Irga - brązowieją liście

Dział poświęcony chorobom i szkodnikom, które mogą dotknąć nasze drzewka.
Awatar użytkownika
Sentinel
Answers: 0
19
Imie i nazwisko: Bartosz K
Województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Irga - brązowieją liście

Post autor: Sentinel »

witajcie, mam spory problem z irgą (prawdopodobnie poziomą). Tegoroczne upały zadziałały na nią niesamowicie. Mnóstwo zdrowej zieleni, duże przyrosty. Jednak od początku sierpnia zaczęły brązowieć listki. Na początku nie było to masowe ale pod koniec sierpnia pojawił się przędziorek i drzewko dostało ostro w kość. Przędziorka wytępiłem ale roślina straciła z 20% liści a wiele z tych co zostało wygląda jak na zdjęciach. Jak myślicie co to jest?
Stanowisko półcieniste, podlewana obficie i zraszana. Woda jednak nie stoi i roślina ma duże zapotrzbowanie na wilgoć. W Ciągu ok 8 godzin po opfitym podlewaniu nie ma śladu.
Pozdrawim
Bartek
Załączniki
lisc01.jpg
lisc01.jpg (29.44 KiB) Przejrzano 2780 razy
lisc02.jpg
lisc02.jpg (25.15 KiB) Przejrzano 2780 razy
lisc03.jpg
lisc03.jpg (49.56 KiB) Przejrzano 2780 razy
Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Kamil
Administrator
20
Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
Województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Kamil »

Witaj Bartku,

jest to grzyb, ktory zaatakowal Twoja rosline. Jaki srodek w Polsce by Tobie pomogl to niestety nie wiem, w Niemczech jest srodek o nazwie "Benomyl".
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Awatar użytkownika
lukas_gr
19
Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
Województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: lukas_gr »

Zraszanie wspomaga rozwoj grzyba, dlatego tymczasowo odradzam. Musisz wykonac oprysk na grzyba i przedziorka. Proponuje wyprawe do jakiegos lepszego sklepu ogrodziczego wcelu zakupinia takowego srodka. Osobiscie mam przykre doswiadczenia z grzybami, nie chce Cie martwic ale moze byc ciezko z pokonaniem tego ustrojstwa. Pamietaj zeby zarazone rosliny koniecznie odizowoac od zdrowych!!
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
Awatar użytkownika
romanb
19

Post autor: romanb »

Czesc Bartek :-)
Popytaj w sklepach o preparat w ktorym czynnikiem dzialajacym jest Benomyl - Niemczech chyba wycofany z rynku
albo Fosetyl te dwa produkty mozesz stosowac na ziekona czesc -oprysk
i korzenie-podlewanie
Przy opryskiwaniu dodaj krople plynu do zmywania naczyn.
Nastepnym dobrym srodkiem jest mancozeb - jest to subst. dzialajaca a srodek nazywa sie Dithane ale tylko oprysk.
Wydaje mi sie ze ta roslina ma problem z ukladem korzeniowym.Moze jednak za duzo wody?Przesadz go albo wyjmij z doniczki i zobacz jakie ma korzenie. Zycze powodzenia Roman
ODPOWIEDZ