu zakupinia takowego srodka. Osobiscie mam przykre doswiadczenia z grzybami, nie chce Cie martwic ale moze byc ciezko z pokonaniem tego ustrojstwa. Pamietaj zeby zarazone rosliny koniecznie odizowoac od zdrowych!!
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
Czesc Bartek :-)
Popytaj w sklepach o preparat w ktorym czynnikiem dzialajacym jest Benomyl - Niemczech chyba wycofany z rynku
albo Fosetyl te dwa produkty mozesz stosowac na ziekona czesc -oprysk
i korzenie-podlewanie
Przy opryskiwaniu dodaj krople plynu do zmywania naczyn.
Nastepnym dobrym srodkiem jest mancozeb - jest to subst. dzialajaca a srodek nazywa sie Dithane ale tylko oprysk.
Wydaje mi sie ze ta roslina ma problem z ukladem korzeniowym.Moze jednak za duzo wody?Przesadz go albo wyjmij z doniczki i zobacz jakie ma korzenie. Zycze powodzenia Roman
Popytaj w sklepach o preparat w ktorym czynnikiem dzialajacym jest Benomyl - Niemczech chyba wycofany z rynku
albo Fosetyl te dwa produkty mozesz stosowac na ziekona czesc -oprysk
i korzenie-podlewanie
Przy opryskiwaniu dodaj krople plynu do zmywania naczyn.
Nastepnym dobrym srodkiem jest mancozeb - jest to subst. dzialajaca a srodek nazywa sie Dithane ale tylko oprysk.
Wydaje mi sie ze ta roslina ma problem z ukladem korzeniowym.Moze jednak za duzo wody?Przesadz go albo wyjmij z doniczki i zobacz jakie ma korzenie. Zycze powodzenia Roman